8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petra 18.5.2006 11:21

Re: Re: Re: Re: 1. republika nebyla ideál

Ono to není tak jednoduché - dnes se peníze na české filmy shánějí i v zahraničí - např. film Štěstí by bez zahraniční podpory nevznikl, přesto se shodneme na tom, že to je český film. Ovšem splněním podmínky "české kinematografické dílo" nárok na podporu fondu kinematografie automaticky nevzniká - novela teď stanovuje dost přísné podminky pro podani zadosti - a zalezi az na komisi, ve ktere je i urcity pocet zastupcu "nedobrovolnych prispevatelu" do fondu, jestli dilo splnuje podminky pro udeleni dotace, ktera mimochodem ani po schvaleni novely (a ze schvalena bude) nebude zavratna - rozhodne to nepovede k nemravnemu obohacovani filmovych podnikatelu - zvlast kdyz opet pujde o navratne pujcky.

f 18.5.2006 10:49

Re: Re: Re: 1. republika nebyla ideál

Aha, takže od každého kousek, alespoň 20 %. Děkuji za vysvětlení. Jsem rád, že prezident zákon vetoval. Mělo by tam být přece 100 %

Sch.glosátor 18.5.2006 10:35

Jestli to takle půjde dál, tak v budoucnu podle nějakého nového autorského zákona

nám při odchodu z kina budou mazat film z mozku.

kapličák 18.5.2006 10:34

Re: Re: Sen každého soukromého podnikatele :

 Přesně tak.Po listopadu chtěli "umělci"tvůrčí a finanční svobodu,tak  už je čas ukázat co umí.Jeden vedle druhého byl dle vlast.slov poškozený min.režimem,musel tvořit do "šuflíku".Tak je třeba dílka vytáhnout  a jít do světa,když mají o sobě tak vysoké mínění.

Sch.glosátor 18.5.2006 10:33

Otázka co je ona velikost. Stačí známost. Tu za peníze lze koupit.

Leckdy k tomu ani peněz není třeba. Do dějin lze vstoupit snadno, například Hérostratés...Nebo jistý Adolf Hitler, ten také začínal s nahou zadelí. A jak je známý. A jiní podobní .....

Petra 18.5.2006 10:27

Re: Re: 1. republika nebyla ideál

Díky za Váš názor. Vaše úvaha. že si prezident vlastně odporuje - strach ze ztráty národní identity v EU a současně odpor k podpoře k jedné ze složek národní identity - kultury, je velmi zajímavý. ;-)

Petra 18.5.2006 10:25

Re: Re: 1. republika nebyla ideál

Definici "českého filmu" řeší právě vetovaná novela kin. zákona - § 1a  b) novely zákona č.241/1992 -  českým kinematografickým dílem se rozumí kinematografické dílo, na jehož výrobě se osoba, která má nebo měla v době jeho zveřejnění1a) sídlo nebo místo trvalého pobytu na území České republiky, podílela alespoň 20 % z celkových výrobních nákladů a toto dílo bylo současně vytvořeno s českou tvůrčí nebo technickou účastí odpovídající svým rozsahem alespoň 20% podílu z celkových výrobních nákladů,

Čumil 18.5.2006 10:07

Re: 1. republika nebyla ideál

Petro, díky za rozumný názor, ovšem tady se to rovná činnosti, kterou lze označit metaforou "hrách na stěnu házeti". Mně na tom fascinuje, že se takových názorových excesů dopouštějí právě ti samí, kteří se bojí ztráty národní identity - a přitom prakticky dělají vše proto, aby její základní složku - totiž kulturu - co nejvíce poškodili. Možná je to důvod k soucitu; někdy mám ovšem dojem, že by spíše pomohlo pár lepanců...;-)

f 18.5.2006 10:05

Re: 1. republika nebyla ideál

Prosím, jak byste definoval pojem český film?

Český producent? České téma? České reality? Vznikl v Česku? Čeští herci?...

Petra 18.5.2006 9:56

1. republika nebyla ideál

Vážený pane Žantovský,

velmi se mýlíte. Již od 30.let se vedly mezi filmaři diskuse o znárodnění filmu, ev. o finanční podpoře filmu ze strany statu a již tehdy stát přispíval alespoň na výchovné filmy a osvobozoval je od dávky ze zábav. Již tehdy se vedly bouřlivé diskuse na téma, co vlastně je film - zboží, nositel kulturních hodnot či možný šiřitel ideologií - však také film spadal do agendy 3 ministerstev - ministerstva vnitra, obchodu a školství (bohužel si nevzpomenu na tehdejší názvy těchto ministerstev). A znárodnění filmu se připravili sami filmaři již v průběhu 2. světové války.  Shodneme se na tom, že český film je součástí české kultury - ovšem liší se v jednom - má mnohem více adresátů než ostatní složky české kultury - např. ve srovnání s divadly či výtvarným uměním. A navíc dokáže reprezentovat naši zemi v zahraničí. Dále, jak ukázala zkušenost s minulým režimem - musí se natočit více filmů, aby mezi nimi mohly dozrát filmové skvosty, na které můžeme být právem hrdí - např. Markéta Lazarová, která by se nenatočila ani za 1. republiky ani v současnosti, prostě proto, že by na to nikdo nedal peníze.

Ovšem, jestli je pro Vás český film jen zboží, je mi Vás upřímně líto.

rv 18.5.2006 9:47

Re: Knedlíky jsou nezpochybnitelným projevem naší národní kultury.

Prosím, prosím, já taky začnu něco produkovat, na co mi ostatní přispějí

Saša 18.5.2006 8:38

Knedlíky jsou nezpochybnitelným projevem naší národní kultury.

Proto by všichni výrobci a prodejci knedlíků měli dostávat od ostatních výrobů a prodejců potravin zvláštní poplatky, které by sloužily rozvoji a progaci a láci našeho národního pokrmu, neoddělitelně spjatého s naší národní identitou.

JH 18.5.2006 8:00

Kristepane, žantovský-co je zase tohle_?

Proboha kdy už zmizí výlody Žantovských a spol. Jsou to vždy jen lži, nenávist! Mistři "publicisté" tohoto druhu, noví apologeti vládnoucích elit si nezadaji s podobnou smečkou za dob totality-jen slouží dnes novým pánům ....!

Skepticus Maximus 18.5.2006 7:44

Pominu to že tento článek je x-tý na toto téma a nepřináší nic nového

Nicméně, popřemýšlím nad fondem na podporu inernetových diskuzí, protože kvalita některých příspěvků kulhá a jistě se zvedne přilitím kapitálu ;-D

Petr Havelka 18.5.2006 6:51

Prezidentův pohled na financování filmových děl je hodně vymezený.

V okolních státech fungují různé druhy podpory národní kinematografie, nevím proč by naše republika měla být vyjímkou. Odmítnutí tohoto zákona "touto" argumentací zavání vším možným jen ne férovým jednáním. Bral bych, kdyby prezident vznesl jiné námitky než cosi o soukromém podnikání na cizí účet. V logice svého veta by tedy náš prezident v žádném případě nemohl navštívit filmový festival v Karlových Varech, poněvadž je štědře dotován ze státních peněz a to se hluboce, ale opravdu hluboce, příčí s prezidentovým přesvědčením.

Jaara 18.5.2006 6:34

Re: Sen každého soukromého podnikatele :

Svatá pravda :-D

?? 18.5.2006 4:48

Sen každého soukromého podnikatele :

Soukromé podnikání se státní podporou. Když se dílo podaří, je  to moje zásluha; když ne - státe dal jsi málo peněz, tak co chceš?