5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
quasimodo 3.11.2008 23:45

Tohle je pane Fencl úplně normální

To se prostě stane když člověk moc čte.Pak začne tušit stíny úplně všude. Mimochodem, tu historku o Tleskačově kole, to zase v Řecku opsal nějaký Daidalos. 

woka 3.11.2008 16:29

Foglar se nemá rozebírat

ten se má jen tak číst. V dětském věku.

Jura Jurax 3.11.2008 12:31

No,

ono se totiž v dobrodružných příbězích nic moc základního už vymyslet nedá. Rozdíly jsou v detailech, době, reáliích a ve schopnostech autora smontovat ze známých motivů čtivý příběh.

jerry, the mad mouse 3.11.2008 11:52

Je zajímavé, že já na tomhle vyrůstal-

Sice jsem sešity Rychlých šípů přelouskal  v 8 letech, tedy v roce 1975 a můžu bejt vděčnej svému otci, že je v roce 1970 prozíravě koupil. Pak jsem se až v roce 1987 dostal ke Stínadlům a k Velkému Vontovi. Takže - ,,To je nečestné a nesportovní", ,,Losnu nebo Mažňáka?", ,,Jana Tleskače a jeho kolo",  ,,Bratrstvo kočičí pracky", to vše mám zažité. Foglar byl úžasný vyprávěč.Ten Maxmilián Dráp a jeho sbírka známek - to je myslím postava z těch sešitů, ne?:-)

doktor 3.11.2008 12:19

Re: Je zajímavé, že já na tomhle vyrůstal-

No, kolego, já na nich vyrůstal brzy potom, co vyšly. Foglar mne ovlivnil na celý život. Jeho hrdiny jsme napodobovali (za nejlepší knihu stále pokládám Chatu v Jezerní kotlině) a rčeními Rychlých šípů byly prošpikovány naše klukovské debaty. Zůstaly mně jen ty vzpomínky. Děti si knížky rozebraly. Ale: "Koho volíš, Losnu nebo Mažňáka? Ále třeba Bahňáka! To jsou nějací divní Vontové..." na to se nedá zapomenout.

pája 3.11.2008 10:24

ono těch příběhů je vlastně jen asi okolo deseti

Změna bezmocného v hrdinu, cesta ( s hrdinským vyvrcholením, dosažením něčeho, nebo prostě exodus), boj se zlem, pátrání po minulosti ( zvl. odruda - pátrání po vlastních kořenech), pár variant lásky, oidipus, bránění soutěsky ( = hrdinský boj s přesilou), hledání nedosažitelného, zakončené za a) pochopúením nebo za b) nepochopením. Překračování hranic ( to je vlastně též exodus).

Četli jste první díl Harry Pottera ? To je archetypy solidně nacpané... další díly jsem už nečetl, ten první jo, celkem se mi líbil, jen jsem měl pocit že autorka (nebo autorský kolektiv ?) až příliš přesně pracuje s programováním mého mozku... takové to odměňování čtenáře, jak o tom píše Sapkowski. Je to sice fajn ale u HP jsem měl pocit až neskutečně digitální přesnosti...

MZ 3.11.2008 17:27

Re: ono těch příběhů je vlastně jen asi okolo deseti

No,

pokud se k tomu někdy dostanete, tak do 5.dílu to má docela švih. 6. a 7. už jsou na sešupu.

Ale bavilo mne hledat "red herrings", čili náznaky budoucího vývoje, které autorka do těch prvních dílů záměrně umístila.

Oskar 3.11.2008 9:55

Včera bylo dušiček

Dal jsem květinu a svíčku ke hrobu Maxmiliána Drápa. Jeho skutečné jméno bylo Martin Packa, byl ve své době známým sběratelem známek, pečlivě skrýval, že je majitelem Modrého mauritia (dědictví po otci cestovateli). Bydlel v maém domku blízko Židovských pecí, na konci třicátých let v té kolonii vypukl požár, shořelo několik domků i celá sbírka známek Martina Packy. Ztrátu nepřežil, zemřel na infarkt.

Bianca 3.11.2008 11:12

Re: Včera bylo dušiček

Ano, zivot sam pise obcas ty nejneuveritelnejsi prïhody. Jejich pouhy zapisovatel by byl mnohymi nazvan fantastou, pabitelem...

Fencl 3.11.2008 12:35

Re: Včera bylo dušiček

Přiznávám se, že jsem o panu Packovi dodneška nevěděl. Pochopitelně je fakticky jisté, že M. Packa tedy posloužil Foglarovi jako inspirace pro M. Drápa.

ranbow 3.11.2008 9:46

Dost primitivní srovnání

Všechny ty uvedené příběhy spojuje dost obecný prvek - zmizení chlapce. Každý z nich se zcela jinou zápletkou, s jiným řešením. Ostatně, ani Souček ten motiv v Případu baskervilského psa nerozvádí, ani neřeší - pouze jeho hrdina cituje známé záhadné události, které se staly v minulosti - celá ta kniha je ostatně plná citátů z Bergierova Jitra kouzelníků. Podobně, bychom, jako podezření z plagiátu mohli vytrhávat jiná obecná témata - hledání pokladu, špionáž, zradu, či lásku. Jako klasický příklad lze (omlouvám se nepřesně ) citovat ze Stopařova průvodce po galaxii : "texty jejich písní byly banální - dvě bytosti, chlapec a dívka se objímají pod žlutě svítícím ohromným měsícem, který náhle z neznámých příčin vybuchuje..."

