7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dědek 27.4.2008 21:02

Populárně vědecká.

Jako opravdu popopulárně-vědeckou knihu bych doporučil knížku pana Grygara Vesmírná zastavení. Bez jediného matematického vzorce je v ní objasněn celý tehdejší názor na atronomii, vesmír, kosmologii atd. A to tak že i maturant se silně oplesnivělým maturitním vysvědčením pochopí co nám chtěl autor vysvětlit.:-) Bohužel tato knížka vyšla už v roce 1990 a nedočkala se nového aktualizovaného vydání.:-(

jirka 27.4.2008 19:27

Re: Re: Jenže kdyby chtěl jít autor do hloubky

Sem tam se neco najde, napriklad od Taylora a Wheelera:

http://www.amazon.com/Spacetime-Physics-Edwin-F-Taylor/dp/0716723271/ref=pd_bbs_1?ie=UTF8&s=books&qid=1209316950&sr=1-1

http://www.amazon.com/Exploring-Black-Holes-Introduction-Relativity/dp/020138423X/ref=pd_bbs_2?ie=UTF8&s=books&qid=1209316950&sr=1-2

Ja jsem zamlada rad cetl polopopularni uvod do analyzy od Zeldovice...

Ale mate pravdu, najit takovy text neni jednoduche... A ted si predstavte, co byste doporucil rekneme 14-letemu klukovi, ktery ma o matiku nebo fyziku zajem, nevyhovuji mu ucitele (to MUSI, skoro bez vyjimky) a chtel by se sam privzdelat (I takove vzacne pripady existuji:=)

ZW 27.4.2008 10:55

Kdo jinému jámu...

Obávám se, že autor se dopustil téhož, co sám kritizuje na jiných. Místo, aby ukázal, jak lze podobné knihy psát lépe, zahrnul nás důkazy, jaký on sám je borec, kolik tun podobných knih už přečetl a jak autorům vidí do karet. Přičemž zapomíná, že je jen velmi málo nadšenců, kteří si podobné publikace kupují, kdykoliv vyjdou. Mnohem (mnohem) víc je těch, pro které daná kniha zůstane jedinou na dané téma, takže autorovu povýšeneckou lamentaci plně vystihuje níže odkazovaný Kantorkův vtip.

A jen tak mimochodem, i pro mírně poučeného čtenáře, který vývoj dané vědy trvale nesleduje, má ona opakovaná definice černé díry (či popis modelu vesmíru...) důležitou informační hodnotu: Čtenáři sděluje, že navzdory překotnému rozvoji vědy definice (model...) pořád platí a je i nadále všeobecně uznávána. A to rozhodně není málo.

vojcek 27.4.2008 10:07

Re: Přeevším - ten článek je moc dlouhý, potřeboval by zkrátit, tak na polovinu.

Tak Feynmanovy knihy jsou klasika, problém je to, že takových titánů jako byl Feynman mnoho není.

zdeněk 27.4.2008 2:59

já s vámi v podstatě souhlasím

Dnes již ty diferenciální rovnice také ovládám. Jenže je tu jeden problém - na střední jsem měl čas se tím zabývat ale neměl jsem dostatečné matemanické vzdělání. Dnes ty základy mám ale není čas. :-D

Knih co vás podrobněji uvedou do problematiky není v žádném oboru mnoho. Autor musí být totiž jak skvělý pedagog, tak odborník. A takových lidí je málo :-(

Juggernaut 27.4.2008 0:21

Re: Jenže kdyby chtěl jít autor do hloubky

Já mám zase opačný problém -- ty diferenciální rovnice bych (samozřejmě do jisté míry) zvládal. Jenže populární literatura pro mírně vzdělané zdá se v podstatě neexistuje. Buď se předpokládá publikum zcela laické, kterému se předkládají koule na gumové podložce a žárovky v řítících se expresech -- a nebo se očekává, že zájemce je profesionál, který se danému oboru hodlá věnovat jako hlavní činnosti zbytek jeho života. Já toužím po něčem mezi, ale díky onomu vztahu mezi prodejností knihy a počtem rovnic zřejmě zcela marně.

