7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V 7.6.2009 9:55

Re: komárek chtěl provokovat

toho Velinskeho jsem cetl asi pred rokem, ale nemyslim ze je to dobra knizka. Pamatuju si ze jsem mel vyhrady k postavam a hlavne k jejich chovani a mluve jeden ke druhemu v 'parte' - vubec me to nesedelo s Foglarovo odkazem pratelstvi (to tam vlastne ani zadne nebylo) ani s vyjadrovanim (moc spickovani)

Co se tyce deje a napadu, tak napadu tam je mnoho a nektere docela zajimave, ale dejove je to moc nasilne, planovite, jakoby autorovi neslo o to napsat dobrodruzny roman, ale dat do placu vsechny sve napady, a to vse vedene az maniakalni dukladnosti aby ani nitka nezustala nekde viset, vse musi byt vysvetleno at uz je cena z perspektivy literatury jakakoliv. Pusobi to jako snuska kousku pribehu a taky dej je uspechany, nic se nerozvine, vse jen povidacsky vysvetlit a zakoncit a ihned se jede na dalsi tema...

Asi nejhorsi je, ze z knihy mnohdy cisi nostalgie, ktera je vlastni dospelym, ale detskemu svetu je prece uplne cizi a je to navysost nefoglarovsky prvek. Nabizi se otazka, komu ze je ta kniha vlastne (vice) urcena, dospelym pametnikum, anebo detem. Rozhodne ale nema duch Foglarovych romanu.

krmič 3.6.2009 15:09

Re: komárek chtěl provokovat

Tak kam jste se poděli, Foglarologové? Já nejsem nějaký znalec Foglarova díla, jen náhodou zrovna tohle mi utkvělo z knihy Tábor smůly.

vicenzo 3.6.2009 0:44

Re: Přečetl jsem jen pár řádků,

Foglarovky jsou červená knihovna upravená pro mladý sviště .. rodokapsy bez sprostejch slov. Jen si to přiznejte, volíte Losnu nebo Bahňáka? 8-o

čtenář 3.6.2009 0:40

Re: ale no tak

není to tak trochu naopak ?

Vlad 2.6.2009 23:56

Re: Rychlé šípy jsem měl komplet po tatíkovi.

Jeden z mladýchn přicmrndálků Vyšehradských jezcdů se jmenovalTurýnek.

Sloužil v 66. v Budějicích na letišti jako šofér. :-)

Vlad 2.6.2009 23:51

Přečetl jsem jen pár řádků,

a vzednmutý odpor mi zamlžil čočky.

Foglarovky NIKDY nepřipomínaly šunt. Leda zarytým bolševickým reviolucionářům nebo dementním demogratyckým transformátotům.

františek 2.6.2009 22:30

Foglar byl skvělej

a May taky. Dnešní, pologramotní, pokusitelé o četbu to nemohou pochopit. Dovedete si představit, že dnešní absolvent základní školy přečetl vlastní silou v průměru 5 knížek, včetně slabikáře,  za svůj celičký život ?

HonzaV 2.6.2009 22:19

Re: Foglar se namá rozebírat

R^

jorrick 2.6.2009 19:52

Re: Široko

Flak střílel na létající talíře. Protivzdušná nebyla informována o zkouškách modelů Schrievera a Habermohla chystajících se na transport jantarové komnaty do Gronska.

R.J. 2.6.2009 17:12

Re: Široko

Já bych zato moc nedal, ale měl v tom prsty asi Jan Tleskač s jeho ornitopérou. Proč by jinak tehdá na Pankráci střílel Flak ?

R.J. 2.6.2009 16:57

Re: další historie RŠ

Tohle je ze života !;-DR^

R.J. 2.6.2009 16:55

Re: Rychlé šípy jsem měl komplet po tatíkovi.

