28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

POLEMIKA: Recenze recenze aneb Všechno bylo jinak

Ivo Fencl si prohlédl film Olgy Malířové Špátové o Karlu Gottovi a vyslovil řadu pochyb. Ani ne tak o filmu samotném, i když ani tady není úplně spokojen, jako spíše o životě a díle Karla Gotta samotného.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 9.11.2021 11:43

Další pokus namalovat Gotta narůžovo a odstavec o antichartě? To je vysvětlení, které bych chápal tak maximálně od maminek přítomných.

P. Blecha 9.11.2021 11:36

Takhle se chovají zpravidla lidé, co za bolševika pořád vykládali, co by oni všechno mohli a dosáhli, jenom kdyby je ten bolševik nechal. A pak byl bolševik pryč a oni stejně neudělali nic a nedosáhli ničeho, a byli z toho frustrováni.

P. Blecha 9.11.2021 11:28

Pane Vlčku, potíž je v tom, že já o voze a vy o koze, a oddriftováváte ke kritice toho, co já neříkám. Já nikoho neobviňuju z čehokoliv, maximálně tak pana Adlera z nešikovné formulace, ani nikomu nic nepodsouvám. Abych to vzal zkratkou, hrubě se mi nelíbí jeho formulace "Teoreticky řečeno, i ten poslední metař, pakliže se neflákal, tak nějak spolupracoval s tehdejším režimem.". To prostě není pravda, ani teoreticky, a na to jsem reagoval, najděte si, jak. Mně to přijde vůči těm normálním lidem, které vy tak vehementně hájíte, jako sprosťárna. To by člověk charakterizující se jako novinář (tuším, snad si to nepletu) neměl vůbec vypustit z huby. "Spolupracovat s režimem" má samozřejmě zcela jednoznačné konotace a pan Adler to nepochybně dobře ví. Podle téhle jeho logiky i ti slavní disidenti (třeba zloděj, pokrytec, lhář a podvodník Havel, člověk, který pro svoje pohodlíčko nechal zabít vlastní dítě, ale všem kázal morálku a z okénka svého pětilitrového terénního Mercedesu cestou na svoji luxusní vilu v Portugalsku kázal nám, plebsu, že máme žít skromně) s režimem spolupracovali, že ano, a nakonec i ti vězňové v komunistických a nacistických lágrech s dotyčným režimem spolupracovali, dělali totiž to, co jim jejich strážci nařídili a pracovali a vyráběli věci k jeho slávě a rozkvětu. Nepřipadá vám to tak? A pokud ne, proč a v čem vidíte ten rozdíl od toho "metaře, spolupracujícího s režimem" a nakonec i od toho Karla Gotta, kterého se pan Adler zastává?

J. Vlček 9.11.2021 11:09

Myslím, že nejen já jsem to tehdy chápal jako představení zinscenované komunisty pro lidi, abychom všichni veslovali v klidu dál, včetně celé kulturní fronty, bez níž by se nám všem žilo o mnoho hůře.

P. Blecha 9.11.2021 11:07

Pokračování nahoře, tady je to už moc úzké.

V. Čermák 9.11.2021 11:07

Dík za dobrý článek...;-D

V. Čermák 9.11.2021 11:05

Tak nedávno mě jistí diskutéři poplivali za to, když jsem napsal, že jsem se celý život přiměřeně Snažil, tedy i za minulého režimu. Také jsem asi podle nich Vesloval s režimem. ;-DJsem strojní inženýr a právě díky svým schopnostem a pracovité snaze jsme nemusel poklonkovat ani dříve Komoušům, ani po revoluci rychlokvašeným Kapitalistům. ;-D

J. Vlček 9.11.2021 10:53

Možná všechno nedorozumění způsobila věta o tom veslování s tehdejším režimem, na níž pan Adler dotčeně zareagoval, aby se Karla Gotta zastal.

My, co jsme měli Karla Gotta rádi, mu v tomto ohledu nemáme co vyčítat, neboť jsme veslovali všichni jak jsme uměli, až na vyjímky, jimiž byli disidenti.

To nemůže být přece postačující m důvodem k dodatečnému sebemrskačství.

L. P. 9.11.2021 10:46

Disidenti jsme nebyli, většině lidí se nechtělo do komunistického kriminálu. Ale taky jsme neměli projev na Antichartě. (Kterou si ani nikdo nemohl přečíst, btw.)

J. Vlček 9.11.2021 10:29

Pane Blecho, vyjádření pana Kolmana přesně vystihuje situaci této diskuse.

Nezlobte se, ale jde o slovíčkaření a podsouvání myšlenek druhému. Pan Adler přece svým vyjádřením, že kdokoliv za vlády jedné strany jakkoliv pracoval, vlastně s tím režimem spolupracoval, nikoho neobviňuje, z nikoho nedělá bolševika, pouze suše konstatuje realitu doby.

My všichni jsme v té době veslovali jak jsme nejlépe uměli, abychom své rodině zajistili solidní žití v rámci doby, ve které jsme žili, přestože jsme na komouše po straně nadávali.

