7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

MÉDIA: Čí století?

Rád se občas zastavím v pasáži Lucerny, abych se podíval na knížete Václava, jak sedí na mrtvém koni zavěšeném nohama nahoru. Houfy turistů to fotí, ale to v zásadě nevadí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Bartoňová 17.12.2014 16:40

Nahý Beneš

B. Brousková 17.12.2014 15:36

Re: Husite, mate na mysli

"Menšiny byly trpěné" ? Například Poláci tehdy u nás  tvořili 0,8 % počtu všech obyvatel. Jak byste si představoval , že by mělo asi vypadat jejich případné "netrpění"? Myslím si , že dnes u nás mají např.Vietnamci procetuálně větší podíl co do počtu obyvatel. Pokud mají naší státní příslušnost, zatím nevím o tom, že nějak bědovali a strádali. Možná , že se ovšem mýlím. Pokud jde o Němce za první republiky, tak 95% z nich žilo v okresech, kde tvořili více než dvaceti procentní menšinu což znamenalo, že mohli na úřadech při všech jednáních používat svojí mateřštinu to jest NĚMČINU!! PŘI VŠECH JEDNÁNÍCH!! Takový byl jazykový zákon. Jinou věcí ovšem bylo, že tzv.velícím jazykem byla v branných složkách čeština nebo slovenština. Výjimku tvořily případy, kdy mužstvo mluvilo jiným jazykem.Pak mohli vojáci požadovat, aby jim bylo veleno jejich mateřštinou.Nevím ovšem , že by třeba francouzští Poláci (a že tvoří ve Francii dost velkou menšinu) vyžadovali při službě v armádě , aby jim bylo veleno polsky..Že měli Němci u nás své sportovní kluby, divadlo, univerzitu atd.atd. snad netřeba připomínat. RU nerozbil , ani Masaryk, ani nikdo konkrétní osobně, ale jazyková to znamená národnostní nenávist. Všestranná, abychom si rozuměli.Rakouští Němci (alespoň jejich podstatná část), spíše než Rakousko a Habsburky obdivovali prušácké Německo a jeho nenávistnou velkogermánskou rétoriku. Proto kupodivu také chtěli Rakousko rozbít a jeho zbytek připojit k Německu. Zkuste si něco přečíst o tzv. Velkoněmeckém hnutí v Rakousku.Proto také na jakoukoliv snahu o pouhé jazykové zrovnoprávnění  například Čechů v ČECHÁCH , reagovali hystericky nenávistně.V Čechách kde sami tvořili menšinu!!

B. Brousková 17.12.2014 14:53

Re: Husite, mate na mysli

Masarykova žena zavřena nebyla.Zavřena byla jeho nejstarší dcera Alice.Byla zatčena 28.října 1915,v souvislosti s tzv.knoflíkovou aférou.Zároveň byl zatčena i Hana Benešová a řada dalších. Propuštěny byly až na základě amnestie nového císaře Karla těsně před koncem války.Masarykovu ženu nezavřeli, protože v té době už byla těžce nemocná. Dobu až do konce války pobývala potom pokud se nemýlím, v nějakém sanatoriu.

J. Kanioková 17.12.2014 13:06

Souhlas !

J. Kanioková 17.12.2014 13:04

Schizofrenie ?

To není jen naše specializace, jde to celou historií a všude. A - bylo, je a vždycky bude.

„Pravda je jediná věc, které nechce nikdo věřit.“ George Bernard Shaw

J. Kanioková 17.12.2014 12:58

Historie je o souvislostech,

a jednotliví aktéři je nějak ovlivnili. A každý je vidíme prizmatem vlastních zkušeností, i zkušeností svých předků.

Taky jsem znala zblízka pár osob z "Českého století", některé zase můj otec (Beneše a trošku i TGM). Ten seriál mě nijak nenaštval, někde mi to skřípalo, ale celkem s tím nemám problém. Mnohem víc mě děsí současnost a budoucnost, osoby a obsazení.

V. Kusý 17.12.2014 12:47

Schizofrenie jak malovaná-výklad českých

dějin.Začneme-li Masarykem, v hilsneriádě vyobcováván z "českého národa", o dvacet let později Tatíček.Ti, kdo zradili císaře adorováni, přísaze věrni snižováni.Beneš se zasloužil o stát tak, že jsme se z toho málem nevzpamatovali.Bojovníci proti nacismu vězněni za svůj boj.Bojovníci proti komunismu jsou v očích národa (na rozdíl od partyzánů) vrazi.Od volání "Havel na Hrad" si najednou kdekdo považuje za čest do něj kopnout.Navzájem se přesvědčujeme o tom, jak mají nás Čechy všichni rádi a zároveň si neškodíme sami, ale vnější nepřítel, Němci, Američani, Brusel, Putin je vlastně kámoš....A když máme těch nepřátel tolik, kdožpak ví, zda si za to taky tak trošičku nemůžeme sami?

J. Kanioková 17.12.2014 12:37

Naprosto souzním !