;-D;-D;-D

jorrick 2.6.2009 16:49

Široko

...byl mučen aniž kohokoli prozradil. K dobrodružnému úniku z vězení mu pomohl zámečnický dělník opravující zámky na Pankráci. Široko vyrazil dveře poté, co zámečník vykřikl smluvené heslo "jejkote, mankote". Na jeho kole ujel Široko neznámo kam, pátrání bylo neúspěšné, jako by s tím kolem snad uletěl. Vysvětlovalo se to laxností českého četnictva, zvláště pak patroly pod vedením jistého Miroslava Dušína, která běžela sice rychle jako šípy, ale špatným směrem.

jorrick 2.6.2009 16:47

další historie RŠ

Jinak, protože příběh Hlavolamu končí asi ve dnech Mnichova (podle Velinského), zamýšleli jsme se s bratrem nad následujícím osudy vedeljších postav RŠ. Tedy: LOsna se svým sociálním cítěním a naivitou se zapojil do komunistického odboje, po válce dostal funcki jako kádr, neboť jeho otec byl prokazatelně pronásledován prvorepublikovou policií. Jako sympatizant Slánského byl vězněn v 50. letech, v 60. letech rehabilitován, do politiky se již nezapojil. Mažňák: za okupace zpočátku členem Vlajky, aktivně přispíval do časopisu Árijský boj. Po heydrichiádě zesílil kolaboraci, vyznamenán svatováclavskou orlicí. Po válce se již na konci května objevuje coby velitel partyzánské skupiny "Pěst lidu" a vstupuje s celou skupinou partyzánů (Bohouš, Dlouhé bidlo a štětináč) do Revolučních gard. Národním správce a posléze majitelem hotelu v K. Varech, kam přesídlil. Souzen za defraudaci a mučení odsunovaných Němců,  soudní proces zastaven po jeho vstupu do KSČ v lednu 1948. Vysoké státní a stranické funkce s krátkou přestávkou v r. 1968. Po roce 1989 v restituci získal karlovarský hotel a privatisoval minerální vodu Šaratice na Moravě. Nekola alias Široko: Mobilisován v r. 1938, nastoupil k letectvu. Po 15. březnu 1939 unikl do Anglie, kde se stal nejdříve pilotem stíhačky čs. perutě, po ukončení nejprudších bojů bitvy o Anglii, ve kterých se vyznamenal, převelen k paradesantní skupině. Jako člen nejmenované skupiny vysazen do okupovaného československa. Podílel se na přípravě atentátu na Heydricha, vyzrazen spolupracovníkem gestapa, kterého známe  jen pod krycím jméněm EM.

jorrick 2.6.2009 16:46

Re: Rychlé šípy jsem měl komplet po tatíkovi.

červenáčkovi? To je nečestné a nesportovní, to byl nejmladší a fyzicky asi nejméně zdatný hoch. Rychlonožka na tom byl podobně, ale ten zase uměl aspoň zdrhat. Takhle na MIrka by sis asi netroufl. Položil by tě na lopatky, neřekl by ani jedno sprosté slovo a ještě by tě donutil odebírat Mladý Hlasatel a založit čtenářský klub.

krmič 2.6.2009 15:53

Re: komárek chtěl provokovat

A tohle znáte?

"Čigoligo čtou už davy - Svaz Cikánů od Moldavy"

Z které knihy to je?

Jakub S. 2.6.2009 14:49

Re: Rychlé šípy jsem měl komplet po tatíkovi.

Ale my jsme (v červenozeleném  moři baťovských dvojdomků, řeka, hřiště, za humny stráň a les...) dělali v padesátých oboje - četli a prohlíželi i prožívali! Správný  k l u k  přece musí stihnotu všecko! MMCh, s kamarádem (nyní v Klokánii) jsme podle fialové brožurky z 1947 pro sebe vzorně a bez podvádění plnili bobříky. Kdo z vás, kdo z vás, kdo z vás tohle v sobě má - ? Měli jsme klub Černé šípy. Do pionýra až v sedmé, nikdo se neptal, strčili do hudebny v přízemí školy, koukám: výzdoba, hned: Slibuješ, že atd. - Slibuji, řekl jsem poslušně. A bylo. Přihláška na SŠ mohla odejít. Učitelé měli víc rozumu než rodina...

R.J. 2.6.2009 14:37

Rychlé šípy jsem měl komplet po tatíkovi.

