5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pospisil 16.5.2024 7:23

Existuje 60 případů Sherlocka Holmese od Doyla (Zeman se zasekl na polovině :-) ). Zatím mne žádný z autorů pastišů nepřesvědčil, že bych měl vzít na milost nějaký šedesátý první.

mimochodem poprvé: Klik lidí se může chlubit, že opravdu zná (nejen kdysi četlo) všech těch 56 povídek a 4 romány?

mimochodem podruhé: Na druhou stranu nemám vůbec nic proti filmovým a televizním zpracováním, byť třeba i velmi volně pojatým. Seriál s Jeremym Brettem je klasika, ale Cumberbatchova Sherlocka mám rád taky.

M. Kocián 16.5.2024 7:35

Podepisuji každé slovo a prohlašuji, že jsem přečetl vše - i starší Doylovými povídky, kde ještě Sherlock Holmes nefiguroval, ale docela dobře by mohl.

I. Fencl 16.5.2024 7:49

Připomínám, že existuje ještě svazek několika dalších Doylových povídek se Sherlockem, je tam třeba i jedna, kde byly využity chůdy, a která mu možná nepřipadala povedená. Potom je (v tom svazku) několik povídek, které působí tak, že postavy Holmese a Watsona byly pouze nahrazeny postavami s jiným jménem. Atd. Zajímavá knížka. Celkem ale fungují i některé parodie, například Tafel: Prázdniny se Sherlockem Holmesem. Jeden můj přítel-lékař mi překvapivě řekl, že prvně v životě se mu dostaly do rukou Chemické případy S. H., považuje je taky za zdařilé. Zde pozor, v prvním českém vydání této knihy polského autora několik povídek chybí...

M. Kocián 16.5.2024 8:32

Obě ty knihy jsem v dětství četl a něco z těch chemických i vyzkoušel. Vyzkoušet jsem chtěl i to zmražení pomocí zmrzliny z Prázdnin se Sherlockem Holmesem, ale přesahovalo to moje finanční možnosti. Dvě skvělé knihy pro děti.

P. Pospisil 16.5.2024 13:12

On ten seznam autorů by byl snad nekonečný a určitě jsou někteří z nich fakt dobří, ale na to je (můj) život příliš krátký.

Napadá mne paralela s Conanem. Omezený počet originálních příběhů a nekonečná řada pokračovatelů. Někteří dost možná i lepší než sám Howard, ale stejně tomu něco chybí.