26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivo Fencl 28.2.2009 8:49

K milence

Kromě Tater tady upozorňuju i na ty dvě zajímavé knížky, i když uvedený Wittlinův příklad napínavého zakončení kapitoly neni, přiznejme, nejlepší, protože vlastně odrazuje od koupě dalšího pokračování. Lepší příklad je třeba: Napínavé zakončení: Inspektor Poulard neklidně pobíhal ve své kanceláři. POjednou se zastavil, a upřeně se dívaje na psací stůl, který byl pokryt haldami spisů týkajících se nejnovějšího případu, ťukl se do čela. Hlavou mu bleskla geniální, toužebně očekávaná myšlenka... (Pokračování příště). Začátek dalšího pokračování: "Musím si odpočinout, jsem s nervy úplně na dně!" Po těchto slovech inspektorovy smysly pracovaly opět na plné obrátky. Zvedl telefon. "Kup na osmou lístky do kina. Je jedno, na co!" Slova vychrlil své překvapené ženě jedním dechem.      

Ivo Fencl 28.2.2009 8:51

Re: K milence

Upřesnění: Citováno z humoristického Wittlinova Průvodce bezradného člověka, česky 1974, str. 23-25.

Ivo Fencl 28.2.2009 8:53

Re: K milence

Oprava: Předchozí dva komentáře náleží ař pod článek Hrůzné divy Tater z příštího dne.

Fencl 27.2.2009 20:33

Dotaz

Zná někdo současnou cenu knihy? Upozorňuji, že ji sám nevlastním, ale "Mám ji v užívání" - a  přišel jsem nedávno o jeden list. Až to mě taky právě přivedlo k úvahám, za kolik byl asi zpeněžen. Ivo

Ticho de bracha 27.2.2009 18:07

Snehurka a sedm trpasliku

Nekdy v letech 1937-39 se objevil  v ceskych kinech Disneyuv film Snehurka a sedm trpasliku. Film bezel v nasem  meste nepretrzite skoro pul roku. Podle obrazku malire Smetaka soudim, ze by mel byt potrestan - obe ruce az po ramena do gypsu (sadry). Dozivotne.

Fencl 27.2.2009 20:34

Re: Snehurka a sedm trpasliku

Ano, ano, to jsem v článku dost nezdůraznil. Inspirací mu byl tento klasický film. Nicméně zlou královnu po přeměně možná ještě vylepšil...

Baghíra 27.2.2009 7:11

Já jako dítě kýče miloval

i když nekonečně výš jsem stavěl Buriana, a hned pod něj Trnku, Vášu a ilustrace starého Monte Christa. Vyžadoval jsem totiž realitu a věrnost textu. Mohl mě vzít čert, když černovlasá hrdinka byla na barevné příloze blond. Obzvlášť jsem nesnášel "dětské" Kolíbalovy ilustrace pohádek, s všemožnými neobratnými čáranicemi pastelkou po stránce. Nedávno jsem četl rozhovor s Mistrem, který si tu pohádkovou knížku pochvaloval, že prý se nechal inspirovat svými dětmi, aby to bylo blízké jejich dušičce. Chtělo se mi zařvat: A seš vedle! Já tu knížku v osmi letech (snad Dva tucty pohádek nebo podobně) nesnášel přímo bytostně. Snad mě štvala právě ta snaha přiblížit se dítěti. Chtěl jsem vidět jak to bylo dovopravdy.

Fencl 27.2.2009 8:08

Re: Já jako dítě kýče miloval

Já si na to vzpomínám. Jednalo se o knížky Vladislava Stanovského a Jana Vladislava Strom a Druhý strom pohádek z celého světa (1958, 1959), na jejichž reedici teď došlo po rovných padesáti letech. Ty pohádky jsem sice nikdy nepřečetl všechny, ale některé jsou vynikající. Dobře, že to znovu vydali. Nechci tady Kolíbala hodnotit, ale mohu aspoň pochválit, že mě tam některé obrázky ve čtyřech letech až trochu strašily. Dále musím říct, že to na mne jako napodobenina dětských malůvek nepůsobilo a ani dnes nepůsobí. Mám tam jak oblíbené pohádky (nejradši mám ten anglický krvák o Janku Obrobijci), tak snad i nějakou tu oblíbenou ilustraci. Reedice vlastně dokládá, že výtvarně to bylo shledáno kvalitním. No, potíž je ta, že dnes už si ty knihy ani jejich přeživší spoluautor, ani nikdo jiný asi nedovedou představit s realističtějším kresebným doprovodem. Kolíbal to tenkrát navždy zazdil. Osobní názor mám, že knihy nezkazil, ale přínos je diskutabilní.

Enci 27.2.2009 8:23

Re: Já jako dítě kýče miloval

Hm, oba Stromy pohádek mám doma a asi jsem nějak vadná, protože mě ty ilustrace vůbec nevadily, naopak se mi zdály naprosto v pořádku. To mi spíš vadily některé pohádky, které byly spíš hříčkami či anekdotami - následkem toho se v naší rodině pro tyto knihy ustanovil název "Strom kravin". Možná je to tím, že některé z pohádek tam zařazených ani náznakem nejsou pro děti a ocení je spíše dospělí.

Fencl 27.2.2009 20:38

Re: Já jako dítě kýče miloval

To je pravda.  A opravuji, ten Janek Obrobijce je z Anglických pohádek (samostatná kniha)

Vladislav 27.2.2009 2:28

Kulihrach

Několik Kulihrášků jsem v dětství  dokoukal, jejich veršíky dovyslechl. Myslím, že bez větší újmy. Budoucí televizor namaloval Artuš Scheiner poměrně předvídavďě - i s možností oboustranné komunikace. Tu nám dnes umožňuje  ovšem nikoliv "bedna", ale počítačový skype. Zato na sněhovou lavinu, v které se ocitli Kulihrášek i s Pajdou, vzal mistr štětce kružítko a byla z ní vzorná koule. Asi nebyl nikdy v horách. Sestru zase "vychovávaly" obrázky  naducaných dětiček  od  Marie Fischerové-Kvěchové. Problémy kýče jsme si jako děcka ovšem nepřipouštěli. Myslím dokonce, že naši měli docela slušný výběr. Mohly se nám dostat  i horší obrázkové knížky.

samuelson 27.2.2009 14:48

Re: Kulihrach

Ale dopadne to takhle