Přečetl, nechal se trošku ovlivnit, ale již jsem se jim nevěnoval, vyměnil jsem je za merunu a angličáka. S jedním spolužákem, co s námi nechodil na "bugr", na výpravy za "Vyšehradskými jezdci", co maj poklad v katakombách, hrát ten čutes, nevím proč mu rodiče tu merunu kupovali. Na Žižkově jsme ten klukovský svět žili denně, taška domů, někdy jen někam ke sklepu a vzhůru do dobrodružství, jež mělo mnoho podob. Lituji děti, které si četli jen toho Foglara a snili o dobrodružství. Proto asi se jim ten Foglar tak vypálil do hlavy, z nedostatku opravdového dobrodružství. Je to pro ně sen, a ty jsou vždy nejlepší, někdy dokonce lepší než skutečnost. Nevím, nepamatuji se již tak přesně, ale byl bych asi kámoš s Mažňákem, Červenáčkovi bych dal asi přes držku.

Jakub S. 2.6.2009 14:09

Re: Příčiny popularity pana Foglara jsou mimoliterární

Příteli - stopro souhlas!! Okamžitě bych si s tebou rozuměl. Má dcera: Tati - tobě se uleví, až vyrosteš z tý puberty - ! - Doufám, že nevyrostu...

Fencl 2.6.2009 13:09

Re: Uloha umeni neni prevychova ani ukazovani cesty

Článek Britský listů, na který výše odkazujete, zahrnul, upozorňuju, Stern rok poté do první ze svých dosavadních tří knížek (o jedné jsem psal i tady na Psu) "Média, psychoanalýza a jiné perverze", již vydalo nakladatelství Matvern (2006) a již na obálce doporučuje DR. Jan Keller 

RomanL 2.6.2009 13:06

Re: ale no tak

... asi tak! R^

jorrick 2.6.2009 12:36

komárek chtěl provokovat

... ale nad věcí nebyl, pokud to někde tvrdil, tak si stačí jeho esej přečíst. Vyšlo to i v souboru jeho článků, z nichž většina vůbec nemusí být špatná. Ale hlavně chci říci, že děkuji autorovi za důstojnou odpověď na Komárkův názor. Samozřejmě že jen čas ukáže, bude-li RŠ někdo číst i za dvacet, padesát nebo sto let. Ovšem nemůžeme vědět, že za tu dobu bude vůbec někdo něco číst... Znalost fenomenu RŠ se stala a stále trvá jako poznávací znamení mezi lidmi stejné "krevní skupiny". Je to jakési poznávací znamení, které se kupodivu osvědčuje, lidi, kteří se na tomto shodnou a vymění si repliky z RŠ jako hesla, si většinou (ze své zkušenosti mohu říci, že vždycky, ale mám statisticky malý vzorek) rozumějí i v jiných věcech a mohou si více věřit. Podobně funguje třeba fenomen Cimrman. Jestli to není na stejném principu jako pojítko válečných veteránů a rodáků ze stejného kraje (viz U. Eco: Foulcaltovo kyvadlo případně A. Jirásek : F.L. Věk)? Je to dost možné. A stálo by to za úvahu i práci, například to podepřít odbornou literaturou a výzkumem, zda něco podobného funguje i v zahraničí třeba kolem čtenářů A. Ransoma? nejde totiž jen o Foglara a RŠ; ti se obhájí sami a když ne, tak je veškeré nostalgické snažení marné. Pokud jde o Komárkovo provokování, je z tohoto hlediska vlastně dobře, že takto tema otevřel. Třeba to vedlo k tomu, že se pár lidí na RŠ rozpomnělo a zkusilo do toho namočit i své děti a tak přibylo pár jedinců do tajného spolku lidí,  kteří jsou schopni na Den matek přát svým oslavenkyním slovy: Každý kdo má matičku/ dnes jí říká básničku/ Radostí se třese/ když jí kytku nese... a ovšem k tomu dodat: "To jsem složil já!".

