2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

OSOBNOST: Evangelion Karola Efraima Sidona

Evangelium, řecky evangelion, v překladu neznamená nic jiného než dobrou zprávu. A to, že Karol Sidon v roce 1978 konvertoval k judaismu, přijal jméno Efraim po druhorozeném synovi Josefa, které se překládá jako Prašné území či Úrodná půda, na Sidona prozrazuje, jak si pojmenoval svůj úkol.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 31.10.2019 19:29

Je vhodné v životě ctít pravidla. I jiné věci.

Ale také praktici říkají "vocaď pocaď". A ti praktici nejsou nepřátelé života na Zemi.

F. Houžňák 31.10.2019 15:31

Jaký fanatismus. Nikomu to nevnucuje, ani vám, a nikomu jinému než jemu, eventuelně jeho souvěrcům, do toho nic není, tak jaká podpora či nepodpora. Fanatismus vypadá jinak, nemyslíte?

R. Langer 31.10.2019 11:50

Náboženský fanatismus je špatný vždy, ať se jedná o libovolnou víru. A upřímně, tohle považuji za jednu z jeho forem. Tím netvrdím, že je snad rabín Simon nějakým způsobem špatný, ale ode mne se mu v těchto věcech podpory rozhodně nedostane, stejně jako komukoliv jinému, kdo v takových věcech koná "podle víry". Mimochodem, jako pohan jsem si naprosto jistý, ze takhle to bůh rozhodně nemyslel. Alespoň ti mí určitě ne! ;-)

F. Houžňák 31.10.2019 11:45

No, pan Sidon si může přidělat na dvéře zámek s magnetickou kartou, rabíni onehdy rozhodli, že otevírat si dvéře magnetickou kartou o sabatu není práce, píše to židovský Forward: forward.com/news/344742/does-rabbinic-key-card-ruling-mean-shabbat-has-lost-the-fight-against-techn/ .

F. Houžňák 31.10.2019 11:36

No ale řešit takovéto problémy je skutečně docela stupidní, i kdyby se jednalo o toho nejortodoxnějšího jedince na celém světě.

P. Lenc 31.10.2019 10:57

Pan Sidon je ortodoxní Žid, což je asi pro vás nóvum. A nikdo vás nenutí chodit nebo nechodit s ním na procházku.Případně, pokud vám to nedá a půjdete, tak mu ten klíč můžete nosit.

J. Franke 31.10.2019 3:28

Váš názor mu patrně bude zcela ukradený, jako i mně.

T. Nemec 31.10.2019 0:58

Vzpomínám, jak si rabín Sidon před lety v rozhovoru v Reflexu stěžoval na obtížný život Židů v Praze. Oni totiž nesmějí o sabatu pracovat, tedy ani vzít mimo vlastní dům do ruky nějaký nástroj. Takže kdyby chtěl jít Karel Sidon na procházku, nedostal by se pak domů. Protože i klíč od bytu je nástroj. Zatímco Židé ve světě problém vyřešili tím, že prohlásili za svůj dům celé město a vesele si odemykají, Praha domem dosud prohlášena nebyla a tak musel chudák Sidon věc řešit jinak. Nakonec mu kamarád zámečník zabudoval klíč do přezky opasku, tím se stal (klíč, ne zámečník) částí oblečení a přestal být nástrojem. Jak se mám chovat normálně k člověku, který žije podobnými problémy?