30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POVÍDKA: A pak že to nejde!

Krajský tajemník strany (v dobách vlády jedné strany se nemuselo upřesňovat, které strany), tedy krajský tajemník té strany měl starosti. V poslední chvíli před odesláním obvyklých výkazů a hlášení na ústřední výbor do Prahy si povšiml zneklidňujícího údaje, kterého by si možná v Praze ani nevšimli, a už proto by nic závažného neznamenal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Hrncir 23.2.2017 22:01

Re: Chtělo by to konkretizovat. Kdo byl ten sódruh?!

Ale pane Hlosta, toto JE povidka, literarni utvar, cast toho, cemu se ne nadarmo rika krasna literatura, jakepak doplnovani, je tam vse co tam autor chtel mit, jaky dojem si z toho odnesete a jak s tim nalozite je na Vas.

L. Hrncir 23.2.2017 21:47

pekne!

Pekne pane Adler, lidi taky na Vas z toho primo dychla atmosfera tech let? Jo to byly casy by jeden chtel rict dnes....., tenkrat jsme byli mladi a krasni, dneska uz jsme jenom krasni. :-)

P. Kmoníček 23.2.2017 18:12

Re: Chtělo by to konkretizovat. Kdo byl ten sódruh?!

Pane Hlosto , o potomky těchto soudruhů strach mít nemusíte.Protože jejich rodiče měli při privatizaci víc peněz a hlavně známostí byli u privatizování velké většiny podniků daleko úspěšnější než neestébáci a nekomunisté.Navíc se jim podařilo vtlouci do hlav méně přemýšlejících lidí přesvědčení , že podniky byly rozkradeny (vytunelovány) a svést to na ty, kteří jsou v tom nevinně. Dnes už na tuto svoji minulost zapomněli a stali se z nich "úspěšní podnikatelé".

Z. Koutecký 23.2.2017 12:50

Re: Chtělo by to konkretizovat. Kdo byl ten sódruh?!

Inu, situace se obrátila. Dnes nešikanují učitelé děti, nýbrž děti učitele. Vypadnout z práce sice dneska taky není problém, ovšem horší je to se získáním nového bydlení tam, kde získáte novou práci. A kupodivu jsou i rodiny, které nemají na zaplacení lyžařských školních zájezdů, ovšem potomci bývalých soudruhů ředitelů to většinou nejsou. A může Vás uspokojovat, že ty hutě, ve kterých pracoval Váš otec, skončily asi taky. Časy se holt mění, ale jak pro koho.

A. Alda 23.2.2017 11:58

Nikdy v žádném kraji nebyla 100 % organizovanost.

A pokud si pamatuji, ÚV SSM ani ÚV KSČ na tom netrvali. Spíš byli nervosní z té vysoké organizovanosti kolem 98 %, protože to znamenalo, že mnoho budoucích kriminálníků, včetně zlodějů a vrahů, bude "ideově pocházet z Pionýra". Nevím jak před Husákem, ale za "normalisace" soudruzi na statistickou vědu hodně slyšeli.

J. Novak 23.2.2017 11:28

Zachovejte klid.

Blbost kvete v každém režimu, jenom se občas projevuje jinak. Mnohdy ale podobným způsobem. Dočkáte se, až budete "integrovat" připrchlíky.

J. Farda 23.2.2017 10:35

Re: Chtělo by to konkretizovat. Kdo byl ten sódruh?!

Prostě byly to zjurvené (na věčné) časy (a nikdy jinak) a zaplať kdokoli (pámbu), že jsou už za námi .....

A. Reček 23.2.2017 10:22

Re: Vtipná, hezká ukázka komunistických " pořádků " za

Tak velkou podporu už komouši od lidí počítat nemohou. Mají smůlu, protože vymírají zároveň i s těmi, kteří jich dosud podporovali. Komunální volby v r.2014 a loňské krajské a senátní to potvrzují.

