17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

OSOBNOST: Čech nebo Němec, jak se to rýmuje

Mnohdy ještě stále hodnotíme lidi podle jejich křestního listu. Bohužel. Ačkoli historie nás učí, že jsou i jiná měřítka. Málokdy se však stane, aby téměř vedle sebe současně působily výrazné osobnosti rozdílného původu, vzdělání, názorů i činů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 18.4.2013 20:41

Nikdy to jedno nebylo není a nebude.

Národ je, byl a vždy zůstane přirozeným rozšířením rodiny (sousedských vztahů, obce..) a jenom na základě jeho prožívaného poznání lze vytvořit skutečný (a ne jenom deklarovaný) vztah k lidstvu (k jiným národům).

Napsat dlouhý článek, jenom k vůli závěrečné větě přinejmenším není efektivní. (Protože pana A. už znám, začal jsem tou poslední větou a jí také s tímto textem po zralé úvaze skončil, protože její důkaz je nemožný.)

V. Vlk 17.4.2013 21:40

výchovný článek

Leč marnost nad marnost, a všechno je marnost ,jak praví Bible, Kazatel 1. I kdybyste měl tisíckráte pravdu, i kdybychom zbytečně zapomněli desetitisíce sudetských Němců, my jsme tu válku nezačali.

Němci se provinili v biblickém slova smyslu proti přikázání „Nezabiješ“ a to silnější než „nepokradeš“ a nebo neexistující přikázání „nevyženeš. Oni chtěli Čechy a Moravany vyvraždit. A za to je všechny státy , v kterých žili „vyhnali“ .

Možná veden ušlechtilými pohnutkami, v praxi a svým tónem spíše  předvádíte „Odmorálnění příčin a následků“ . je zvláště používán ve spojitosti s problematikou poválečného odsunu Němců: jde o zahlazování a pomíjení příčin a následků a tedy stavění utrpení agresora a oběti na stejnou úroveň. Obávám se že vy jdete dál. Předvádíte „agresora“ jako obět. I když u jednotlivých osob to může být tragické, je to tragické z obou stran. Co kdybyste se zamyslel nad tím , co mohl ještě namalovat Josef Čapek , co mohl napsat Karel Poláček, co mohlo vyrůst z desetitisíců zavražděných dětí? To vám nestojí  za zamyšlení?

B. Brousková 17.4.2013 23:27

Re: výchovný článek

 " ...a za to je VŠECHNY státy ve kterých žili vyhnaly" ! To myslíte vážně?Opravdu? Němců , přesněji řečeno německy mluvících obyvatel totiž stále  žije a vždy žilo, víc mimo území Německa, než v Německu samotném.(Švýcarsko a Rakousko nepočítaje). Jen v USA se k německým kořenům hlásí téměř 50 000 000 občanů. V Kanadě 2 700 000.  Ve všech jihoamerických státech stále žijí a už před druhou světovou žily, početné německé menšiny. Pokud jde o Evropu, tak například jenom ve Francii jich žije 1 500 000. (Před válkou to byl necelý jeden milion). Přitom Alsasko-Lotrinsko bylo něco jako naše Sudety. A tamní Němci se za války  chovali úplně stejně jako ti "naši".A přestože ve Francii řádilo gestapo i Wehrmacht ještě víc než u nás, (soudě co do počtu obětí), odsunuto jich bylo asi 9 000. Takže ve skutečnosti se odsunovalo,  tím myslím totálně a beze zbytku, jen ze zemí osvobozených  Rudou armádou. Tedy způsobem, ve kterém si mimo Hitlera a jeho nácků, liboval i Stalin a jeho komouši. Výmluva na tzv. rozhodnutí vítězných mocností je pokrytectví, protože "mocnosti" nikdy nenařizovaly kolik lidí a jakým způsobem a za jakých podmínek bude odsunováno. Nejlepe to dokazuje skutečnost, že podle Benešova dekretu, měli být původně po odsunu Němců, odsunuti i slovenští Maďaři, kterým byl tím samým dekretem jako Němcům, zabaven veškerý majetek  a stejně tak byli zbaveni všech občanských práv. K jejich odsunu nikdy nedošlo, právě na zásah "mocností" když bylo zjištěno jak a za jakých okolností probíhal odsun Němců. V civilizovaných zemích se totiž vždy kupodivu alespoň snažili rozlišovat  pojmy "spravedlnost" a "pomsta". Není a nikdy to nebylo totéž. A lze jenom doufat, že ani nikdy nebude.

