1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

LITERATURA: Óda na „večery pod lampou“

Co byly Večery pod lampou ví dnes již minimum mladých a mladistvých. Děti o tom nemají vůbec páru. Ale Ústav pro českou literaturu Akademie věd České republiky si s tímhle hlavu nedělá. Naopak. Večery reedituje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 18.7.2022 14:52

Líbí se mi myslenka, že "brak je ten hnůj, ze ktereho rostou květy umeni".

A pokud se tu někdo ještě zastaví, vážně doporucuju youtubový kanál PodLampou. Paní autorka zpracovává vraždy a podobně drasťáky z 19. století. Což zní hrozně, ale paní je profesionální archivařka a pečlivě se vyhýbá "mladistvé barnumskosti" a povrchnosti. Navíc je skvělá vypravěčka a celé je to, promiňte mi ten výraz, skvělá práce.

I. Fencl 18.7.2022 22:38

Díky za pozvání

V. Heidlerová 18.7.2022 12:17

Je mi 85,5 let a tato literatura byla v mém dívčím věku žádaná, čtená, leč "podlavicová" a "kolovací". V knihovnách byla odsouzena do sběru a vyřazení. Já osobně znala jen autory Huttlovou a J. Neubauera (Sextánka). Hááááááááá, tento druh literatury a western nám byly ve škole v 50. letech odebírány a před našima smutnýma očima likvidována, vrácena nikdy. Díky Vašemu článku na mne zavanul duch raného mládí a jeho dobrodružství. Je to zajímavé, milé počtení, které literární historii záslužně doplní. Díky.;-D;-D;-D

L. Harvánek 18.7.2022 10:00

Děkuji za vysvětlení, dosud jsem žil v domnění, že jde o literaturu vhodnou ke čtení před usnutím. Aby člověka nerozrušila a nenudila. A ani jsem se moc nemýlil. Bohužel brožované vydání se změnilo v salátové a ještě později v nezpůsobilé ke čtení.