1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

OSOBNOST: Alexandr Zinovjev

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
krmič 29.5.2006 11:44

nesmysl

"(Stalin), který se dostal na špičku jedině proto, že byl absolutní nula". Můžeme si myslet o Stalinovi cokoli, ale rozhodně nebyl absolutní nula. Nechápu, jak může někdo (autor článku?) napsat takovou hloupost.

absolutni nula 30.5.2006 3:38

Re: nesmysl

V nejedne knize historie je vyjadren udiv nad volbou Stalina za hlavu KSSS po Leninove smrti. Toto prekvapeni bylo poprve vyjadreno samotnymi cleny KSSS v dobe, kdy k tomu doslo, a bylo na prvni pohled podporeno tzv Leninovou zaveti a skutecnosti, ze Stalin vykonaval (zamerne) svou praci jaksi stranou verejneho deni, stranou pozornosti, a tedy jeho nastup k moci prisel jakoby "odnikud", "z niceho nic". Je to vsak nazor mylny, zcela opomijejici mnohaletou uzkou spolupraci Stalina s Leninem a Stalinovy funkce, do nichz ho dosadil prave Lenin. Postupem doby opakovali stejne neopodstatnene prekvapeni i mnozi vskutku "orginalni" a "samostatne myslici" historikove. Je to pekny priklad vytvoreni historickeho mytu. Autor clanku zrejme ma na mysli tento pohled na vec, ale nemyslim, ze by ho sdilel, je to volny popis obsahu knihy.

Miroslav Pivoda 29.5.2006 11:02

Zinovjevova logika a doc. Vaclav Polak

Zinovjevova logika byla vychozi logikou pro brnennskeho matematika doc. Vaclava Polaka, tvurce tzv. operacni logiky (respektive system OLS). Polak mi nabizel Zinovjevovu knihu k prostudovani v polovine 80. let, ale nejsem logik, takze jsem odmitl. Zajimal jsem se az o prakticke aplikace, ktere nabizi Polakuv system OLS. Polak by si u nas zaslouzil vetsi publicitu. Neco najdete ve druhe casti clanku na http://inovace.wz.cz/view.php?cisloclanku=2005112201 

honzak 29.5.2006 9:21

pamětníci, poraďte!

Byl tento Zinovjev polovinou známého dua Kaměnev - Zinovjev?

Sch.glosátor 29.5.2006 10:24

Ano, již v útlém věku co by kojenec se spollu s V.I. Leninem podílel na budování sovětského státu.

Byl tak prudkého intelektu, že J.V. Stalin ho v monstrprocesu nechal odsoudit k smrti. Ovšem jeho nezdolné revoluční srdce přežilo salvu popravčí čety a poté co se vyhrabal z hromadného hrobu, pod cizí identitou úspěšně vystudoval a po absolutoriu se pod původním jménem věnoval vědecjké činnosti. Právě pod vlivem exaktní vědy poznal bludnost někdejších revolučních myšlenek a dal se na dráhu disidenta. :-)))

Čumil 29.5.2006 12:24

Re: Ano, již v útlém věku co by kojenec se spollu s V.I. Leninem podílel na budování sovětského státu.

Nejenom ovšem to.  Taky se, všivák jeden, nechal už podruhé zákeřně přejmenovat: Poprvé z Radomylského na Grigorije Jevsejeviče Zinověva a poté, po exhumaci aspoň na Alexandra Zinovjeva. Pěkný výkon na mládence, narozeného LP 1883...

jepice 29.5.2006 18:40

obávám se, že jste to, Čumile, nepochopil,

 tak jako zásadně nechápete i všechny ostatní myšlenky p. Honzáka. Svým dotazem pochopitelně směřoval k tomu, zda náhodou Zinověv nebyl Kameněv.

PhDr. Jakub S. 30.5.2006 20:42

Nepochopili jste nikdo:

Ach, pánové - vidím, že všichni jste sedli na lep geniálnímu zločinci-revolucionáři Felixi D. Pod egidou Bronštejna - Trockého založil Čeku a jedním z jejích hlavních cílů od počátku bylo, připravit změnu identity hlavních osob régime nouveau. Chystalo se to hlavně pro VIL, a když ho dříve sklátily eserka + syfilis, vše se zaměřilo na Trockého. Podle jakéhosi dr. Capeka (?) z ČSR se podařilo (jakási polomytická metoda "er-u-er") naklonovat spoustu mimin, zvaných v jejich genetickém žargonu Bronštejnrebjonok, a tenhle byl jedním z nich. Pak do něj přenesli metodou prof. Dowella (do praxe přenesl dr. Běljajev, později za to nagražďonnyj órděněm zolotoj Kólymy) mozek Trockého a ten byl zdánlivě intaktní, nicméně s mozkem dítěte převezen do Mexika a vyrobena legenda o rozporech s JVS. Když už to bylo neúnosné, byl populárním způsobem zvaným "Smatrí: cepín-!" přesvědčen o stažení do soukromí a následně pod zem. A Zinovjev-Trocký žil nerušeně dál a kdyby neumřel, žije dodnes. Ostatní rebjonky byly(i) v tichosti zlikvidovány(i). Jedním z nich byl taky od r. 1925, kdy u něj byla zaznamenána nevysvětlitelná změna chování, i JVS. - Vót kak, rebjáta... Ach, Fjéliks... kakój boĺšój artíst v těbjé úměr... JS, istórik (sovětskogo) iskusstva.