V. Vlk 18.4.2013 9:38

Re: výchovný článek

Paní Brousková , neznalost cti netratí ale dělá jinak strašné věci. Podíváte li se na stránky Svazu vyhnanců, něm. Bund der Vertriebenen , zjistíte, že podle jejich údajů bylo vyhnáno „ z Východu“ což je ovšem lež, nešlo jen o Východ , celkem 12 milionů lidí. V ČSR bylo v roce 1930 podle dostupných údajů 3 149 820 Němců. Ve válce jich na frontách padlo dle mezinárodních odhadů něco mezi 300 až 500 000. Na základě tzv.Neronova příkazu vydaného Hitlerem bylo německými orgány vyhnáno z Protektorátu do Říše v roce 1944 až 1945 více než 300 000 Němců . Podle odhadů spojenců samo uteklo z území ČSR asi 400 000 lidí koncem války ( + asi necelý 1 milion tzv.národních hostů, tedy utečenců z Pobaltí a Ukrajiny. ) Prosím, nemotejte sem nesmysly o USA –ostatně tam byli Němci za války silně „ostrakizováni“ a nebo jiné zámořské státy. Spojencům šlo o Evropu, protože tam zahraniční Němci byli použiti jako pátá kolona německého nacismu.

Takže, ať počítám,jak počítám, musely Němce vyhánět ještě nějaké jiné státy, chápete to? Najděte si je na internetu, jsou tam vypsány i s počty vyhnaných. Blábol o tom,jak to vyhovovalo Stalinovi je jen blábol .První požadovali vyhnání všech Němců z jiných států Britové .Američané a Francouzi, protože již v první válce je považovali za jedny ze strůjců  války a Spojenci přišli o celé ročníky mladých mužů. Ovšem, vysvětlovat Vám to je asi zbytečné, vy máte „svoji pravdu“. Směsku propagandy nacistické . vyrobené pod vedením SS-Sturmbannführera  Martina  Paula Wolfa, šéfa IV. oddělení Úřadu říšského protektora pro kulturní politiku a následně bolševiků pod vedením sovětských ideologů.

 

B. Rybák 18.4.2013 20:51

Re: výchovný článek

Stokrát opakovaná nedůležitá čtvrt-pravda se může nanejvýš stát důležitou a nesmírně škodlivou úplnou lží. I marxisté už to prý pochopili, tak se trochu snažte, protože díky takovýmto "nalejvárnám", začínám už mít na ty Němce opravdu vztek, protože je podezírám, že tuto nechutnou nacionální kampaň lidem jako jste Vy, platí.

J. Farda 17.4.2013 23:53

Re: výchovný článek

Autor článku popisuje blahodárnost zemského intelektuálního vlastenectví v 19tém století. Dobner byl Němec a Dobrovský psal starých rozbory českých rukopisů včetně vznikající novočeštiny německy! Oba německy vzkřísili čechy a češství! Co sem, Bohajego chromowanego, zase taháte Sudeťáky a II. WW. Víte, pane V. Vlku starší, už jsem se Vám kdysi odkryl, že jsem z 2hé generace uprchlíků, mí rodiče utíkali před obsazením Sudet v r. ´38, ostatně Hrdlovka už ani neexistuje, ale taková míra zášti, i s přihlédnutím k Vašim historickým zkušenostem, je pro mně rozumově nepochopitelná. Svojí umanutostí mi připomínáte Catona staršího s jeho Kartágem - „Ceterum censeo Carthaginem esse delendam“a líbějí vodpustit, i postbolševiky, PSáky a StBáky sdružené v Kruhu českého pohraničí. Dovoluji si Vám připomenout znění závěrů ranních pořadů mého oblíbeného průvodce "Dobrými jitry ČRo 2", Vašeho jmenovce pana Václava Větvičku s (nejen) jeho "Žijte a nechte žít!" Tečka.

