2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
EHANUS 20.2.2007 22:12

Uplynula dlouha doba

od minule uverejnene kapitoly z romanu Viktoria. Uz mi to chybelo.. Diky a tesim se na dalsi. :-)

josef svejk 19.2.2007 19:18

..byla to skutecne

...tenkrat hnusna afera.....trvalo mi dlouho se z toho psychicky probrat, dodnes jsem vdecen pani Mullerovy ze se vo me postarala.....byli to hajzlove vsichni.....uz nikdy bych zadnou vzpouru v Rusku organizovat nedoporucoval.....

R 19.2.2007 15:47

Důstojníci ruské armády

Zajímavě shodně se tam taky píše o důstojnících ruské armády. Důstojník, velitel jednotky, obvykle šlechtic měl nad vojáky, obvykle nízkého původu prakticky absolutní moc, mohl jim klidně zadržet jejich žold a za ten si užívat a když se vojáci ozvali. mohl je prakticky beztrestně i zabít. A většina  ruských důstojníků to takhle měla dělat,  na válku víceméně kašlali a hnali na smrt do palby hlavně prosté vojáky.  Takže když k nim přišli bolševictí komisaři, volili často ochotně nové neznámé zlo před starým známým, které viděli denně. Je docela možné, že bolševici zvítězili proto, že že  první dobu občanské války ještě bělogvardějští důstojníci do nejnižšího nepovažovali bolševiky za vážného nepřítele a prostě s nimi bojovali víceméně mezi obvyklymí pitkami a hýřením a když už procitli, bylo pozdě, neschopní bolševičtí velitelé za tu dobu  padli nebo byli popravení, schopní se naučili válčit  a bolševičtí vojáci byli vycvičeni.

J.G. Pašek 19.2.2007 17:19

Něco jako pověstně inteligentní obyvatelstvo v ČSR 1945-48 . . . .

komunisti jim mazali med kolem huby a obyvatelstvo se olizovalo a těšilo když si dosadí na hrad komunisty budou mít k snídani, obědu a večeřie med . . . . Jezinky Bezinky  švih-švih jsi spoután a potom bylo pozdě . . . .

R 20.2.2007 9:06

Re: Něco jako pověstně inteligentní obyvatelstvo v ČSR 1945-48 . . . .

Já bych řekl spíše, že v Rusku fungoval pořád ještě feudalismus trochu říznutý otrokářstvím na venkově a v armádě a ve městech ve fabrikách raný kapitalismus. V roce 1917 feudalismus podobný jako v Evropě snad 16 - 17 století říznutý trochu otrokářstvím praktikovaným v té době v Turecku, koneckonců v té době se Rusko vzepnulo v době Petra a Kateřiny ke své velikosti a v Rusku se to zřejmě zakonzervovalo a ve fabrikách raný kapitalismus podobný jako v Anglii okolo roku 1800. Bolševici toho medu nijak zvlášť moc nepotřebovali,  Rusko bylo zralé na změnu.

Rudý element 20.2.2007 16:35

Re: Něco jako pověstně inteligentní obyvatelstvo v ČSR 1945-48 . . . .

Blablabla... plácáš nesmysly. Komunistům zajistilo sympatie osvobození Rudou armádou, mnichovská zrada Francie a Británie, Velká krize a celý ten kapitalistický prů.er. Slibovat nic moc nemuseli.

R 19.2.2007 15:45

Komitéty

Já mám doma nějakou literaturu z druhé strany od bolševiků a tam je napsáno, že různé komitéty a rady ve vojenských útvarech podporovali bolševici, aby mezi rokem 1917 a 1918 rozložili tehdejší ruskou armádu. Nakonec to občas dopadlo tak, že když měla jednotka útočit, musela se svolat schůze celé vojenské jednotky a ten útok většinou hlasů odhlasovat a schválit, jinak velitel nemohl rozkaz k útoku vydat, protože by ho nikdo neposlechl a naopak by mohli vojáci velitele zlynčovat. Přirozeně v bolševické rudé armádě tohle nenechali, zůstal tam jen systém politických komisařů. 

Kanuk 19.2.2007 5:41

Gen. Štefanik

Náhodou jsem četl kousek Peroutkova "Budování státu", kde se zmiňuje o neshodách mezi Štefanikem a ruskými legiemi, a vyjadřuje mínění, že snad bylo dobře, že Štefanik zahynul (možná, že jinými slovy).

EVa 19.2.2007 9:26

Re: Gen. Štefanik

Nevím, ale můj děda, legionář, měl doma mnoho ročníků časopisu, který vydávala patrně čs. obec legionářská a který se jmenoval: "Jak žily a kudy táhly československé legie" nebo tak nějak a tyhle vzpomínky tvořily hlavní náplň časopisu. Pamatuji se, že tam něco o vzpouře v Irkutsku bylo napsáno a rozebíráno ze všech stran.

a 19.2.2007 20:38

Re: Gen. Štefanik

Nechceš povedať , že mu niekto pomohol.?? Že to nie je pravda, alebo áno.???