Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

LITERATURA: Vzpoura v Irkutsku

diskuse (10)
Sibiř, červen 1919

Jednoho dne uprostřed června si podplukovník Žák svolal důstojníky na velitelství úderného praporu a informoval nás o událostech v Irkutsku. Vyvrcholila tam nechutná aféra, která ohrozila celistvost naší československé armády v Rusku. Začalo to dávno před tím, než jsem se do naší armády dostal:

Když se v roce 1917 po rozpadu carské armády zakládalo naše vojsko, měly roty, prapory a pluky tak zvané „komitéty“, do nichž si delegáty volilo mužstvo. Působily jako určitá kontrola hospodaření velitelství a štábu. Tehdy to mělo smysl, byli jsme revoluční armáda. Jakmile však byla v říjnu 1918 vyhlášena samostatná Československá republika, stali jsme se součástí armády našeho mladého státu. Všichni zdraví Češi a Slováci byli povinni do ní vstoupit a museli poslouchat rozkazy naší vlády v Praze a jejího představitele v Rusku, kterým byl v té době Bohdan Pavlů.

Když nás zde na Sibiři navštívil generál Štefánik, nás ministr vojenství, komitéty rozkazem zrušil. To se však nelíbilo bráškům-delegátům, protože tím pozbyli svou moc. Někteří z nich, snad většina, začali štvát proti československé vládě a jejím nařízením. Svolali do Jekatěrinburku sjezd, ale na ničem se tam neusnesli, a proto se měli sjet do Irkutska k dalšímu rokování.

Protože už komitéty oficiálně neexistovaly, neměly smysl ani funkce delegátů. Ti přesto, a bez povolení svých velitelů, opustili svoje útvary a odjeli do Irkutska. Generál Syrový, vrchní velitel československého vojska v Rusku, je proto dal zatknout a internovat. Toho využili nezodpovědní, vesměs levicově politicky zaměření agitátoři a u některých jednotek vyvolali vzpouru. Několik rot svévolně opustilo svěřené úseky magistrály, přijely do Irkutska a delegáty z internace osvobodili.

Situace se vyhrotila tím, že se agitátoři snažili strhnout mužstvo na svoji stranu a poštvat ho proti důstojníkům. Šířili nesmyslná prohlášení, že nikdo není povinnen chodit na výpravy proti rudým partyzánům, že vznikem republiky se z dobrovolníků stali ozbrojení občané a jako takoví nemusí poslouchat vojenské rozkazy, leda dobrovolně. To bylo něco pro zbabělce!

Nechápal jsem, kdo může věřit takovému žvanění, byl jsem přesvědčen, že z agitátorů a delegátů mluví buď uražená ješitnost, nebo bolševické rubly.

Nyní prý povstalci zatýkají a vězní v Irkutsku naše důstojníky. Taková ostuda! Jak vypadáme před spojenci! Zrovna v Irkutsku mají všechny spojenecké státy, které nám mají poskytnout lodě na evakuaci do Evropy, svoje konzuláty a symbolické vojenské jednostky. Ti chlapi si nedovedou představit, jaké by to mohlo mít následky! Prozatím nám prý Japonci pozastavili úvěr a jejich hlídky chodí po městě. Dřív chodily naše.

„Ach Bože, Bože, co jsme to za pronárod,“ hořekoval jsem v duchu, „sotva něčeho dosáhneme, vjedeme si do vlasů. Doma se naši bijí s Maďary o Slovensko a my se tady možná popereme mezi sebou. Takhle to nemůže zůstat!“

Za dva dny jsme se dozvěděli radostnou zprávu. Delegáti a revoltující oddíly byli v Irkutsku věrnými jednotkami zatčeni, tři hlavní agitátoři generálem Syrovým vyloučeni z našeho vojska a komitéty definitivně zrušeny. Z nespokojenců byly sestaveny zvláštní oddíly, aby nešířili jed mezi ostatní. Nakonec se ukázalo, že delegáty podporoval jen malý zlomek mužstva a mnoho brášků, kteří podlehli propagandě, se brzy do řádných jednotek vrátilo.

Bylo samozřejmé, že těch, kteří už měli válčení plně zuby a chtěli co nejdříve domů, bylo hodně. Vlastně jsme to chtěli všichni. Byl jsem přesvědčen, že chtějí-li spojenci proti bolševikům úspěšně bojovat, musí sem poslat čerstvé síly, a to z každé spojenecké země alespoň jednu divizi. Pochyboval jsem, že to udělají. Evropané byli světovou válkou vysíleni a i Američanů padlo v posledním roce války na evropském bojišti několik desítek tisíc. Podle toho, co psaly noviny, jejich malý expediční sbor na Sibiři neměl podporu ani u americké veřejnosti, ani v Kongresu. Kdo nejvíce zklamal, byli sami Rusové, protože z velké části v sobě nenašli sílu bránit svoje majetky, svobodu a nakonec holé životy, a ti, kteří se k boji odhodlali, se proti bolševikům neuměli sjednotit.

Neminula mne smůla, přidělili mi velení jedné z takových rot, složených z nespokojenců. Na opuštěné stanici Barjanovce jsem s nimi strávil sedmnáct dnů. Spolehnout jsem se mohl jen na svého pomocníka Slováka Michala Pálku. Musel jsem použít všechno svoje řečnické umění psychologa-amatéra, aby nedošlo k další vzpouře, tentokrát proti mně. Těch sedmnáct dnů bylo snad nejdelších v mé vojenské službě, ale zvládl jsem to. Raději však na to nemyslet. Na Barjanovce jsem se také od velitele obrněného vlaku, který stanicí projížděl, dozvěděl, že budu povýšen z praporčíka na podporučíka.