P. Sulc 18.4.2013 3:27

Re: výchovný článek

Pane Vlku, jste opravdu takovy zapskly, trapny magor. Ja myslim ze by bylo dobre zajit k psychiatru, ne ze by vas vylecil, ale snad by zabranil ze se v nejake nemecke turisticke vyprave nebudete ohanet sekerou nebo macetou.

B. Rybák 18.4.2013 20:31

Re: výchovný článek

J. Barto 18.4.2013 20:54

Re: výchovný článek

Vy jdete ještě dál pane Vlku. Předvádíte jako agresora tisíce obyčejných lidí. Kteří snad se "provinili" tím, že jako Němvci se chtěli připojit k Německu( ach jak divné že?)ale Vy je označujete jako agresora. Každá bába z Zwodau byl zodpovědná za plynové komory.

Zvláštní, dívám se do mé knihovny, kde mimo jiné je kniha přepisů všech hovorů Jana Masaryka z Londýna. Hovorů, či příhovorů v rozhlase. Až do konce vcálky se o plynových komorách nezmiňuje, ač mluví o teroru nacistů často.

Nic Vás nenapadá v této souvislosti? Ne ? Ani to,že kolektivní vina, navíc nepodložená je hnus ?

J. Farda 17.4.2013 18:52

Čech nebo Němec , jak ....

Článek je velmi dobrým dokladem existence bývalého českého zemského vlastenctví do roku 1848, než se vzedmulo a do tragiky vykvetlo zejména německého národnostního uvědomění počavší Frankfurtským sněmem národa německého, přičemž pozvání k účasti na něm odmítl jménem českého národa náš "otec národa" František Palacký (v příloze níže připojuji laskavým čtenářům mého příspěvku odkaz na odpověď

Otce národa na pozvání k účast na Frankfurském sněmu, bo ohlédnutí za

našimi předky není nikdy dost). Od té doby se už české zemské vlastenectví, pokud moje znalosti sahají, postupně oddělovalo a rozdělovalo na to lepší německé městské a to v českého vesnické s/prostného lidu. Budiž věčná čest a památka českým zemským vlastencům počínaje Dobnerem a Dobrovským vyzvednuvším češtinu a tedy i povědomí češství z klinické smrti. O dalším vývoji nejsem, nejsa historikem, povolán podávat soudy, leč ani teď mi  není smutno ohlédnouti se za časy "dvojího lidu království českého". A jestli si dodnes někdo myslí, že my češi jsme výlupkem člověčenské dokonalosti, trapně se mýlí. "http://texty.citanka.cz/palacky/isr2-a.html". Tečka.

V. Ondys 17.4.2013 12:11

:)))))) Asi to bude furt o nepříjemný srážce s horlivým omezencem

Dneska mi jeden velice společensky :))))))) úspěšnej mlaďoch tvrdil, že MUSÍ :)))))) hrozně spěchat, tak jsem mu řekl, že dělá dobře, aspoň se bude muset v mým věku starat, pokud ho Pepka dřív neskolí, o spoustu zbytečných krámů a z vlastního života mu zůstane jen velký :)))))) kulový!

R. Langer 17.4.2013 10:59

Velmi pěkný

a zajímavý článek. Děkuji.

P. Moravčík 17.4.2013 10:29

Výborný článok..

...a posledné dve vety - "Finis corona opus" sa tomu tuším zvykne vravievať.

Z. Kulhánková 18.4.2013 3:19

Re: Výborný článok..

coronat

P. Papež 17.4.2013 9:40

Super.

Dík za článek.

L. Křivan 17.4.2013 9:20

Velice zajímavý článek.

Díky. Dám ho přečíst manželce, je "od fochu".  Knihovnice.