J. Fridrich 23.2.2017 10:15

Re: Chtělo by to konkretizovat. Kdo byl ten sódruh?!

Netřeba zpřesňovat - kdy, kde, kdo.. Takto to v té době budování toho hrůzného a přihlouplého systému za vedení " dělnickými kádry " vypadalo po celé naší zemičce..

V TV seriálu Bohéma jeden soudruh osvětlovač, šéf KSČ partaje na Barrandově také " velel " režisérům a skvělým hercům..

Tak asi tak..

T. Kočí 23.2.2017 10:11

Re: Vtipná, hezká ukázka komunistických " pořádků " za

chce šátek?

J. Lepka 23.2.2017 9:37

Průs švih je,

geronti volící bolševiky na tohle zapoměli a zblblí melouni nikdy nezažili.

P. Hlosta 23.2.2017 9:09

Chtělo by to konkretizovat. Kdo byl ten sódruh?!

Pěkné! Jen by to chtělo doplnit fakta, kde se tohle a kdy odehrálo a třeba i jména přidat, aspoň onoho sódruha, když ne ostatních v systému zapojených a spolupracujících v něm. Jinak totiž se tenhle článek v myslích tehdy nežijících mění na pouhou povídku na hranici sci-fi.

Osobně i uvěřím autorovi, protože pamatuji, jak jsem měl jako dítě druhé třídy problém s tím, že mi matka nedovolila mít pionýrský šátek na krku do školy, protože jsem si ho vždy namočil do jídla ve škole. Tehdy bylo jídlo ještě zdarma ve škole, ale pionýrský šátek matka musela zaplatit. V šedesátých letech to ještě rezonovalo popravami a dlouholetými žaláři z let padesátých a každý věděl, jak nebezpečné je vzepřít se systému. Co dítě, to pionýr a jinak bylo dítě vypovězeno z kamarádského kolektivu. Chudáci děti nábožensky věřících rodičů. Ty byly terčem organizovaného posměchu učitelkami.

Já byl vylučován jen za ten šátek a to by mi ani tehdy nevadilo, jenže byl jsem postaven před odsuzující třídu a třídní učitelka byla i oddílová vedoucí, takže vše probíhalo podle jí daného scénáře a děcka mně srdečně odsoudily za nepřítele lidu. Napravil to až otec, co tam na tu krávu vlítl. Byla manželkou jeho ředitele fabriky, ale on ji nešanoval. Pochopitelně otec byl volán v práci na kobereček k řediteli. Ten se zachoval na tu dobu slušně, otci řekl "Neblbni, ta kráva mi ničí už tak život! Já to s ní nějak domluvím, ať ti kluka nešikanuje.". No a já zůstal pionýrem. Po roce jsme se ovšem stěhovali, protože soudruh ředitel to doma vyřešil a otce poslali s rodinou do pohraničí ho budovat. Po rekonstrukci fabriky tam, na prosperující natolik, že nevyráběla jen zmetky, jsme se stěhovali zase. Otec skončil na hutích.

Nová Huť Klementa Gotwalda jistě měla i své soudruhy ředitele, co v systému pilně spolupracovali. Moc by mně zajímalo, jak ti po Sametu trpěli a jejich děti s nimi. Jsou chudí a nemohou si dovolit lyžařské školní výlety svých dětí pro finanční náročnost? Náš tata na to nevydělal u nich.

P. Kmoníček 23.2.2017 8:48

VÝSTIŽNÉ!!

Výborně napsané a pro Sobotky i Filipy povinná četba.

J. Fridrich 23.2.2017 6:53

Vtipná, hezká ukázka komunistických " pořádků " za

Vtipná, hezká ukázka komunistických " pořádků " za vlády komunistů.. A o to více znepokojí jejich neustálá, cca 15 % podpora našeho " lidu " a touhy socdemáckého Bohouška o spolupráci s nimi....