K povýšení pak došlo až v Nižněudinsku, kde náš prapor ležel několik měsíců posádkou. Využil jsem poměrného klidu podél magistrály k žádosti o dovolenou v Tomsku. Po několika zamítnutích jsem uprostřed září dovolenku dostal. Jásal jsem: „Opět se obejmu s tatíkem Cufarovem a navštívím staré přátele. Uvidím Víťu? Bože, nejedu tam nakonec hlavně k vůli tomu, abych ji někde zahlédnul? Vždyť jsem ji stále v hloubi duše miloval!“

***

Honem do vycházkové uniformy, pár věcí do kufříku a už jsem byl ve vlaku, který měl namířeno na západ. Celý den jsem jel ve voze druhé třídy s ruskými důstojníky Kolčakovy armády. Nebavili se o ničem jiném než o pitkách a „báryšňách“. Jakoby Rusko neprodělávalo největší revoluci ve svých dějinách! Jakoby jim nešlo o životy! Nemohl jsem pochopit jejich lehkomyslnost.

Když jsem se večer natáhl na svém lehátku, abych se pokusil usnout, upozornil mě jeden z důstojníků, že v noci pojedeme nebezpečným úsekem magistrály, kde trať bývá každou chvíli rozebrána a vlaky napadány bandami z tajgy. No, pan poručík chce mne, ostříleného frontovníka, postrašit, pomyslel jsem si. Možná by se divil, co toho už mám za sebou! Důstojníci se však na noc nezuli a revolvery měli po ruce. Tak jsem i já tvrdě usnul oblečený, ve vysokých botách, přikrytý pláštěm a s pistolí pod polštářem.

Najednou mne probudil křik a dupání v uličce vagónů. Venku už bylo světlo. Stáli jsme v nějaké stanici. V kupé jsem byl sám, Rusové byli pryč. Vtom vrazil do oddělení poručík, který mne večer upozorňoval na nebezpečí, a rozčileně mi vyprávěl, co se právě stalo.

„Stal se zázrak, pane podporučíku, zázrak! Jen z vůle Nejvyššího nejsme rozbiti na padrť! Představte si, náš vlak přejel rozebranou trať a jako zázrakem nevykolejil!“

Rychle jsem si oblékl plášť, připjal pistolí, šavli a vyběhl ven na nástupiště. Stáli jsme na malé stanici uprostřed tajgy. Kolem vlaku a před nádražím postávaly hloučky pasažérů, většinou vojáků, a všichni vzrušeně diskutovali. Železniční úředník, asi přednosta stanice, právě vysvětloval několika vyšším ruským důstojníkům, co se stalo. Vedle něho stál malý vousatý mužik a celý se třásl.

„Tady tomu občanu vděčíte za svoje životy. Tomuto dobrému muži utekla v noci kráva; za svítání se ji vydal hledat a když přecházel trať, všiml si, že je rozebraná. Kolejnice byly z pražců vytrženy a svaleny. A právě v tu chvíli hvízdl v dálce váš vlak. Tento prostý člověk poznal, v jakém je vlak nebezpečí, a nemeškal, kolejnice s nadlidským úsilím položil na své místo a několika hřeby je pomocí kamene připevnil. Viděl, že jeho práce je nedokonalá, ale na víc nestačil, a proto utíkal na stanici, aby případ ohlásil.“

„Cestou jsem se modlil a prosil Boha, Svatého ducha a mého patrona svatého Nikifora, aby se nestalo neštěstí!“ skočil plačící mužík přednostovi do řeči a celý se rozklepal.

„A stal se zázrak, vlak nevykolejil. Přehnal se přes rozebranou trať a do stanice dojel zrovna ve chvíli, když tento bohabojný muž sem doběhl,“ pokračoval železniční úředník.

„Bohužel, za tímto vlakem jel nákladní vlak s dobytkem a několika železničáři. Ten už nepřejel, vykolejil a spadl z náspu. Z vagónů jsou kupy třísek a pokrouceného železa. Teď jsem se odtud vrátil. Posádka stanice už tam je a vyprošťuje mrtvé. Z lidí to nepřežil nikdo. Vás ešelon musí hned odjet, aby uvolnil cestu technickému vlaku.“

Důstojníci začali vytahovat peněženky a jeden z nich posbíral do čepice bankovky, které pak podal mužikovi. Ten se na ne nedůvěřivě díval a bál se na ně sáhnout; tolik peněz asi v životě neviděl.

„Tak si to vem a utíkej hledat tu krávu!“ přísně na něho křiknul přednosta.

Mužik strčil smotek bankovek za halenu a za hlasitého pláče odběhl podél tratě.

Tak jsem podruhé na světě, řekl jsem si a spěšně jsem se vrátil do vagónů. Za pár minut vlak pokračoval v jízdě. Ze spaní už nebylo nic. (…)

(Úryvek z rukopisu románu „Viktoria“ o životě a bojích našich legionářů na Sibiři. Napsáno podle vyprávění a deníku (1914-20) příslušníka úderného praporu československého vojska v Rusku.)

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz