28.5.2024 | Svátek má Vilém


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
figura 2.6.2009 11:08

Pan Foglar byl velikán...

...a nedám na něj dopustit. A jak píše někdo nahoře. Agent? No já nevím. Těch tam bylo zapsaných. Molavcová byla také v partaji aby Suchý mohl hrát. Je zlosyn?

mackie 2.6.2009 11:02

Díky pane Foglare, že jsme nevyrůstali jako křoví u cesty.

Foglara jsem objevil jako kluk v době počínající normalizace. Kapesné jsem utrácel za sešity RŠ, které nějakou dobu ještě vycházely. Bylo pro nás s kamarády osvobozující zjištění, že si můžeme založit klub a podnikat dobrodružné výpravy bez dohledu autorit, kterým se v té době nedalo důvěřovat. Mimochodem dodnes se scházíme a aspoň jednou do roka vyrazíme na čundr...

IF 2.6.2009 10:05

Re: Seton

Ano. Mimo jiné bývá poukazováno na určitou podobnost Setonových Dvou divochů s foglarovkou... Doplňte si sami :-)

ok 2.6.2009 9:42

Seton

Byl jsem v jednom takovém foglarovském oddíle po roce 1968, a žádná omezování jsem nepociťoval, bylo to vše založené na "pozitivní motivaci" a férové soutěži mezi kamarády. Žádný extrémismus to nebyl.

Kromě Foglara byl ale pro tyhe oddíly důležitý i Seton, na to se zapomíná.

JL1944 2.6.2009 9:41

Fogkar jako člověk

Foglar Jaroslav 060707 2299 Šípek Agent

IF 2.6.2009 9:36

Viz

SK je vzdělaný a chytrý pán a napsal toho hodně - básně, eseje, romány. Jeho třetí román Mandaríni jsem četla a je zajímavý a místy moc pěkný. To strefování se do Foglara mě na SK ovšem mrzí, i když nejsem Foglarova obdivovatelka (ASSOL)

V 2.6.2009 9:35

můj názor je jiny

z toho co vim, tak na jine zajmy, natoz kluby nenechal cinorody vudce Jestrab zadny prostor, klub ty kluky plne pohltil svou cinnosti a navic dal prostor jejich vselijakym zajmum, mohli vyrabet modely apodobne zajmove veci jako darek klubu, pro bodovaci souteze atd atd.

Co se tyka toho soupereni, to bylo zdrave soupereni, nehlede na to, ze oddil se skladal z mnoha klubu, ktere take mely spolecnou oddilovou cinnost a take spolu zavodili. Zavodeni v oddile byla na urovni jak osobni, tak oddilove. A Rychle Sipy prece kamaradily s ostatnimi kluby, pokud nebyly tyto spolkem darebakum, i klubovou kroniku nechavaly jinym oddilum, ci jednotlivcum cist. A samozrejme ze slo o dobrodruzstvi a ze bylo tajemstvi, ktere se nesmelo vynaset, ale to uz ke spravne prozitemu detstvi prece patri.

IF 2.6.2009 9:30

Re: můj názor

Moc zajímavé, díky. I.

IF 2.6.2009 9:29

Re: "nebýt zákazů..."

Díky.

V 2.6.2009 9:25

"nebýt zákazů..."

<<„Příčiny jeho popularity jsou mimoliterární,“ pokračuje zavilý, zapšklý Komárek a celý foglarismus je prý „omyl. A nebýt zákazů..." >>

Nebyt zakazu, tak kdovi jakou mnohem vetsi karieru by Foglar udelal, dokazal to v predvalecnych casopisech, kdy pokazde, kdyz se dostal k veslum, tak casopis raketove vzkvetal a naopak. Dnes mohla byt spolecnost mozna nekde jinde kdyby jeho myslenka klubu ctyr az peti kluku pod zastitou casopisu nebyla zariznuta v samotnem zacatku a ten byl velice slibny. Mozna by to byl dopracoval hodne daleko za svobodnych podminek. Ale narodil se podle me pozde, idealni by mozna bylo, kdyby se narodil tak o dvacet pet az tricet let drive... ale to by pak zase nebyly jeho knihy takove jake jsou, ta dvacata a tricata leta jsou v nich podepsana a drive narozeny Foglar by urcite psal dost jinak. Ale to je jen spekulace, fakt je ze mu cas nepral, aspon ze se dozil padu komunismu.

