4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
verča 14.11.2008 16:28

blbosti samí blbosti nic porádnýho

??!!!!R^R^RvRvVVV:-D:-D:-P

JM522 17.7.2008 21:50

Kultovní seriál 70.let

Seriál o mjr.Zemanovi byl samozřejmě napsán a natočen na t.zv."společenskou objednávku", jak se tomu tehdy cudně říkalo. Čti : určitá část společnosti si "objednala" opus, který by pokud možno co nejatraktivnějším způsobem heroizoval tehdejší policii (včetně StB) šikovně namíchaným koktejlem typických kriminálních případů (z nichž mnohé byly pravdivé)  s příběhy o boji s protisoc..živly. Dlužno podotknout, že z profesionálního hlediska byl seriál velmi dobře natočen, výborně obsazen tehdejšími hereckými hvězdami. O profesních kvalitách režiséra Seqense snad není pochyb. O jeho politickém zaměření však také ne. Pravda je, že seriál se obecně líbil, což neznamená, že všichni, kteří jsme ho sledovali jsme "jim to žrali". Ti nejkritičtější z nás pak seriál sledovali se shovívavým nadhledem, ideologii filtrovali a konzumovali ho jako velmi slušně natočenou detektivku. Tak to cítím z výše svých 65 let já (tehdy mi bylo něco přes třicet.). Hádat se kvůli Zemanovi se spoluobčany však považuji za pošetilé.

Real 17.7.2008 21:05

Bylo by dobře kdyby byli veřejně pranýřováni ti ,kteří cinkali klíči a dnes se k tomu neznají.

A kteří podporují tento pučistický režim směřující proti zájmům většiny Čechů.

Bohata 17.7.2008 21:30

Vrátný z ministerstva zahraničí který v roce 1968 popisoval situaci kolem Jana Masaryka

bydlel v domu poblíž Prahy a v červnu 1968 oznámila Kamila Moučková,že byl vypálen dům jeho obyvatelé naházeni do studny.Jediný živý -mladý kluk -byl umístěn ve vojenské nemocnici v Praze a po ruské invasi 21.8.z této nemocnice zmizel neznámo kam a nikdo už o něm nikdy neslyšel.

Řešení této záhady je naprosto jasné.

Prolhaný seriál tuto událost popisuje jako činnost majitele domu,který se zbláznil a začal zabíjet své příbuzné a házet je do studny.Je příznačné,že právě tento příběh museli autoři právě takto zalhat.Všichni hercipřece věděli ,že se ten případ udál tak jak jsem výše uvedl.

Prostě někteří umělci jsou duševní prostituti.

Parvus 17.7.2008 22:21

Re: Vrátný z ministerstva zahraničí který v roce 1968 popisoval situaci kolem Jana Masaryka

Skutečné události, ze kterých čerpal díl "Studna", se odehrály trochu jinak. Žádná politika v tom nebyla, pouze patologické sousedské vztahy. Ve Vonoklasech na to ještě dnes někteří mají nepříjemné vzpomínky. Tvůrci seriálu ryze kriminálně - psychopatologický případ zpolitizovali - děj posunuli z jara 1968 do jara 1969, do doby, kdy "pravicoví oportunisté" a "revizionisté" v čele s Dubčekem prohrávají boj o vedení KSČ a nastupuje "zdravé jádro", vedené Husákem. Z mladého Brůny udělali aktivistu KAN, obohatili scénu o poněkud směšnou figuru místního pomocníka VB....... Pozměnili a demagogicky zneužili k propagandistickým účelům skutečnou událost. Ale vy, pane Bohato, za nimi nikterak nezaostáváte. Vaše velikášské tvrzení "Všichni hercipřece věděli ,že se ten případ udál tak jak jsem výše uvedl" je směšné. Já to např. nevím. Komu chcete namluvit, že příslušníci StB nebo kdo by se chtěl zbavit svědka okolností smrti Jana Masaryka takovým nápadným, teatrálním způsobem, zasypáváním studny mrtvolami? StB samozřejmě neměla zábrany někoho zavraždit, když dostala rozkaz nebo když to příslušný náčelník považoval za nezbytné, ale nedělala to takto nápadně. Nevím, zda někteří umělci jsou duševní prostituti, ale vy mi připadáte poněkud nevěrohodný se svým hysterickým přeháněním.