alan 3.11.2008 9:10

Tleskačovo létající kolo

mohlo mít pravzor v pokusech Jana Hirše,v r. 1908 poručíka zeměbraneckého pluku č.28 v Písku,který konal pokusy na bicyklu,opatřeném křídly z bambusu a kalika a dvěmi vrtulemi poháněnými převody šlapáním.Po marných pokusech o vzlet po rovině se mu dle vlastních vzpomínek podařilo krátce vzlétnout při rozjezdu ze svahu.Ve svých pokusech pokračoval i po vzniku republiky,ale bez valných výsledků.Myslím,že on mohl být inspirací k Tleskačovi,neboť je znám jeho spor z r.1937,kdy chtěl dokázat,že byl prvním letcem na našem území.

Bianca 3.11.2008 8:31

Ty koncici stopy

mi pripomnely tu jednu ze znamych Capkovych povidek, ted honem nevim, z  ktere kapsy....

pig 3.11.2008 10:49

Re: Ty koncici stopy

Šlépěje - a tuším, že z jedné kapsy. A podobnou zpracoval předtím v povídce Šlépěj ve sbírce Boží muka.

Fencl 3.11.2008 11:07

Re: Ty koncici stopy

V oblasti detektivek řeší zmizení člověka na konci šlépějí John Dickson Carr v prostřední části svého nejslavnějšího románu Tři rakve (česky vyšlo několikrát).

V 4.11.2008 1:44

Re: Ty koncici stopy

to me ted pripomelo detektivku Vaclava Erbena Pastvina zmizelych, tam jsou stopy koncici na bahnite pesine a myslim taky i na louce, uz si to moc nepamatuju, cas na znovuprecteni

vita 3.11.2008 15:17

Re: Ty koncici stopy

Dvě povídky.

V jedné je končící řádka stop ve sněhu a ve druhé jedna stopa uprostřed zasněženého pole.

pig 3.11.2008 15:50

Re: Ty koncici stopy

Nu, viz mou první odpověď. Šlépěje je ta o ulici a Šlépěj ta o jedné v poli.

Baghíra 3.11.2008 7:11

Poněkud přehnané

Uvedené motivy jsou archetypy, které se musí vyskytnout v každém napínavém chlapeckém příběhu. Záhada, poselství minulosti, stopy, napětí, dotek hrůzy. Foglar dokázal geniálně vyhmátnout, co rozechvívá předpubertální kluky - a nejen je.

mueller 3.11.2008 4:47

Takovehle pribehy

uz psali urcite stari Sumerove a Egyptane a Rekove. Akorat se nedochovaly.

Pepíček 3.11.2008 2:41

Soudruhu učiteli,

já tomu, prosím, nerozumím.

I-Worm 3.11.2008 8:54

Re: Soudruhu učiteli,

tak se dej na ekonomii, tam se to nepozná.

V 3.11.2008 2:22

nemohu souhlasit

ze by Foglar i trebas jen podvedome zvecnil sebe sama v pribehu Maxmiliana Drapa. Jakkoliv mel zalibu v techto vselijakych hruznych zahadach, nebyl v tom nic vice nez fantazie a smysl pro dobrodruzstvi, ale vzdy se odehravajici na pomezi realneho zivota, bez opusteni jeho realnych hranic.

Je pravda, ze Foglar byl dospelym 'neviditelny' a ze zil mezi lidmi cely zivot jako robinson, v tom smyslu, ze nepatril do jejich sveta a oni nepatrili do jeho, ja si ale myslim, ze tento jeho pristup k zivotu vecneho mladi az do smrti je predchudcem cloveka budoucnosti.

Do sveta dospelych sice nepatril, ale do toho detskeho ano, tedy do sveta plneho zare a optimismu do zivota, ktery jeste nezna realitu starnuti... a tim chci rici, ze lide kteri opravdu patri do toho tmaveho sveta hruzostrasnych povidek nejsou schopni zit zivot mladi prozareny optimismem a ani o tom psat jako Foglar. Proto si nemyslim, ze symbolismus ponureho osudu Maxmiliana Drapa byl ten Foglaruv v jakemkoliv smyslu.

Jinak osobne vim, ze Foglar byl dost vysazeny na jakoukoliv diskuzi o originalnosti jeho dila a i kdyz urcite jeho prvky se daji temer s jistotou vystopovat jinam, neda se rict, ze by Foglar neco vykradl, na to byl az moc originalni v podstate sveho dila. (napriklad predlohou Siroka byl Zoro mstitel a Stinadla mela take svou jistou predlohu apod.) Ovsem bylo obtizne zacit s nim diskuzi trebas na tema posazeni jeho dila do tvorby skautske tematiky a vyzvidani cim byl ovlivneny a tak vubec, protoze byl zvykly, ze lide napadali originalnost jeho dila a tak mel tendenci se hned ohrazovat a videt v takovem tematu dalsi skryte utoceni.