m78 2.6.2009 9:19

toho S.K. vůbec neznám ale podle toho co o něm tady píše pan Fencl je S.K. korunovanej ...

 foglarovky ovlivnily spoustu kluků, které jsem znával nebo stále ještě potkávám; ovlivnily je v dobrém a naši rodiče moc dobře věděly, proč nám tytoknihy kupovali; a co se týče nějakých keců o Foglarově sexualitě - ve svých denících popisuje pan Foglar svoje sny; ty erotické měl jenom o holkách  VV

čtenář 2.6.2009 9:12

Re: Foglarovky byly z nejlepších dětských knížek, které jsem četla.

přesně tak,Mayovky se v dospělosti číst nedají.A to nemluvím o Mayových skvostech typu rodokapsy-loupežnické romány,sliny člověka ulechtaného k smrti jako lék,tříletý čarostřelec,či prapodivné náboženské úvahy na jeho toulkách po Čechách

PPP 2.6.2009 9:11

můj názor

na dílo pana Foglara je dvojstranný. Na jedné straně v něm nalézám silné spolkaření až buršácké. S jinými spolky se nelze přátelit, pouze soupeřit. Za ukázání denníku nečlenovi spolku, následuje trest. Vyčnívá z toho 19. století s jeho buršáctvím a mensurami. Na druhé straně obdivuji pana Foflara za jeho hry a soutěže. Na rozdíl od pionýrských her, v nich nemusel nutně vyhrávat ten s největšími svaly. Často se dalo vyhrát důmyslem a nápadem. Zvítězit mohl i ten nejmenší. V tom byl Foglar geniální. Byl to rozdíl od závodů, kde všichni trapně přihlíží, jak všechny diplomy sbírá největší svalovec. Nejsem si ale jistý, zda Foglarův svěřenec mohl být současně členem více spolků na př. turistického a modelářského, jestli to nebyla zrada, navíc když modelářům prozradil, co dělali minule mezi turisty.  S nástupem totality podobné oddíly skončily, pionýři byli o něčem jiném (i když někdy poctivě zkoušeli tyto oddíly napodobovat). Jenže napodobování nestačí, doba jde dál a na Foglara nikdo nenavazoval.  Za zadrátovanou hranicí do dětských her vstopily na př. přenosné radiostanice, což u nás bylo nepředstavitelné. Z nedostatku nových podnětů došlo k idealizaci zastaralých foglarovských uzavřených spolků. Za to ovšem pan Foglar nemohl.  

V 2.6.2009 9:09

Uloha umeni neni prevychova ani ukazovani cesty

<<„Foglarovy přespříliš deklarativní zásady těžko kdy pomohly nějaké morálce,“>>

Knihy nemaji pomahat moralce ve smyslu obracet k dobru (to je pomyleny nahled nasich kritiku), nybrz ty ctenare, kteri jiz alespon zaklady dobre moralky maji, ji v ni utvrdi a prinese jim radost z potvrzeni, ze nekdo sdili jejich hodnoty - zde spisovatel Foglar. V tom spociva uloha knih coby umeleckych del. Tedy jejich raison d'etre neni obracet spatne na dobrou cestu, ale utvrzovat dobre na jejich zvolene ceste. Lidi nelze prevychovavat, to jen socialni inzenyri si takto naivne predstavuji zivot, ze s lidmi si muzou delat co chteji, kdyz jim napriklad budou moci filtrovat co ctou atd., komunisti meli takove vize prevychovy spolecnosti, cenzura nebyla jen proto aby se obcane nesplasili jako stado a nezborili ohrady socialismu, ale aby byli obcane prevychovavani v lepsi obcany, tedy v socialisticke obcany.