222 17.7.2008 20:08

Bez hrdinného boje proti estébé a komančům by naše historie nebyla úplná.

A ty příběhy se Zemana musely být dost autentické, když je tolik štve, co?(Y) 

Jura Jurax 17.7.2008 16:46

No,

Já rád detektivky (detektivky, ne thrillery!), takže se koukám na Taggarta a Dalziela s Pascoem a na Kriminálku Miami, vyjde-li mi to ... Zeman nezeman, ani dnes by nebylo špatné natočit nějaký dobrý kriminální a tuzemský seriál s dobrými herci (a že v Zemanovi hráli zhusta herci tehdy špičkoví - namátkou Růžek, Brzobohatý, Bláha)  ... něco jako mají v Německu Místo činu ... ono třeba Malý pitaval z velkého města taky nebyl špatný - a té politiky v něm bylo minimálně ...

IF 17.7.2008 17:10

Re: No,

Ale vždyť tam hráli všichni a někteří víckrát! Somr, Hálek, Munzar, Haničinec, Fišer, Kanyza, Vránová, Dítě, Dítětová, Krška, Hanus, Paulová, Adamíra, Maciuchová, Husák, Prachař, Zíma, Sejk, Kopecký, Kačírková, Zázvorková, Mrkvička, Kemr, Bek, Svatopluk Beneš, Hana Hegerová, Kodet!, Niederle, Zahajský!, dokonce i Honza Tříska (8. díl). A další jen namátkou: Vízner, Daniela Kolářová, Marta Vančurová, Němec, Krampol, Filipovský, Květa Fialová, Lukavský, Hlinomaz, Skořepová, Sklenčka, Bohdanová, Cupák!, Raul Schránil!, Rázlová, Lohninský, Libuše Havelková, Augusta, Milena Dvorská, Hemala, Skopeček, Moučka, Bořivoj Navrátil, nebohý Petr Svojtka (17. díl), Dáša Veškrnová!, Ráž, Holý, Vicena, Luděk Kopřiva, Effa, Řehoř, Abrhám!, Menšík! (21. díl), Andrlová, Jákl, Kvietik, Švormová, Petr  Kostka, Čundrlíková, Faltýnek, Jiřina Steimarová, Miloš Nedbal!, Petr Štěpánek!, Přeučil, Moravec, Klepáčová, Zounar, Vrchota, Velen, Valerie Kaplanová, Čočková, Postránecký, Vlach, Horváth, Švehlík, dokonce i Václav Voska a Janžurová a Kaiser i Lábus.  

chochol 17.7.2008 18:27

Re: Re: No,

... a co tím seznamem chce pan básník řící? To že tam hráli je zločin a měli by být pověšeni do průvanu nebo co ?!? My co jsme to tehdy viděli přeci víme kdo tam hrál (a klobouk dolů před jejich výkony - ideologickej guláš si bylo pochopitelně nutno odfiltrovat, ale ten šel stejně už návykově mimo zcela automaticky).

A ještě by se mělo zdůraznit, že rovněž všichni ti, co tehdy chodili k volbám a volili komunisty (obvykle 99.99 %) by měli být minimálně veřejně pranýřováni.

Má hrozně rád, když nám nějakej namyšlenej grafoman a usmrkanec objasňuje jaký to tady tenkrát bylo když on byl ještě dávno na houbách ...

IF 17.7.2008 19:30

Re: Re: Re: No,

Navazoval jsem na Juraxův příspěvek, ty herce za to neodsuzuji. Je to právě naopak. Přece se před pár lůety ještě uvažovalo, zda ten seriál vůbec v TV dávat a jednou ho vysílalil "pouze" s komentářem. Ne že bych to chtěl za každou cenu nutně vidět, ale zrovna tak je dnes "u ledu" Nejmladší z rodu Hamrů, ačkoli nostalgici od 45 let nahoru by se koukali. Nebo Žena za pultem. Od Dietla mě pak už napadá jen Okres na severu - s Moučkou - což by ale zřejmě opravdu šlo odvysílat jen z recese jako kuriozita... Pak ovšem byly ještě o jedno podlaží horší seriály. No comment.   

