5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
-ferry- 29.12.2008 10:41

Re: Jaké je publikum, takoví jsou herci

 Máte pravdu,Květoslave.Tak zvané združené regionální rozhlasy vysílají po 22.hodině pořad zvaný Divadlo noc.Někdy (čím dál častěji) vypnu televizi a pustím si tohle.A jak říkáte,vrtím hlavou nad tím,čemu jsem se dříve smával.Pravda,lidé jako Štuchal,Felix Holcman,Jarda Štercl mě dokáží pobavit i dnes.Nicméně žasnu třeba nad výstupy Lasici a Satínského,to je podle mne jen taková uřvanost.o ničem ... Zklamávají mě i výstupy Wericha a Horníčka.Nepříjemný hlas Werichův (nebyl silný kuřák?) a podlézavý Horníček.Jinak opět o ničem.Kdyby nebyli vládli komunisté,kdoví o čem by mluvili,na co by japně i nejapně naráželi.Včera jsem slyšel Menšíka.Taky se pěkně pouštěl do komunistů,když Čepička ustavil Divadlo armády.Mluvil hezky o herci Janu Bartůňkovi (vůbec neznám ...),když jako předseda divadlového SČSP na konci jedné schůze řekl : A tímto soudruzi a soudružky ukončuju přátelství se Sovětským svazem... Víte,takovéhle věci začali naši stateční herci říkat až dostatečně dlouho po převratu.Menšík zemřel v r.1988.Takže tohle říkal už před převratem.Podle hlasu už byl dost nemocný,takže tak kolem roku 1985 ...

 Jinak si ale myslím,že bývala lepší zábava.Na Silvestra i jindy.Těm dnešním hercům (bavičům)chybí invence,nápady.Na Bedřicha Zelenku,Václava Lacinu aj.dlouho nikdo mít nebude.

 Jinak ale Vám pane Ondřeji Suchý přeju hodně zdaru v novém roce 2009.Mám to potěšení být Váš ročník.Patří k nám i pan Neff,K.Šíp,J.Uhlíř,abych zůstal u těch nejznámějších.Bohužel jsme zestárli,zešedivěli a nevím jak kdo,ale já už radši nikam nevylézám...On na nás není zrovna hezký pohled ..

vladimír ondys 29.12.2008 8:18

Tak černě bych to neviděl

každej psychiatr Vám rád potvrdí, že oranžová je nejlepší barva pro každýho cvoka. A jak nás intelektuálně lidoví umělci neuvěřitelně pobavili při posledních volbách za pouhých třicet kaček. No a uznejte jako znalec, že takovej Rath může být přímo skvělej Frigo v parlamentě a s Jyrkou Oliverem Hardym nám všem určitě ještě zahrajou pokrokově dokonalou grotesku, kam se na ně hrabe Chaplin s nějakým Diktátorem.Rv;-DR^ Včera v hospodě se proletáři děsně nasmáli, když se dozvěděli, že na nedaleký křižovatce v nejsilnějším provozu někomu chcíplo neuvěřitelně drahý auto... Jo, milej pane, v Čechách je podobnej humor už tradice.

http://ondys.wordpress.com

Karotka 29.12.2008 8:42

Re: Tak černě bych to neviděl

Jo, stejně je to zajímavé, když se tak díváme na dobrý den pane ministře, je to veliká zábava, ale když to žijeme, nikdo se nesměje.

Možná by nebylo tak špatné zkusit na sobě trochu násilí a smát se rovnou a nečekat, až z toho někdo udělá satiru. Materiálu, to máte pravdu, pro to máme spoustu. A smích léčí ;-)

Witch 29.12.2008 13:00

Re: Tak černě bych to neviděl

Vladimírku, zrovna Vy můžete zvládnout dost velký kus satiry, jenom ji uhladit a učísnout pro větší obec. Vy čtenáře nešetříte, Vy na ně kašlete, ale kdybyste je občas pod bradičkou podrbal vysvětlenějšími myšlenkami, to by bylo!