L. Křivan 17.12.2014 12:31

Re: Husiti byli jenom roztomilou skupinkou z mateřské školy

to vyprávějte těm v klášterech upáleným mladým holkám - řeholnicím !

L. Křivan 17.12.2014 12:27

Re: Paní Olga

přišla v seriálu hodně zkrátka. Její historická úloha byla nesrovnatelně větší, než seriál ukazoval.

L. Křivan 17.12.2014 12:23

S "Českým stoletím" můžeme souhlasit nebo taky ne,..

ale na každý pád nás nutí k přemýšlení. Zvlášť epizody, jejichž dobovými svědky jsme byli.  A potom, kvalita epizod je dost různá. Mně se také lecos nelíbilo, .... ale celkově to je potřebné dílo, .... možná by stálo za to, to znovu a lépe natočit. Pár dalších epizod, ..  přecejenom dějinných okamžiků bylo víc,..

Měli bychom se víc a fundovaněji zabývat svou historií.

R. Szewczyk 17.12.2014 11:21

hm

hm hm hm,doplnění,.....první slovanské tlupy se objevily ve střední evropě na přelomu  šestého a sedmého století,provedly v podstatě do oblasti zprvu lupičskou invazi ,ke konci šestého století osidlovací,odchod Langobardů a Durynků z oblasti není uplně jistý,pravděpodobnější je splynutí obyvatelstva,Takže nějaký Samo mohl zorganizovat odpor vůči obchodním konkurentům,ale pojímat to jako národnostní boj za sebeurčení,je fakt velmi ,ale velmi unfér,zvláště,když v té době pojem národ snad ani neexistoval,a už vůbec ne  v dnešním významu,

no ,ještě bych připomněl,že historie je historii boje o ,,dukáty,,ačkoliv se to jednou dělo pod křížem,podruhé za národ,po třetí za demokracii,nebo vývoz latinské kultury do Galie Caesarem stál přibližně 1 milion obětí,přes tuto genocidu je řím oslavován,překrucováním historie se dostaneme k tomu,že třetí Řim bude oslavován taky.

S. Ševeček 17.12.2014 11:08

Re: Pane Vlku,

Pravda? ... "Bylo to v televízi."

S. Ševeček 17.12.2014 11:07

Re: Bitva o minulost

GO: „Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost.“

Děsivé konotace to má v socialistické německé bruseli.

S. Ševeček 17.12.2014 11:05

Re: Příspěvek malinký

cbd

S. Ševeček 17.12.2014 11:03

Re: Vynikající evropský diplomat a politik Beneš ...

Nadrobil?

... i díky němu je "Česká republika je nepřirozeně etnicky homogenní." (cit Česká, tedy jejich, televize)

M. Pivoda 17.12.2014 10:52

Bitva o minulost

Kéž by srovnatelné množství vaší energie byla věnována i bitvě o budoucnost této země!

V. Vovák 17.12.2014 10:23

Re: Husiti byli neštěstím pro české království

Nepřehánějte, husiti byli proti anglickým, švýcarským, či německým protestantům jenom roztomilou skupinkou z mateřské školy. Je zajímavé, že výchovné nájezdy zahraničních expedičních sborů do husitských Čech zanechaly v místním obyvatelstvu tak hluboké dojmy, že odpor vůči všemu německému se udržel až do 16 století. (třeba zákaz používání němčiny v úředním styku, kdo chtěl být šlechticem v čechách musel umět česky atd.)

Ś. Svobodová 17.12.2014 10:23

Pane Vlku,

Ćeské století nebyl dokument, ani vzdělávací pořad. Kdyby ano, ČT by ho neuvedla v hlavním vysílacím čase a o jeho sledovanosti by se dalo polemizovat. Že má někdo vzdělání, či je profesionální revolucionář neznamená, že nemůže čůrat pod mostem, nebo házet ohryzky do vázy. Beneš mi jako skrček nepřipadal, ani Masaryk jako prodavač deště, či fanatik z východu. Naopak mi přišli lidští a uvěřitelnější. To, že se někdo stal ikonou neznamená, že jí byl už za života. To, že jste se potkal ze zančnou částí těch aktérů vám mohu závidět. Ale možná se jste se s nimi neznal tak dobře, aby čůrali s vámi :-).  Já potkala dvakrát jen Havla, v době kdy nebyl prezidentem a působil na mě podobně, jako v dokumentu. Moc nemluvil, tvářil se skromně. A přesto že už tenkrát bylo vidět, že mu sláva dělá moc moc dobře a paní Olga měla co dělat s jeho hlídáním (což jsem v seriálu neviděla), tak bych si netroufala tvrdit, že by proto měl horší vypovídající hodnotu.

P. Khail 17.12.2014 9:50

Re: Příspěvek malinký

Malinký ale výstižný, trefil jste to dokonale.

L. Křivan 17.12.2014 9:48

České století

jsem sledoval s velkým zájmem. Některé díly jen jednou, jiné byly silnější, třeba "Zabíjení soudruha"  jsem si pustil už třikrát.  S potěšením jsem pozoroval strach soudruhů, strach o život, a říkal si "dobře vám tak vy sv.ně"   Slánský sklidil, co pomáhal zasít. Mělo jich být víc, popravených soudruhů.