Real 17.7.2008 21:06

Re: Re: Re: Re: No,

Jako ,,Zdivočelá země"

www racek 17.7.2008 16:01

profesionálně téměř dokonalý seriál

na některé díly se dá dívat i dnes a starej brůna je už pojem navěky.

jistě, ale oni ti policajti uvažovali a jednali velice podobně jak ten major zeman v seriálu. nějaký v rodině jsem měl, bylo to to samý. oni ani netušili, co kolikrát prováděj.

víte, na to jsem si vspoměl když jsem jednou v televizi slyšel policejníhonáčelníka koláře, když se ho zeptali na odposlechy ... kdo má čistý svědomí, nemusí se odposlechů bát ...

prostě, policajti jsou stejní za všech režimů. prostě, každý z nás je budoucí pachatel a všichni jste na svobodě jen dočasně ... 

F 17.7.2008 17:13

Re: profesionálně téměř dokonalý seriál

"Starej Brůna - mladej Brůna..." Ten seriál měl takový vliv, že druhý den vstoupil na gymnáoiu náš zeměpisář do třídy a první, co udělal, byla parodie mladého Brůny.

-ferry- 17.7.2008 15:08

Nevydržel,křemen ...!

Myslím pan Vl.Brabec.Když jsem ho viděl nedávno v jednom pořadu,jak to omlouvá a pod.bylo mi ho skoro až líto.V požehnaném věku 76 let to už neměl zapotřebí.Domáhat se,doprošovat se ... A hlavně u koho,u bezvýznamných lidí,kteří mu odborně i jinak nejsou ani ke kolenům.Pořád je to pro mne jeden z našich nejlepších herců.Za celoživotní dílo mu ale nikdo ani nepoděkuje.Druho i třetitřídní herci jsou vychvalováni,vyznamenáváni ... Druho i třetitřídní filmy jsou vynášeny ,ač se na ně snad ani nedá koukat.A Vy autore tohoto článku,vemte si na paškál třeba Agenta 007,na toho jsou krátké všechny ty naše seriály ze šedesátých a sedmdesátých let, připomenu Kapitána Klosse /mám o něm brožuru) Sedmnáct zastanení jara,Čtyři v tanku a pes ... a Major Zeman,samozřejmě.

www racek 17.7.2008 16:03

Re: Nevydržel,křemen ...!

no, agent 007 je taky ideologický až hrůza, ale ono je to vždy presentováno s humorem, nadhledem a protivník má občas taky pravdu, i když jen trošičku. taky proto ho milujeme i po těch skoro 50 letech.

ale no jo, to byla taky víjimka.

www racek 17.7.2008 16:04

Re: Re: Nevydržel,křemen ...!

zpět do pátý třídy... ;-(

Jh 17.7.2008 14:24

Je až tragické co pravdy o konci komunistů u nás tam je-bohužel,bohudík!

Ano komunisté si nechali urvat třídní pojetí svého vývoje.Snaživé štětky,pasáci,prostituti, pinglové,masňáci, výčepáci a podobní zloději-již tehdy "podnikající" ,tak stranu a její tendenční komedianty (pro jejich snažší koryta) postupně převálcovali. Byl to tak zvaný "lid" a "studenti". Ideologové komunismu se musejí v hrobech obracet- Lenin určitě už leží na břiše, když vidí kam to soudruzi "reformisté" dovedli! Vlastně se nic nezměnilo, fakani pseudokomunistů již tehdy sprostě karieristických se jen od svých rodičů naučili jak po kapitalisticku pracujícím zakroutit krkem a ještě to nazvat "demokracíí" a "pokrokem".

ps 17.7.2008 15:24

Re: Je až tragické co pravdy o konci komunistů u nás tam je-bohužel,bohudík!

Komunisti nebyli nikdy nic jiného než "Snaživé štětky,pasáci,prostituti, pinglové,masňáci, výčepáci a podobní zloději". A komunističtí ideologové to byl ten nejhorší póvl, samozřejmě v čele s leninem.

