8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

OSOBNOST: Neblahé dědictví, na které neustále narážíme

Totalitní komunistické systémy za sebou nenechaly pouze miliony mrtvých. Takzvaný třídní přístup přinesl s sebou i přepisování dějin, což hrubě snížilo vzdělanost mnoha generací našeho národa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 17.3.2013 1:56

Re: Vážený pane Andrle

Čím to, že kdykoli se začne mluvit o chybách našinců, okamžitě začnete mluvit o chybách těch ostatních ?

Pro Vás zůstanou Němci svině i po 70 letech a Češi pořád lilie bílé. Přitom jsme stejní - lišíme se od Němců jen velikostí - jak ve svinstvech, tak i dobrých věcech. Je to vskutku zázrak, že Češi, Slováci, Poláci, Maďaři, Rumuni,..... přežili. Ovšem ten zázrak se nestal zametáním vlastních chyb pod koberec.

Obávám se, že mě stejně nepochopíte, viz celá Vaše poznámka. Pangermanismus minulých století vyřešíme Panevropou století 21, ha, ha.

B. Rybák 16.3.2013 15:09

Re: Vážený pane Andrle

Dějiny se přepisovaly vždy a všude. Přepisovali je vítězové a těm u nás vždy pomáhali trapní vlastizrádci. Mluvit o chybách národa, který byl mnohokrát připraven o svou víru, o svou elitu, oloupen, jen zázrakem přežil svou "klinickou" smrt v pangermánském Habsburském obětí. A nakonec byl vystaven hrůze z osudu "židovského" i od svých německých spoluobčanů (kteří již před 1. světovou válkou požadovali naše odstranění z tohoto německého prostoru). Je opravdu ukázková demagogie. Po Nečasově projevu v Bavorsku jsou na tahu oni. A měli by si hodně pospíšit, aby to aspoň lidi jako jste Vy ještě zajímalo (já řeším skutečné problémy).

Pozn: V debatě pod svým článkem se pan Anderle nedávno doznal, že chybou podle něho bylo celé české obrození i Borovský, Palacký a Masaryk. Je žalostné k čemu se dokáží někteří "čecháčci" snížit pro žold svůj.

B. Rybák 16.3.2013 14:41

Re: Vážený pane Andrle

Děkuji Vám pane Vlku.

M. Martinovská 15.3.2013 15:55

Re: díky, pane Andrle,

fotky, pardon.

M. Martinovská 15.3.2013 15:55

díky, pane Andrle,

Je to zajímavý článek a krásné foky.

M. Martinovská 15.3.2013 15:54

Re: Vážený pane Andrle

Ano. přesně tak.

Z. Rychlý 15.3.2013 13:52

Re: Vážený pane Andrle

Pane Vlku, na psaní o heftlicích jste tu Vy. Ale těžko v těchto tématech najdete něco nového, co by už nebylo popsáno v průběhu 70 let od konce války. O nějakém Dobroníně jste vy, nynější intelektuálové, mlčeli jak zařezaní. O slavných fotografech jakbysmet. Takže trochu vyváženosti v té jednostrannosti není na škodu.

Existuje takový fórek, který slušně vystihuje českou a slovenskou povahu tehdejších časů: Víte, že se bude bagrovat celá Morava a zemina se bude odvážet na Tatry ? Proč ? Aby se tam všichni ti partyzáni vešli. A víte, co se bude dít na té zatopené Moravě ? Bude se totiž natáčet 12-ti dílný seriál o SNP a poslední díl je plánovaný jako námořní bitva. Tož tak to bylo s tou naší udatností a velikostí. S tou těžko otřese nějaký zapomenutý fotograf, ještě k tomu poloněmec.

Nemyslím si, že jsme nějak výrazně odlišní od národů západní Evropy. V jedné věci si ale vedeme excelentně - umíme dobře přepisovat vlastní dějiny. Ale tím se zase příliš nelišíme od východu Evropy. Prostě v tom umíme chodit. Jenže velikost čehokoli začíná u uvědomování si vlastních chyb. Pak teprve je možno se s nimi popasovat a vyrovnat se s nimi. Pokud si je nepřiznáme a zameteme je pod koberec, pak jsme opravdu promeškali příležitost se zlepšit. Vy si to nepřejete, ale nechápu proč. Klapky na očích k sebevědomí nevedou.

V. Ondys 15.3.2013 11:16

:))))))))) Se vší úctou, pánové, si myslím, že nikomu neuškodí

pokud budete psát dál po svým (včetně pana Doležala), soudní čtenáři si to už nějak přeberou a straničtí stejně budou dál opěvovat především činy svejch wervlků v :))))) sociálně příkladným zájmu společenskýho pokroku a lidumilný pokleslosti. Kolikrát se musím smát při obhajobě nemilosrdný spravedlnosti na válkou zdecimovaných civilech, zda by dnešní obhájci poválečných krutostí přijali stejná pravidla i odpovědnost za své chování, kdyby nám v roce 1989 oloupení a vyhnaní našinci-demokraté přivezli svobodu na amerických tancích. :)))))) Pokud by po stejně bezohledném odsunu za kolaboraci s internacionálními socialisty v podobě komoušů vůbec měli zájem vyměňovat svoje pohledy na skutečnost třeba z :)))))))))))))))))) Běloruska.

