7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
krtek 13.7.2006 15:30

Díky

Děkuji za zajímavý úryvek z knihy. Pravděpodobně si knihu zakoupím.

Historik 13.7.2006 15:27

a ještě

Evropští politici, kteří považují za vhodné vrážet nůž do zad Američanům a bratříčkovat se s islamisty jsou přímými následníky politiků, kteří, řečeno slovy výše zmíněného autora „byli natolik krátkozrací a pitomí, že tuto válku (WW1) vedli celé čtyři roky.“

Historik 13.7.2006 15:16

Tento název příslušné kapitoly knihy Arthura Kempa

The First Great Brothers' War - World War I

je více než výstižný

kanuk 13.7.2006 5:40

Cena míru

Mír je jistě hezká věc. Ale představte si, že během WWI se našlo 100 000 blbců, kteří se mohli válet v zajateckých táborech, nebo dokonce se mít dobře jako pacholci u sedláka, ale místo toho se dali nalejt do armády, které se říkalo Československá legie (nebo tak nějak), a přesto, že zažili co to je válka, tak nesli svoji kůži na trh za něco, z čeho neměli ani vindru, ale říkali tomu Svoboda.

Čest jejich památce!

JAB 13.7.2006 8:48

Re: Cena míru

Ano, od Srbska po Italii jich bylo celkem 176 000.

jiný Honza 13.7.2006 12:09

Re: Re: Cena míru

Jo a pokud se o tom chce člověk něco bližšího dozvědět, tak musí pátrat jako slečna Marplová. To už snadněji získá seznam našich tajných agentů než legionářů. I to o něčem svědčí...

honzak 13.7.2006 12:27

Re: Re: Re: Cena míru

bať, bať. Sehnat něco z archívů je nad lidské síly. Zkusil jsem to u armádního archivu i u obce legionářské. Armáda byla trochu lepší, ale nic moc. Nejvíc informací dal archiv ČSD, nebo´t děda po válce pracoval u dráhy.

Josef 13.7.2006 4:34

Dekuji za clanek, pane Breber

Cetl jsem jenom Egon Ervina Kishe a jeho reportaze ze Srbska behem 1.svetove, ale tohle se zda jeste strasnejsi. I sami Francouzi rikali, ze to co se delo u Verdunu se neda s nicim srovnat, ani se Stalingradem. Opravdova jatka! Vazme si vsichni miru a evropske unie a nekritizujme ji kvuli hloupostem. Jsem rad, ze jsem se nenarodil do generace meho dedy a pradedy !!  

68 13.7.2006 5:08

Re: Dekuji za clanek, pane Breber

Ano, když pro nic jiného, tak už kvůli Verdunu je třeba mít rád EU. Neřku-li mír samotný.

J. Mach 13.7.2006 10:37

Re: Re: Dekuji za clanek, pane Breber

Opravdu to nesvědčí o vaší inteligenci, reagovat na působivou vzpomínku na jatka z první světové  tak nelogickou až směšnou agitkou pro EU. Není vám něco? Nebo jste opravdu  přesvědčen, že působení EU v bývalé Jugoslávii, podpora EU palestinským teroristům a vytváření prostoru islámským fundamentalistům v EU přispívá k míru?

Flasi 13.7.2006 11:33

Re: Re: Re: Dekuji za clanek, pane Breber

No bylo to jiste mysleno tak, ze EU a jeji predchudci byli zalozeny (mimo jine i) proto, aby tesnou ekonomickou spolupraci mezi evropskymi staty snizily riziko, ze tyto staty budou proti sobe valcit. Jestli EU opravdu pomaha k tomu, aby clenske staty mezi sebou nevalcily, nebo jestli by to uplne stejne fungovalo i bez ni se nikdy nedozvime.

J. Mach 13.7.2006 14:03

Re: Re: Re: Re: Dekuji za clanek, pane Breber

To je hezké, že mi vysvětlujete, jak to ten eurooptimista před vámi myslel. Ale stejně to nic nemění na faktu, že zatím EU nijak neprokázala svou mírotvornost a hezké úmysly jejího vzniku nijak neospravedlňují podporu EU palestinským teroristům. Rozhodují vždy skutky a fakta, nikoli, ani ty nejhezčí, úmysly. A opravdu si myslíte, že do komentáře ke článku o hrůzách 1. světové války se hodí vmontovat chválu EU?

jihocech 13.7.2006 14:13

EU

Ja myslim, ze mirotvornost prokazala uz tim, ze pri setkani politiku se porad sklonuje "nase vztahy jsou nejlepsi v historii". Tech sedesat let miru mezi zapadnimi zememi je naprosto bezprecedentni.

To ze Evropa podporuje Palestince a jinou muslimskou havet kde muze je smutne, stejne jako hazeni klacku pod nohy Americanum a Israeli. Ale zase na druhou stranu, mozna je to hra "hodny policajt, zly polijat", kdo vi...

Flasi 13.7.2006 15:46

Re: Re: Re: Re: Re: Dekuji za clanek, pane Breber

Jak uz psal jihocech - v zapadni Evrope se uz 60 let nevalci a je legitimni (i kdyz objetivne nedokazetelne) to prisoudit i existenci EU (+ predchudcu).

Josef 13.7.2006 16:25

Re: Re: Re: Dekuji za clanek, pane Breber

Hele, Machu, nemam mozna moc inteligence, ale presto si dovedu zive predstavit, ze kdyby se EU a Nato nikdy nepletlo do udalosti v Jugoslavii, tak by se tam valcilo az dodnes. Tak jako se dodnes valci v Palestine nebo kdekoli v Africe.    

JL 13.7.2006 13:22

Re: Dekuji za clanek, pane Breber

Knihu (Vojákem Pražského sboru) jsem také nedávno četl, nepřipadlo mi, že by byla méně drastická, spíše byla napsaná jako reportáž. Kisch jako novinář popisoval, méně líčil hrůzy a své pocity si nechával pro sebe. Mnohokráte se štěstím unikl jisté smrti, stačí číst popis útěku přes Drinu.