Jinak nevidim moc jako oslavu deseti let od smrti Foglara v rypani se v takove ztroskotane existenci (Komarkove). Prece je tolik pozitivniho co se da o Foglarovi a jeho dile napsat. Navrhuju ponechat Komarka jeho viktorianskym Freudovskym psychoanalytickym vyblitkum a ignorovat ho.

woka 2.6.2009 9:02

Foglar se namá rozebírat

ale má se "jenom" číst, nejlépe ve věku mezi 11 a 13 lety, večer v posteli, nejlíp v červnu, na začátku léta, otevřené okno v ložnici a celé dlouhé prázdniny před sebou...mně se to kdysi takhle výborně osvědčilo a fungovalo to i u mých dětí

F..A.Kekule 2.6.2009 8:29

Bylo by jistě zajímavé,

kdyby pan komárek udělal rozbor oblíbených pohádek. Třeba lidová o hloupém Honzovi - líný a retardovaný hlupák se díky své omezenosti stane králem. Nebo třeba Andersenovo Křesadlo - hlavní hrdina nejdřív zabije starou ženu, která mu dopomohla k pokladu, potom zprzní spící princeznu a nakonec nechá psy roztrhat otce a krále, který ho za to chce právem potrestat. Vrcholem je potom to, že princezna si vraha svého otce vezme za muže a žijí šťastně až do smrti.

assol 2.6.2009 8:14

Re: dneska by mě

SK je vzdělaný a chytrý pán a napsal toho hodně - básně, eseje, romány. Jeho třetí román Mandaríni jsem četla a je zajímavý a místy moc pěkný. To strefování se do Foglara mě na SK ovšem mrzí, i když nejsem Foglarova obdivovatelka.

honzak 2.6.2009 7:41

dneska by mě

jeho knihy už nebraly, ale jako malý kluk jsem to hltal. K tomu Komárkovi - co kromě kritiky ten titán sepsal? Já o ničem nevím (mohu se mýlit).

doxtan 2.6.2009 7:25

docela zajímavý přeseh

Tak třeba Rychlé šípy už dávno nežijí ve shodě sem tam se sešli ve stejné hospodě ale Červenáček emigroval hojer pod pantoflem trhá partu Jarka Metelka se odstěhoval na vesnici a Mirek Dušín prý podepsal Chart.

http://www.projektpunk.cz/obsah/J/98-jeste-jsme-se-nedohodli/266-jeste-jsme-se-nedohodli/

Sibyla 2.6.2009 7:09

Foglarovky byly z nejlepších dětských knížek, které jsem četla.

Jistě že to nejsou literární skvosty - které dětské knížky jsou? Snad Alenka, kterou milují spíš dospělí. S tvrzením "„Foglar je kvalitativně třídu pod Mayem,“ hluboce nesouhlasím, nedávno jsem si je oba přečetla, a zatímco foglarovky mě navzdory topornému stylu chytly, Maye jsem nedokázala dočíst. Jak jsem v dětství milovala Ve stínu padišaha v naší knihovně se půjčoval po jednom dílu, knihovnice to měla u sebe), teď jsem nedorazila ani Pouští - sled dobrodružných epizod bez gradace.

gogo 2.6.2009 6:43

Re: ale no tak

četl jsem Foglara kdysi v deseti dvanácti letech a vůbec jsem neřešil,jak na něj nahlížejí znalci a takyznalci. A nemíním to řešit ani teď, stejně jako Karla Maye....

ach 2.6.2009 5:05

ale no tak

pan foglar byl vytecnym clovekem, ale bohuzel velmi spatnym spisovatelem. ideologie ci to ze nekdo byl pronasledovany na literarni kvalite nepridaji. ale o cem tu je spor ? motat politiku do knih pro mlade a nejmladsi ?

Reno 2.6.2009 4:32

Kyselé hrozny

Jaroslav Foglar byl nejen vynikajícím spisovatelem,ale především ČLOVĚKEM.Proto ho nenáviděli nacisti a hlavně komunisti.Zapšklé názory a jedovaté sliny soudruha Komárka nemohou nijak snížit tuto velkou osobnost.