L. Křivan 17.12.2014 9:42

Husiti byli neštěstím pro české království

a přilehlou Evropu.  Jirásek sice napsal velice čtivé a obsáhlé romány,  taky jsem je na chatě četl, když celý týden pršelo,...  ale obávám se, že byl dost neobjektivní.

M. Klas 17.12.2014 8:01

Příspěvek malinký

Po přečtení diskuse mám dojem,že se otevřela stavidla přehrad s masami hnoje novin druhé republiky(Beneš= zrádce,židi=do plynu,němci=jediná vyvovolená rasa ,poláci-ti nejlepší po němcích atd).Jinak chci říci jedno:bez Beneše bychom dnes byli něco jako Lužičtí Srbové-tedy bychom nebyli,neb by jsme skončili částečně v plynových komorách,částečně na Sibiři!Tato diskuse na NP by vůbec nebyla a hlavně ne česky!Takže vlajkaři ,kteří zde diskutují,jen tak dál a houšť,říše se Vám odmění!

E. Vašátko 17.12.2014 6:42

Re: vy o tom Benešovi

Ono stačí, když si člověk přečte jeho paměti a stačí vám to, abyste si na něho udělal názor, i kdybyste ho nikdy neznal.

P. Sulc 17.12.2014 6:06

Re: Husite, mate na mysli

Ale zase neco o husitech, vidte,a i o mladem Masarykovy, ktery zrejme s tatkou asi nesouhlasil. Masarykove zene i dceri urady povolily vycestovat, ale taticek pozadal tu tak zv. mafii, aby to zatrhla, jak by jinak mohl predstavovat RU jako velky zalar. Delal propagandu a tak lhal a lhal., Benes i po valce na Versaileske konferenci vylhak co se dalo, a CSR na to pak doplatila. Mensiny byly jen trpene, nebyly soucasti politickeho, nikoliv jazykoveho ceskoslovenskeho naroda, jako je to u Svycaru ci i Britu. A vy tohle dobre vite.

J. Babička 17.12.2014 5:53

Re: hm

Ono jde o to, jak honověrné jsou zprávy o Sámovi. Spíše většina toho jsou dohady, takže nemusíte mít pravdu ani jeden.

J. Lepka 17.12.2014 5:52

Re: hm

Vynecháme-li argument, že historici jaksi dodnes nevědí, ani přibližně, kde Wogastiburg byl a v době konání té taškařice byla znalost písma ve střední Evropě takřka nulová, a proto se nedochovaly žádné písemné / a tudíž objektivní / zprávy, máte věru přesné informace. Ty jste si z prstu vycucal sám ?

J. Babička 17.12.2014 5:46

Re: Ostřejší vidění věci nemusí vždycky znamenat hysterii,

Noto je již napsáno v jiném duchu, docela věcném. Já s vámi nesouhlasil v tom, že president Beneš, nebo jak se mu také říkalo presidnet nadrobitel, by nebyl dobrý diplomat. Jinak to jak se choval Beneš po 45, to nechápou ani jeho přátelé. I když jak říká Peroutka, on kromě Filingera ani žádných přátel neměl, jenom stoupence. Snad na jeho obranu, bych mohl říci to, že to byl těžce nemocný člověk, takže jeho uvažování, již bylo zastřené. Jenže v tom případě měl se vzdát úřadu A nesmíme zapomenout, že byl v posici, kdy  český národ dal nejvíce hlasů komunistům,

S. Vaněček Šauerová 17.12.2014 4:34

Ostřejší vidění věci nemusí vždycky znamenat hysterii,

pane babicko. Já bych si dovolila trvat na tom, co jsem napsala. A to jsem nezmínila ostudu našeho právního řádu, tzv. Benešovy dekrety, jakož i protiústavní legislativní unikum Lex Schwarzenberg, etc. Zde mám na mysli především zákon č. 142/1947 Sb., o revizi první pozemkové reformy, který se zásadně dotkl šlechtického vlastnictví, a potom - pochopitelně - rovněž zákon č. 143/1947 Sb., lex singularis.

Pěkný den.

Z. Jaromír 17.12.2014 4:16

Na tu scénu s házením

ohryzků si dobře pamatuju, odehrávala se v Lánech, na zámku; v prostřizích vidět tajný v kožeňácích v parku mezi stromy, celé to bylo velmi ponuré, člověku bylo až těch mocných mužů líto, co jim běhalo hlavou...

Myslím, že od té série málokdo očekával oficiální dějepis a běžný divák, pěšák dějin, byl spokojen. Mocní rozhodují o nás, o milionech lidí, autoři zas o tom, jak je podají, když už je po slavnosti... Podání některých postav si divák dokonce mohl pochválit, byly ukázány jako lidé, kteří jsou si zřetelně vědomi nekonečné odpovědnosti za ty, jež se rozhodli vést.