Za to, že jsme nebyli všichni disidenti nás nikdo neobvinuje, tedy ani pan Adler. Říká pouze jak to je, respektive jak to bylo, a má v tom bohužel pravdu, což se nám líbit nemusí, ale je to tak. Přiznejme si to. ;-)

J. Pavelka 9.11.2021 10:24

Mimochodem, Miroslav Florian byl opravdu básník...Jeho politické postoje a účelovost jeho některého veršování je jedna věc, ale napsal i dobré básně.

J. Pavelka 9.11.2021 10:23

Proto mne toto překvapuje

P. Blecha 9.11.2021 9:47

I to je možné, jen se klidně vměšujte, nicméně můžete mi vysvětlit, kde ta chyba je? Pokud budete vysvětlovat (tedy, máte-li dlouhou chvíli a chcete si ji vyplnit), přečtěte si nejdřív celou konverzaci. Zatím si myslím, že mám pravdu já, ale samozřejmě jsem ochoten uznat názory jiné, pokud ovšem budou řádně a bez emocí vyargumentovány. Přeju vám příjemnou zábavu a těším se na diskusi.

P. Hák 9.11.2021 9:41

Tak nevím, asi jsme každý četli jiný článek. Pan Fencl totiž o filmu o Gottovi psal laskavě a ohodnotil ho kladně.

V. Kolman 9.11.2021 9:39

Nechci se do vašeho klání pánové vměšovat, ale i já se domnívám, že: "chyba je na straně přijímače".

J. Nevrkla 9.11.2021 9:18

Aha, pardon, omlouvám se.:-)

J. Vlček 9.11.2021 9:16

Pane Nevrklo, autorem uvedené věty není autor tohoto článku. To jen na upřesnění vašeho příspěvku. ;-)

J. Nevrkla 9.11.2021 8:59

Autor při sledování starých Gottovych koncertů pochopil, že s režimem vesloval? Nemyslím, že je až tak chápavý, ale že spíše účelově blbne. A ani se s tím nestydí chlubit.

J. Nevrkla 9.11.2021 8:56

R^ taky ji tak vidím.

J. Vlček 9.11.2021 8:42

V tomto mám stejný pocit jako vy, pane Blecho. :-)

P. Blecha 9.11.2021 8:20

Sommerová si žádný obdiv nezaslouží, je to nafoukaná arogantní baba, co si myslí, že její sorta je všem nadřazená a má právo všem poroučet.

P. Blecha 9.11.2021 8:18

Jako kde mi drhne chápání? Já nic nevidím. Nemůžu za to, že pan Adler neobratně formuluje a místo aby to připustil, tak se hádá o kraviny. S rodilými disidenty máte pravdu, tvrdil jsem snad někdy něco jiného?

J. Vlček 9.11.2021 8:14

Pane Adlere, ten, kdo měl Karla Gotta rád, a těch bylo strašně moc, vám může pouze poděkovat za váš článek, jakož tak činím právě teď já. Díky. R^

J. Vlček 9.11.2021 7:35

Čtete sice dobře, ale chápání vám dosti drhne, pane Blecho.

Ne všichni se narodili jako disidenti, aby mohli dnes vynášet posudky nad ostatními, kteří dokázali žít a pracovat v prostředí a v době, do které se narodili.

K. Salajka 9.11.2021 7:03

Lidé jsou ambivalentní. Po návratu z Las Vegas nevěděl mistr jak se používá ochrana ? Zrovna tak Sommerová právě pomohla odstranit z kontrolního orgánu ČSTV jedinou osobu, která kontrolní činnost vykonávala. Jinak si jistě oba zaslouží obdiv.

P. Blecha 9.11.2021 6:29

Ábr já čtu docela dobře a vidím to, co vidím. Pokud vás to otravuje, musíte zavzdorovat svému imanentnímu nutkání mít poslední slovo a prostě neodpovídat.

P. Adler 9.11.2021 6:25

opravdu bude lepsi, kdyz se bud naucite cist nebo prestanete otravovat ...

P. Blecha 9.11.2021 6:22

No ale v textu píšete, cituji "Teoreticky řečeno, i ten poslední metař, pakliže se neflákal, tak nějak spolupracoval s tehdejším režimem.", že ano. Já chápu, že váš článek v zásadě vyznívá jinak, ale obratný žurnalist, kterým snad jste, by to snad formuloval poněkud odlišně, kdyby to tak nemyslel, ne?

P. Adler 9.11.2021 6:17

hm ... bud ze sebe hlupaka delate, abyste mel nejakou srandu, nebo ... ne, na to nechci ani pomyslet ...

ale ze sve ciste velkorysosti vam zopakuji, ze to, ze nekdo pracoval v zemi, kde se narodil, a mel tu smulu, ze to bylo v te dobe, jeste z nikoho neudelalo samocinne nejakeho vinika ...

P. Blecha 9.11.2021 6:12

Aha, takže my, co jsme za komunistů někde pracovali, jsme byli vlastně, en notre for, bolševici. Akorát vy ne, žejo. Chápu.