30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

OSTRAVA: Městská jatka

V satirické komedii z roku 1934 U nás v Kocourkově doporučuje Jan Werich v roli podvodníka, který se díky hlupákům v obecním zastupitelstvu propracuje až na místo starosty, aby pro zvětšení turistického ruchu postavili ve svém městečku ruinu. V sousedství centra Ostravy už jedna velká ruina vznikla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Mach 18.2.2015 20:08

na co socani sáhnou to

poserou.

J. Bárta 18.2.2015 14:14

Demolovat památky

Příklad Ostravských jatek není bohužel ojedinělý. V Praze se podobně ke "svému" majetku chovají např. vlastníci usedlostí Cibulka a Skalka, nádraží Vyšehrad a dalších cenných památek. V celostátním měřítku jsou takových nemovitostí stovky. Noví vlastníci tyto a podobné nemovitosti získávali určitě s představou obchodního zisku, těžko s jiným záměrem, tedy se zájmem nikoli kulturním.

Nadchází čas, aby stát důrazně uplatnil své právo (měla by to být pro stát přímo povinnost), dané v zákoně č.20/1987 Sb., v §§ 15 a 35. Zde se ze zákona ukládá, jak mají (mohou) samosprávné i státní úřady konat vůči darebným spekulantům s nemovitostmi. Nejen rozdávat pokuty, ale i např. vyvlastňovat. Opatření je celá škála.

Pokud se shodujeme, že památky a jejich ochrana je zájmem obecným, pak povinností státu napravit selhání minulých úředníků. Dokud máme ministerstvo kultury a kulturu potřebujeme k životu, pak v oblasti ochrany kulturního dědictví je to právě toto ministerstvo, které za současný stav nese hlavní odpovědnost.A samozřejmě kraje, města.Takže nástrojů i referentů je dost, jen mít odvahu napravit zlodějství předchůdců v úřadech. Jan Bárta