V. Novák 15.3.2013 10:47

Autor neponechává národnodtní otázku stranou -

přečtěte si jeho text ještě jednou. Připomenutí, jak to bylo ve skutečnosti vůbec není od věci. I když připomínka Židů vždycky nepříjemně drhne. Vždycky a už asi navždycky z ní bude cítit hořké mandle...

Jinak samozřejmě za připomínku neznámých osobností díky - ty fotografie jsou skutečně úžasné.

P. Kolář 15.3.2013 10:03

Re: Vážený pane Andrle

Mluvíte mi z duše,pane Andrle.Pan Vlk bude reagovat vždy stejně v domnění,že historii je možno libovolně upravovat.Vy naopak píšete o lidech,kteří se v pohraničí narodili a jsou součástí historie,ať pan Vlk chce,či nechce.Byli součástí kultury vzniklé na našem území a je jen otázkou,kdo zavinil,že o nich víme tak málo.Vím jenom jedno,když se budeme stále vůči nim vymezovat,tak se s vlastní historií nikdy nevyrovnáme.Jsem rád,že mohu číst Vaše články,protože se tak trochu týkají i mých krnovských německých předků,na které jsem oprávněně hrdý.

J. Vyhnalík 15.3.2013 1:39

Re: Vážený pane Andrle

Rád čtu jak Vaše články, pane Vlku, tak články pana Andrleho. Fotografie Rudolfa Koppitze jsou vskutku úžasné a děkuji panu Anderlemu za to, že soustavně připomíná pozapomenuté osudy význačných osobností naší minulosti. To, zda byly národnosti české, německé, židovské, polské nebo jiné je přece naprosto nepodstatné. Pohledy do ne tak dávné a přesto téměř zapomenuté minulosti jsou i v novém tisíciletí inspirativní.

Autor ponechává národnostní otázku stranou, jak to odpovídá tehdejší době. Organizované zapomenutí nepostihlo pouze významné osobnosti německé národnosti, ale všechny, kdo se nehodili do krámu socialistickým budovatelům minulosti.

A. Richter 15.3.2013 1:00

Re: Vážený pane Andrle

Pane Vlk. Chápejte authora! Máme mediokracii, musí se zavděčit.

.... *8-(

P. Andrle 15.3.2013 0:53

Re: Vážený pane Andrle

Vážený pane Vlku,

s veškerou úctou k tomu, co jste uvedl, musím se trochu bránit. Já o voze a Vy o něčem jiném. Promiňte. Petr Andrle  

V. Vlk 15.3.2013 0:40

Vážený pane Andrle

Doufám že Vaše informace o dalších osobách než o architektu Hoffmannovi ,které jste si buď vyfabuloval, nebo o tom moc nevíte. Náš rod také z Brtnice a moje teta a další příbuzní  se velice zasloužili o obnovení památky na význačného rodáka. Ovšem ,nějak jste zapomněl dodat, či to nevíte, že rodina Hoffmannových nebyla čistě německo jazyčná. V Brtnici bydleli po staletí Češi, židé a Němci. Starostou byl vždy katolík, zástupcem starosty „tajný evangelík „ část rodáků  a mých příbuzných musel odejít po roce 1620 do emigrace. Největší šílenství ale nastalo,když Jihlavští Němci nejprve nechali vyvraždit všechny židy- i v Brtnici bylo malá židovská čtvrť- a knihu o ní nedávno vydanou redigovala jedna moje příbuzná- a pak nechali nacisté-volilo je cca 90% obyvatel- odvést do koncentráků sociální demokraty a komunisty a to bez ohledu na národnost. To mimo jiné byl také důvod masakru v Begrersdorfu česky Dobroníně, donekonečna omílaného.Pomstu na Němcích označených za nacisty- Bergersdorf byla JEDINÁ VESNICTE NA SVĚTĚ NAZVANÁ VZORNÁ NACISTIKÁ OBEC iniciovali a pravděpodobně také vykonali místní němečtí komunisté,kteří přežili nacistické lágry a jejich děti .Už jsem o tom  psal.

Kálet na hlavu Čechům jak se zachovali k Němcům a po ztracených krajanech a  pendrek o tom vědět, je jen nasíráním čtenářů.Po tom, co se na Jihlavsku stalo, nechtěl mít nikdo kdo přežil a nebyl Němec s nimi nic společného.Proto se nemluvilo o geniálním architektu Foffmannovi .Víme?  To abyste nebyl jak ti „aktivisté“ co psali o vraždě „primáře „ v Novém Boru a on to byl primář,ale zúčastňující  se nacistických pokusů na lidech. Přestaňte laskavě vymýšlet historky o „historicky nevzdělaných Češích“. Pište o zapomenutých významných lidech,ale nechte si ty řečičky.Ostatně ,jeden z mých příbuzných byl zavražděn nacisty zrovna v tom vašem roztomilém Hamburku. Zvraždili tam tehdy asi 5 000 „Neněmců“. Co kdybyste napsal něco heftlincích co zahynuli v Hamburku pro  větší slávu  Říše?!