6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tyson 27.12.2008 13:00

Dík za připomínku E. Valenty

Mám pocit, že Valenta je poměrně nedoceněný spisovatel. Třeba "Jdi za zeleným světlem" považuji za náš nejlepší válečný román.

Anna. Š. 27.12.2008 11:05

Nejen Marbulínek

Hm, zdá se, že tu zase nikdo nezná třeba Spravedlivého Chesse(indiánka), román na pokračování z válečného Punti nebo Pohádky s trvalou ondulací, vycházející tamtéž. ty pohádky dokázaly pobavit i kamarádku o svatém týdnu...

Baghíra 27.12.2008 7:36

Mně Krásné léto jako dítěti přišlo dobré,

ale jako dospělý se nemohu zbavit podezření z více než jen inspirace Pagnolovým Jak voní tymián. Že je to semi-autobiogradické jsem netušil.

Ivo Fencl 27.12.2008 7:47

Re: Mně Krásné léto jako dítěti přišlo dobré,

Styl je rozhodně zajímavý a stál by za srovnání s Poláčkovým Bylo nás pět. Už proto, že Poláček (a také Saroyan) byli nejoblíbenější Thielovi autoři. Zde je inspirace dokonce nepochybná. Ivo

Petra neomi 27.12.2008 0:44

popisné to je :)

No, co si budem povídat, v "Krásné léto v Orlím srubu" je psychologické prokreslení postav velmi schématické , zato je tam podrobně popsaný každý suk srubu :)) Jestli autorovi tu knihu trochu neozlatily vzpomínky z dětství :))

Fencl 27.12.2008 0:58

Re: popisné to je :)

Trochu. Za názorem si však stojím - v rámci celé trilogie. "Adimirál Machorka" = Edvard Valenta je zachycen velmi plasticky, se svými zvyky (koupání, osamělé nebo noční psaní), tak i jeho kamarádění s rodinou Vladimíra Thiela. Docela zajímavě je zachycena i fintivá herečka Valentina Thielová. Podle mne jsou výborně charakterizováni i kluci. Neřekl bych, že je to zdlouhavé. POdle slov VT šlo ovšem o jediný rukopis, který nakladatelství dělilo.

Petra neomi 27.12.2008 2:03

Re: popisné to je :)

Zkuste to brát jako příběh a ne jako autobiografii. Mmch, ty postavy jsou všechno šarže. Fintivá herečka, roztržitý tatínek spisovatel, kluci, co sbírají nálepky ze sirek, pečlivá maminka....

Baghíra 27.12.2008 8:42

Re: popisné to je :)

Dobře, ale v které dětské knížce najdete hlubokou psychologii? Nedávno jsem nahlédl do Záhady hlavolamu: didaktické až běda, postavy zoufale schématické, ale jak vzrušující to pro mne bývalo, a jaký dopad to na mne mělo! A dodnes to chápu!

Ano 27.12.2008 8:58

Re: popisné to je :)

Ano. Souhlasím s Baghírou. Ten Thiele je zcela jiný žánr, ovšem. Je to zvláštní tím, že se tam přítel o 20 let staršího muže, vlastního náhradního otce tranformoval do duše i těla jeho syna a vypráví jeho prostřednictvím mimo jiné i o sobě, hlavně však o něm. O této knize by šlo dlouho přemýšlet z hlediska psychoanalýzy, o této trilogii. Ano, lze to číst i bez vědomí toho, pak je to zajímavé spíš jen pro děti. Já už to ale tak číst nedokáži. Odkazuji také na tenký románek Trám, který zase Valenta napsal o dvacet let mladším kamarádu Thielovi. Je to, jak nesou trám, každý na jednom konci, přitom se v myšlenkách promítají jejich osudy - a propojují. Zde jde ovšem i o přátelství novináře s řemeslníkem. Zapomenutá kniha!

Petra neomi 27.12.2008 18:52

Re: popisné to je :)

Vtip je asi v tom, že zrovna Záhada hlavolamu mi připadala nestravitelná již co pacholeti :))

důchodce 28.12.2008 1:25

Re: popisné to je :)

Zlatá slova! Ačkoliv jsem přelouskal jako kluk kdeco (doma jsme měli bezmála komplet sešitovou literaturu), Záhadu jsem už po pár stránkách neodložil jen proto, že o ní blouznil můj kamarád...  Avšak nedočetl jsem ji.

Weckel 28.12.2008 9:30

Re: popisné to je :)

A já zas, stejně jako výše Baghíra, jsem ze Záhady i z jiných Foglarů byl na větvi a dodnes jsem to schopen z dálky zahlédnout. Foglar dělí lidi na dvě výrazně odlišné skupiny.

Witch 28.12.2008 9:58

Re: popisné to je :)

Já jsem Záhadu hlavolamu hltala. Měli jsme jen pár stránek, odstřižených z nějakých novin, kde to vycházelo na pokračování, náhodou i s návodem na vytažení ježka, ale byla to moje krevní skupina a seriál jsem taky milovala, i když jsem už měla nárok, abych víc debatila o Angelice.  Stínadla byla trochu jako staré město v Kadani, kde je tajemné, prý hluboké a zaplavené podzemí, postupně se tu vystěhovávaly domy, aby ustoupily sídlištím... A já byla jedním z mála děcek, kdo se do tohoto revíru nebál chodit(bylo tu hodně romských rodin), takže jsem měla tak trochu Foglara  jako příručku... Nemluvě o tom, že jsem založila dívčí klub!;-P

Weckel 28.12.2008 10:36

Re: popisné to je :)

No samozřejmě, klub jsme založili taky. To byla velká foglarovská vlna, související s obnoveným vydáváním knih a komiksů na konci šedesátých a na začátku sedmdesátých let. Coby prckové jsme tím hodně žili (dodnes musí být někde zakopaná naše kronika ;-)).

A  těch vln tehdy bylo víc. Filmové a knižní mayovky, Batlička, Troska... Pro nás kultovní věci, tím spíš, že se odehrávaly na pozadí rychle postupující normalizace. Mrňous pochopiteně nevěděl, ale mrňous cítil.

Ivo 28.12.2008 10:48

Re: popisné to je :)

Teď jsem dočetl synovi Posledního náčelníka. Altsheler. Foglar to MUSEL číst, že?! Jasný vliv na Jezerní kotlinu, ale i na Hochy od Bobří řeky. Altsheler patří mezi ty lepší autory pro mládež.