Standa 29.12.2008 7:50

Úpadek

přinesli umělci sami. Ti nejlepší už vymřeli, zůstalo pár kvalitních a ostatní jsou průměr a dolů. Kraus zrovna těm kvalitním kouká akorát na záda. Nejsou autoři, lidi a nebudou. TV a internet to válcuje. Má-li Amerika v rukou cca 90% světvové produkce filmů a u nás lidi, kteří nakupují bez výběru, pak se dostaneme na úroveň nevzdělaných Američanů, kteří musí dostat pokyn, že zrovna je na obrazovce něco směšného, tak se musejí smát.

Karotka 29.12.2008 8:49

Re: Úpadek

Neřekl bych, že to přinesli umělci sami. Nepatřím mezi umělce, takže jen tak usuzuji z povzdálí, ale dobří umělci, kteří byli úspěšní ještě za svého života, obvykle plnili poptávku. Kde nebyla poptávka, nebyl úspěch, ač byli umělci - ti však zůstávali nepovšimnutí.

Nebaví nás se smát (všeobecně, soudím kvalitu poptávky dle nabídky), baví nás hádky a dramata, nenávist, sobectví, násilí, tragédie, zkrátka denní dávka emocí.

Nabízím osobní lék, kterým může každý z nás pomoci (efekt je však velmi nejistý). Trochu se donutit, snažit se hledat v životě něco legračního, naučit se zase smát... A zase přijdou umělci s humorem. Umělci jsou vnímaví lidé, reagující na to, co si lidé přejí. Radost ze svého života, ba sebevědomí hledají v uspokojení diváků. Komedianti se rodí pořád a tato touha je věčná.

Jura Jurax 29.12.2008 12:59

Re: Úpadek

R^R^R^

Anton 29.12.2008 17:51

Re: Úpadek

Amerika nemá 90 % produkce filmů, ale Bollywood, to jsou indické ateliéry v Bombaji, dnešní Mumbai, kde se natáčí většina světové produkce. Bohužel, tyto filmy jsou svými tématy a kulturním prostředím takřka nepoužitelné v "západní" kultuře.

kurbet 29.12.2008 18:56

Re: Úpadek

Autor měl na mysli produkci filmů,které se ve světě promítají a ne u kterých Indové meditují,nutno občas i přemýšlet u čtení.

Baghíra 29.12.2008 7:43

Nechci urážet, ale po dávných silvestrech se mi vůbec nestýská

a po uvedených komicích taky ne. Proč by musel národ mít SVÉHO VELKÉHO KOMIKA? To mi připomíná "oficiálního komika Kokošku" z Šíleně smutné princezny. Není to spíš tak, že dřív bylo prostě pár povolených vykastrovaných -- a dnes je scéna variabilnější a každý si jde za svým? Ovšem ne do televize.

Karotka 29.12.2008 8:54

Re: Nechci urážet, ale po dávných silvestrech se mi vůbec nestýská

Máte-li skutečně svého nevykastrovaného, který vás rozesměje do radosti a nikoliv do pocitu - ten blbec má pravdu, stojí to všechno za xxx, pak máte pravdu.

Jako jednotlivec se na to ani nemůžete dívat jinak. Nehledě na dobu a okolnosti si každý z nás můžeme svůj život zařídit podle svého.

Pokud pan Suchý hodnotí televizi jako médium, které vyjadřuje nějakým způsobem společné tendence diváků (to je podmnožina lidské množiny, samozřejmě), má také svou pravdu, která myslím sedí.

Jenda 29.12.2008 17:24

Re: Nechci urážet, ale po dávných silvestrech se mi vůbec nestýská

Fajn, tak nejaka jmena bych prosil.

Mistr Jan Hus 29.12.2008 6:32

A kde udělali demokraté chybu?

;-D

Jura Jurax 29.12.2008 13:00

Re: A kde udělali demokraté chybu?

Neupálili tě, mistře militký ... ;-D

VL 29.12.2008 5:53

Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

Poslední české komedie, na které se dalo koukat a i se při nich zasmát byly "Pane, Vy jste vdova" a "Drahé tedy a já". Pak ovšem práce režisérů i vkus publika silně upadly. Nikdy jsem třeba nepochopil, jak mohli diváci vyhodnotit jako komedii století sr..ku "S tebou mě baví svět", případně sérii "Andělů na ...".

Ostatně, výše uvedení umělci byli ve velké většině případu režimní prostitutky, v hlavní řadě s Werichem. Tak čistou propagandu, jako byla v jeho filmech "Hej rup" (tam i s Voskovcem) a "Císařův pekař a Pekařův císař" není dneska tak snadno vidět.

Ale abych nekřivdil jenom českému umění, ani v zahraničí se už moc nevyskytují herci jako byli Luis de Funes, Peter Selers, Fernandel a další. Viděl jsem pokus o novou verzi Růžového pantera s nejsmutnějším komikem Hollywoodu Stevem Martinem, bída svrab a neštovice.

Obávám se, že mnoho herců by mělo, včetně autora článku, slyšet jako poslední v životě slova pí Štubové "Zavři voči brouku".

VL 29.12.2008 5:53

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

P.S.

Samozřejmě "Drahé tedy a já".

Předseda 29.12.2008 8:28

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

To zrovna byla hrůza, tenhle film! ;-P

F..A.Kekule 29.12.2008 9:42

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

Tak jak tedy?

F..A.Kekule 29.12.2008 9:41

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

V něčem s Vámi musím souhlasit, speciálně s tou komedií století. To byl přece děs! Nicméně s "Hej rup" jako propagandu režimu - to snad nemyslíte vážně? Jakého? To přece točili před válkou a tehdy to byla kritika, o tom co přijde za deset let neměli ani páru. Takže - zavři oči, VL! jsi mimo mísu!

I-Worm 29.12.2008 11:43

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

neberte si to tak, on by VL ještě před dvaceti lety taky psal jinak (mít již tehdy internet)...

Jura Jurax 29.12.2008 13:07

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

R^R^R^ a Svět patří nám totéž!

VL 29.12.2008 15:07

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

Samozřejmě v tomto případě pro oba bratrského sovětského, ne toho, který jim umožnil vlastnit divadlo a hrát. Oba plnili roli "užitečných idiotů", jak řákal soudru Vladimír Iljič Uljanov.

Kon 29.12.2008 10:29

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

Úpadek české zábavy je součástí úpadku české kultury v důsledku všeobecného úpadku české vzdělanosti, snižování nároků ve školství, a klesající úrovně IQ v důsledku selektivní porodnosti a imigrace favorizující blbce. A bude hůř. To je teprve začátek. Ostatně se to vztahuje na celou Evropu. A pak příjde Islám. Nebo Číňané... A za sta let se zde budou malí Číňané ve škole učit o bývalé Evropě tak jako my se dnes učíme o antické vzdělanosti.

Marat 29.12.2008 12:28

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

VL,máte pravdu.Souhlasím s vámi.Když jsem viděl filmy Voskovce a Wericha v dětství,(chodili jsme na ně povině se šklou) tak jsem se bavil.Když jsem je viděl znova v dospělosti,tak mě z těch jejích filmu bylo špatně. Vždyť to byly ty nejpitomější politické agitky.Ještě dnes mnozí dělají z Wericha statečného nebojsu a protiréžímního bitce.Ve skutečnosti byl obrovský pokakánek.Vždy byl ochoten a připraven vlézt do řitě i maličkému komárovi.

Jura Jurax 29.12.2008 13:13

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

Jojo, Marate - kdežto Vy jste statečně zdrhnuvší hrdina ... Rv

A filmy W+V - tedy Hej rup a Svět patří nám (ty další dva za politické agitky snad nebudete považovat ani Vy) byly agitkami - Hej rup evokoval dopady krize v duchu tehdy módního kolektivismu a salónního komunismu - maslóstroj byl dokonalou satirou mimochodem, ač nevím, zda to tehdy tak mysleli a brali) a Svět patří nám byl proti nacismu - vzpomeňte proslovu Zdeňka Štěpánka jako G|uvernéra o síle demokracie (mám dojem, že za bolševika byl vystřihován)

Jura Jurax 29.12.2008 13:05

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

No, on vkus je různý - Drahé tety mne třeba neoslovili, ale při W+V se chechtám dodnes, při W+H taky a Císařův pekař je sranda - tedy první díl, doba se na tom podepsala ... kdežto S tebou mne baví svět je nadčasová prča ... a Anděl stoji na Marvanovi, což byl pan herec ... ono je ovšem fakt, že z posledních dvaceti let koukatelný film aby pohledal (tedy našel by se, ale z žánru komedie si nějak nevzpomínám) ...

Jura Jurax 29.12.2008 13:06

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

Sorry - Drahé tety mne třeba neoslovily

VL 29.12.2008 15:14

Re: Úpadek české zábavy nastal jíž před dlouhou dobou

Marvan byl dobrý herec, ale ne sólo komik. V komedii mu perfektně vyhovovalo přihrávat Burianovi, jako lehce natvrdlý, ale pečlivý úředník nebo doktor. Ostatně to oplatil Burianovi v roce 1945 když ho společně s dalšími kolegy udal jako kolaboranta, takže jejich ředitel přišel o divadlo a nemohl deset let hrát a dělal řidiče, pomocnou sílu v závodní kuchyni a podobně.

Naopak Marvana mám rád v detektivkách, počínaje Třináctým revírem, konče Hříšnými lidmi. Prostě ty role starého policajta mu šly líp než revizoři dopravních podniků.

NR 29.12.2008 5:04

Umělci budou muset hanobit komunismus zadarmo

Umělci už svoje odvedli. Od listopadu 1989 všichni vyměnili kabáty a pomáhali režimu jak mohli ze všech sil, tak jako vždycky pomáhají režimům, a on se jim teď takto odvděčí a už jim pravděpodobně nebude chtít platit horentní honoráře. Koneckonců tento režim je tržní a umělci dostali zaplaceno, tak co by ještě chtěli? Ve společnosti se potvrzuje, že starosti s ekonomikou jsou důležitější, než nějací komedianti.

Budou zase umělci demonstrovat před pražskými radnicemi a volat po dotacích na svoje „jediné správné“ a „jedině kvalitní“ produkce, protože produkce těch druhých, kteří nemají finanční potíže prý je ta úpadková? A pak že je v Čechách úpadek zábavy. V hlásání těchto teorií vyniká Jiří Suchý. Jestliže Ondřej Suchý tvrdí, že Mistři GS a Jan Kraus jsou kvalitní zábava, potom O.Suchý, jak je znám, jistě s velkým sebezapřením hodně slevuje ze své osobnosti, když chválí prorežimní exhibice Jana Krause a estrády Mistrů GS. Článek vypadá jako zaobalená ponížená suplika pana O.Suchého adresovaná režimu, aby jej ponechal na své platební listině a ponechal mu honoráře, na které byl dosud zvyklý. Ukazuje se totiž, že režim už asi nebude chtít tolik utrácet za umělce a přeplácet je za kolaboraci a omílání antikomunismu z pódií divadel a z televizních obrazovek. Holt umělci budou muset nadávat komunismu zadarmo. Nějak zdivočela, ta Česká republika.

Vendy 29.12.2008 9:16

Re: Umělci budou muset hanobit komunismus zadarmo

Podívejte, herce a herečky je nutno nazvat ksichtošklebiči a ksichtošklebičky.