Pro ty, kteří by náhodou neznali, připomínám knihu Velinského: Tajemství Jana T., která dle mého názoru kongeniálně završila příběh RŠ a dala odpověď tam, kde ji Foglar asi dát nemohl, na některé zdánlivé nelogičnosti v původním příběhu Hlavolamu a dodala psychologický i časový rámec. Za vzácný zážitek Velinskému děkuju.

Weckel 2.6.2009 12:18

Re: Díky pane Foglare, že jsme nevyrůstali jako křoví u cesty.

U nás to bylo docela podobné, taky v té době. Na počátku normalizace to byla hodně výrazná vlna.

Houba 2.6.2009 12:17

Bohužel mi nebylo přáno,

v mém dětství byl Skaut zakázaný, stejně tak jako většina foglarovek. Dostaly se mi do ruky jen comicsy, které si dodnes pamatuji téměř nazpaměť, Chata v jezerní kotlině a Když duben přichází. Po revoluci pak i další knížky.

Pamatuji se, že komiksy se mi líbily strašně, ale ty psané knížky mi přišly nějak zvláštně, podivně temné. Možná je to tím, že se mi jich většina dostala do ruky až pozdě.

Ale nic to nemění na tom, že Foglar je fenomén, nad kterým by se nemělo moc mudrovat, ale měl by si ho člověk v tom správném věku přečíst.

Weckel 2.6.2009 12:16

Re: Uloha umeni neni prevychova ani ukazovani cesty

Avšak ne každý freudián vidí Foglara tak negativně:

http://blisty.cz/art/24856.html

Houba 2.6.2009 12:13

Re: Seton

Ano, Dva divoši... další kniha mého dětství. Naštěstí tu mohla vyjít.

Fascinovalo mě na ní mimo jiné, že si kluci hráli, ale zároveň museli natvrdo pracovat, že je v tom starý Raften podporoval (na rozdíl od toho, co člověk viděl občas kolem sebe - povinnost je jen ta práce, ostatní je zbytečné) a vůbec příklad chování rovných lidí, kteří uměli (aspoň pro mě) nešustili papírem (Raften Cal Clark).

A samozřejmě spousta receptů, jak se co dá udělat...

Houba 2.6.2009 12:10

Re: Foglarovky byly z nejlepších dětských knížek, které jsem četla.

Jak to, že nedají? Teď se k nim právě vracím, spíše k těm "neamerickým" - Žut, DIvokým Kurdistánem... Ty americké mě hodně braly právě v pubertě.

Zajímavé je, že i když dneska o Mayovi vím, co vím (že si všechno vymyslel a třeba do Ameriky se prvně podíval, když už měl skoro vše napsáno), i když silně pochybuji, že lze několikrát po sobě zabít medvěda pouhým nožem a podobné nepodstatnosti, čtu mayovky i v dospělém věku s velikou chutí.

mars 2.6.2009 12:08

Re: Bylo by jistě zajímavé,

No, Andersen by za analýzu stál. Například princezna, která si své nápadníky věší do zahrady a pak se s oblibou prochází mezi jejich kostrami chrastícími ve větru... myslím, že v jeho díle by se deviace nemusely hledat tak obtížně :-)

mars 2.6.2009 12:04

Příčiny popularity pana Foglara jsou mimoliterární

 -- a co? Nemyslím si, že pan Foglar měl jako hlavní ambici být slavným spisovatelem. Možná jsou to knížky naivní, možná lze zpochybňovat jejich literární kvality -- ale vnímal jsem je vždycky tak, že to není literatura, která člověku jen umožní na chvíli uniknout z tohoto světa, spíš naopak: která inspiruje k tomu, aby člověk chtěl prožívat něco podobného, otevírá pozapomenutý pohled na svět a některé hodnoty. Lze možná diskutovat o tom, jestli je dětsví "nemoc" -- ale pokud ano, je mi líto všech, na kterých nezanechala trvalé následky.

Jakub S. 2.6.2009 11:42

Děkuju, bratře.

A tisknu levou ruku. Vše. Co víc?

Jestřáb. Závratná ikona několika generací jednoho národa. Kdo jím prošel a propadl mu, na toho pak byl/je potom v životě prostě spoleh. Jakou vyšší chválu chcete - ?