26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

OSOBNOST: Svět jako vůle

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kajan 23.2.2006 18:46

Kdo chce něco skutečně vědět, musí za Hayekem. To je prozatimní vrchol vědění o světě! Dzp.

Vera 23.2.2006 17:07

Pravidla diskuse

Nemohl by mi prosim nekdo z mistnich vzdelancu poradit jak najit A.S. " Jak vyhrat diskusi, kdyz nemam pravdu"? Beru i v nemcine, i kdyz nerada.
G. Pašek 23.2.2006 17:44

Re: Pravidla diskuse

Milá Věro,
otázka není otázkou když víš odpověď.
 
PS
Jak vyhrát takovou diskusi? Vyber si takového, který nerozumí česky. Určitě vyhraješ.
Vera 23.2.2006 18:24

Re: Re: Pravidla diskuse

Pane Pasku, ja jsem tu otazku myslela vazne. A.S. opravdu sepsal asi deset pravidel jak ubit protivnika.  Bohuzel, uz si pamatuji pramalo: "Cituj (vymysli si) argument, ci thesi, kterou tvuj protivnik nikdy nepouzil a pak ten argument znic. A tim dokazes neschopnost protivnika, "  Tato metoda se tady na Psu pouziva zcela bezne. Ja jen si nepamatuiji na dalsi rady.
A s tou cestinou? To mate pravdu, proto se do debat nepoustim, cesky uz moc neumim.
G. Pašek 23.2.2006 19:14

Re: Re: Re: Pravidla diskuse

Milá Věro,
nedělej chybu brát diskuse na NP vážně.
Chodí sem moc chytrá Češka  z Prahy "ANDY " ktrerá udělala minulý týden chybu dát se do vážné debaty s pověstným psychopatem Juchelkou z Utáhu . . . .
Drtila ho selským rozumem a faktama jak ona vidí svět a on jí začal nadávat  ze kterých nejslušnější bylo "Ty  píčo zasraná"´ . . . . .   
Rozumné, slušné a civilní debaty na NP neexistují, pokud příjde řeč na politiku . . . . a Vy chcete takové debaty vyhrát?
Vilém 23.2.2006 19:48

Re: Re: Re: Pravidla diskuse

Sepsal těch pravidel 38, všechna i s komentářem jsou tady http://www.rhetorik-netz.de/rhetorik/kunstgriff/, v češtině na netu nejsou, ale knihu Eristická dialektika najdete v každé městské knihovně. Pokud si na to dílo pamatuji, tak rozhodně je zbytečné to studovat, jestli chcete jen tady něco vyhrávat, tady je skutečně důležitá hlavně drzost v útoku a hroší kůže v obraně, a na stačí několikadenní praxe. Máte pravdu, tady na PSU nemají debaty vysokou úroveň, ale je na každém, jestli se chce jen pobavit nebo si najde lepší fórum. Podívejte se ale na článek o Sch., to je filosofie někam do rychlokvašky pro revoluční kádry, podle mne o něm autor neví nic víc, než co si odněkud stáhl. A ostatní témata jsou pojednávána stejně povrchně. Tak proč by tady měli diskutovat seriózně a vážně lidé se zájmem o vážné problémy? Autoři PSA mají skutečně úroveň, kterou nejlépe popsal Miloš Zeman.
Vera 23.2.2006 20:41

Re: Re: Re: Re: Pravidla diskuse

Predevsim, dekuji za odpoved.  Nechystala jsem se studovat ta pravidla, abych diskuse snadno vyhrala, spis naopak. Tata toho Shopenhaura  na mne vzdy vytahl, kdyz jsem v diskusi zabredla, aby mi hrave dokazal, ze porusuji pravidla seriozni diskuse. Tu www si vyhledam, uvidim, jak se me chabe znalosti nemciny vekem jeste vice posramotily. Co maji v denverske knihovne muze byt take zajimave, kdyz jim alespon mohu rict, co hleda. Dekuji, na Psa je spolehnuti, ze i na nejnesmyslnejsi dotazy se najde odbornik.
G. Pašek 23.2.2006 16:20

A.S. je můj nejoblíbenější . . . .

Autore dík za vzpomínku a připomínku  . . . . vytahnul, oprášil a dlouho do noci pořteníčko.
 
PS
Jsem ženatý 37 let, dcery pod čepcem, manželka dělá snídani, káva voní a já  konečně rozumím co napsal:
"Oženit se znamená zdvojnásobit své povinnosti a napůl omezit svá práva." 
Rolen 23.2.2006 16:14

Spíše spisovatel a básník

Shopenhauera bych spíše považoval za spisovatele a básníka než filosofa. Silně pochybuji, že se dá dnes k něčemu použít...ve své době módní záležitost.
zdeněk 23.2.2006 12:46

Už pouhé citace z jeho knih

mě dokazují že bych to nemohl číst. Buďto bych usnul nebo bych to nepochopil.........
Saša 23.2.2006 8:46

Když jsem byl mlád, něco jsem od Schopenhauera četl.

A ač jsem tehdy ještě neznal Kurta Gödela (ten byl za komunistů dost utajovaný, a není divu) a strunová teorie ještě nebyla na světě, smál jsem se. Schopenhauerovi jsem se smál.