Yarda 26.4.2008 18:31

Přeevším - ten článek je moc dlouhý, potřeboval by zkrátit, tak na polovinu.

Jo - chci tu připomenout IMHO výborné knihy Richarda P. Feynmama.

Tuším že napsal že mezi počtem matematických vzorců ve vědecko populární knize a prodejností té knihy je nepřímá úměrnost.

Jenda 26.4.2008 14:35

Re: problem je u vas

Myslim, ze se ten popis spis omila, ale to je jedno. Tak kdopak z ctenaru nevi co je cerna dira?!?

Urcite predchozi znalosti predpokladat musite (treba schopnost cist), je obtizne odhadnout miru. A prestrelit ty predpoklady kterymkoli smerem je spatne. (Viz nezapomenutelna prirucka ADMINISTRATORA Microsoft Exchange Serveru, kde na kazde strance znovu vysvetlovali jak se zavira okno.)

doktor 26.4.2008 13:46

Pane Klimánku,

jak tady v noci napsal Petr Vileta: Právě v populárně vědecké knize takové informace jako neodborník vítám. Příklad: Nedávno vydaná knížka biologa Jaroslava Flegra "Zamrzlá evoluce" má po věcné stránce sporné závěry, ale tím, že v textu graficky odlišně a proto čitelně vysvětluje základní biologické pojmy, je neocenitelná. Podobně psával i evoluční biolog Richard Dawkins nebo Stephen Jay Gould - abych jmenoval své oblíbence.

MUDr Jiří Kilian 26.4.2008 9:10

Re: Re: problem je u vas

To je neskutečně bezvadné :-))))))))))))))))))))))R^

MUDr Jiří Kilian 26.4.2008 9:08

To si takový člověk sedne

a celé měsíce píše román. Nechápu ho. Nebylo by lepší zajít do knihkupectví pro něco hotového ? ( Julian Tuwim).

mueller 26.4.2008 7:56

Jeste se naucte ty prechodniky

a pak muzete zacit kritizovat s prehledem. Sera, minuly srav.

Dr 26.4.2008 6:54

K příspěvkům bych dodal:

Populárně vědecké články Dr. Grygara jsou, myslím, správnou cestou.  Nezatěžují běžného čtenáře/posluchače zbytečnými integrály a rovnicemi, kterým nemůže rozumět, nejsa matematikem či fyzikem a víceméně srozumitelně problém, i složitý, objasní

mike 26.4.2008 3:58

Re: problem je u vas

Pripomelo mi to jeden vtip od Kantorka :)

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 26.4.2008 2:10

problem je u vas

Problem je skutecne u vas. Kdyz nejaky autor pise popularne vedeckou stat, vzdycky musi brat v uvahu to, ze mnoho ctenaru se dozvi o popisovanem jevu poprve prave z jeho stati. Proto se stale omyla popis cerne diry, protoze vzdy se najde nekdo, kdo se pri cteni nebo poslechu teto zpravy setkava s pojmem cerna dira poprve. Ja naopak nesnasim clanky a knihy (popularne vedecke), kde se predpoklada predchozi samostudium ctenare.

zdeněk 26.4.2008 1:07

Jenže kdyby chtěl jít autor do hloubky

Musel by čtenář ovládat minimálně základy derivování, integrování a řešení differenciálních rovnic. Kdysi jsem četl na střední škole o Kvantové Fyzice a  byla tam ukázána Schrödingerova rovnice. Pro mě to byla  jen změt znaků, nerozumněl jsem tomu. Připadalo mě to naprosto složité.

Je těžké psát o moderních jevech populární literaturu. Vždy se jedná o zjednodušení a co odborníkům nečiní potíže, to je pro laika často nezdolatelná překážka.