30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Matouš 5.3.2008 20:21

Živsa

Živsa není ve volném verši, ale v hexametru (arci počeštěném, ale je to tak - zkuste si to přečíst a věnovat přitom pozornost přízvukům)

Jan Novotný 25.2.2008 9:30

Čechův primát ?

Na internetu lze najít důkladný soupis odborné literatury o cestování v čase. Nezačíná však textem vědeckým, ale Wellsovým Strojem času z roku 1895. Čech napsal svůj Výlet už 1889, Twainův Yankey z Connecticutu na dvoře krále Artuše vyšel v témže roce. Možná je Čech první, kdo myšlenku časové smyčky ztvárnil? Dalo by se namítnout, že pouze u Wellse je snaha cestu časem podložit  vědecky, jeho vysvětlení je však vzdálenější dnešní vědě než propad pana Broučka sklepením Vikárky, kde se mohla nacházet červí díra. Neobstojí ani námitka, že mohlo jít pouze o Broučkův sen. Důvtipný čtenář se domyslí, že vzhledem k chabým Broučovým znalostem historie by se mu nemohl zdát realistický sen o hustotské době. Zejména bych si však troufal říci, že Čechův román po stránce umělecké vyniká i ve srovnání s Wellsem a Twainem. Když ho člověk čte, má pocit, že se mezi husity sám ocitl. Je z něho také vidět, že Čech nebyl žádný suchar. Nepřízeň dnešní doby k Čechovi je dána tím, že některé věci bral vážně, což dnes nedovedeme.

Jan Novotný 

sváťa 23.2.2008 18:42

autorovi

R^R^R^ !!!!!!

sváťa 23.2.2008 18:41

Re: No, gymnasisté budou bezpochyby p.autorovi vděčni

R^R^R^R^!!!!

Jakub S. 23.2.2008 9:50

Velice mne zaujalo, děkuji.

Broučkiády miluju bezvýhradně od dětství a mí synové snad taky. Pod hrobem stera knih přec dýše poesie... napsal Hora o Vrchlickém. A platí to jednostejně i o Čechovi.

servác 23.2.2008 7:53

No, gymnasisté budou bezpochyby p.autorovi vděčni

za patřičně rozvláčný rozbor, který budou moci použít, aniž by se Čechem prokousávali. Já osobně ho nikdy dočíst nedokázal. Zeyer má dodnes leccos naléhavého, Mácha je nesmrtelný, i Vrchlický se může líbit milovníkům romantického gesta a plnoštíhlých krásek, ale Čech je prostě suchar.