Ivo Fencl 17.7.2008 12:47

Památné věty 2 (DODATEK)

1954 Křížová cesta: "Vy nejste kněz!" "To tedy nejsem!" 1955 Kleště: "Cože??? Bláha že je v Karlových Varech???!!! Nevíte, kde bydlí?" 1956: "18 000, taková lapálie. To přece už já dávno nedělám." 1958 Kvadratura ženy: "PROČ MI UKAZUJETE TAKOVOU HRŮZU? Anebo... snad to má být paní Truhlářová? Proboha!!! Kdo jí to udělal?" 1963 Modrá světla: "Podívej se na její oči. Mohly klamat?" "Jaké je vlastně měla?" "Zářivé jako modrá světla." 1966: "Tohleto oslavování, pití a tanečky na pracovišti bych zakázal. A všem." 1967: "Skonči to, Honzo, nemá to smysl." "A proč?" "je to rozkaz z nejvyšších míst." 1969 Studna: "Toho večera byl otec divně tichý." 1971: "Všechno za život majora Hradce!" 1972: "Otoč to do Hamburku! Dělej!"   

chochol 17.7.2008 15:09

Re: Památné věty 2a (DODATEK 1)

Byl to nějaký Šimek z Budějovic, který neznaje ničeho o tom vznešeném poslání těch dam, prohodil k svým soudruhům po odchodu dám: „Jsou ale tady ty .urvy drzý. Kdyby aspoň taková vopice vypadala k světu, ale je to jako čáp, člověk nic jiného nevidí než ty haksny a vypadá to jako boží umučení, a ještě si taková stará rašple chce něco začínat s vojáky.“

nebo

" ...kteří vyráželi neustále ze sebe: „Jebem ti boga - jebem ti dušu, jebem ti majku.“

To je teď v módě ctrl C a ctrl V ?!?

Ivo Fencl 17.7.2008 12:36

DODATEK

Některé památné věty charakterizující jednotlivé díly:

1945: "Tak tady je ta přihláška." 1946 Vyznavači ohně: "Dyť to nejsou ani lidi!" Týž rok: "Já jsem Jan Zeman, čekatel SNB." 1947: "Každýho druhýho bych majznul nosítkama po hlavě, ale co s váma?" Týž rok, ale Rubínové kříže: "Je to fanatik! Jedenáctka!" V tomtéž díle: "Budeme tě, Honzo, samozřejmě zajišťovat, ale ve čtvrtek budeš s osmičkou tváří v tvář docela sám. Hodně štěstí, chlapče." 1951: "Ten jejich stát je tak komplikovaná věc, že stačí deset nebo dvacet chlapů s bouchačkama a stát je jejich." 1952 Loď do Hamburku: "Je to jasně špionážní záležitost."   

  

Buvol 17.7.2008 11:45

Mám dojem, že jsem někde četl,

že má vzniknout další pokračování, ve kterém se ukáže, že major Zeman byl agentem CIA ....

Ivo Fencl 17.7.2008 12:13

Re: Mám dojem, že jsem někde četl,

Ano, možná by "stačil" film, ne hned celý seriál. Divím se, že ten nesporný kult v kapitalismu nikdo ještě stále nezpeněžil, když k tomu ZÁKONITĚ dojde!!! Tady není čeho se bát, to mi dotvrdí každý obchodník s čichem. 

witt 17.7.2008 13:40

Re: Mám dojem, že jsem někde četl,

Tak to už by byla groteska, zvlášť když se toho ujmou "umělci", viz Ordinace, Rodinná pouta ap.

gerontusinza 17.7.2008 11:01

Pane Fencl, zajímavě napsáno.....

jinak vás mohu ujistit, že se současná  mládež na to dívá stejně jako na jinou stej ně více či méně stupidní detektivku a ta ideologie jim je cizí...... Mimochodem, i my patříme ke generaci, která silně ty ideologické pitomosti byly schopna odvětrávat, včetně mistrovského Krále Šumavy... Hezký den

ladik53 17.7.2008 11:36

Re: Pane Fencl, zajímavě napsáno.....

Je to úplně stejné, jako třeba Četnické humoresky. Když se na to člověk dívá, tak by řekl, že 1. republika byla jenom taková sranda. Taky už tady byly rozebírány třeba Krkonošské pohádky. Vždycky se najde někdo, kdo tam nějaký ideologický balast najde a pak se rozčiluje. Normální člověk a dítě především, se na to vykašle a baví se.

IF 17.7.2008 12:05

Re: Pane Fencl, zajímavě napsáno.....

Díky