5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. 15.7.2008 14:44

Váchal budoucnosti

Panu Dr. Machalickému se zdálo a napsal to do LN, že na současném trhu uměním je JV přeceňován a podléhá módnímu trendu. Myslím, že není náhodné, pokud mizí z antikvariátů jeho věci a větší díla jsou slušně prodávána v aukcích. Doufám a věřím, že další generace teprve pochopí a ocení vizionářství JV, protože dokázal prozíravě analyzovat lidské vlastnosti a dovedl si představit, kam mohou lidstvo zavést. A také se stalo a bohužel to neskončilo.

baci 3.7.2008 22:02

novošintoismu s tradicí z o o a dendrolatrie

je málo známe,i když v denících je občas zmínka o osobě pana Rudolfa Klinkovského ze Zlín pozdějí Gottwaldova takto velké sběratele ex libis,jenž pan Váchal nazýval "kněhznačky"máme k disposici korespondeci s Váchal- Klinkovský 1945-1964 je zde i román a Rudovi Klinkovském,jeho nádherný rukopis je na každé stránce doplněn kresbou.Z Krvavému Románu jsem se dostal před rokem 197O pak jsem je četl právě v tomto roce,kdy vyšel-mám rád kapitolu o sanatoriu drˇˇRímsy-kde jak píše na stěnách byly hrůzní výjevové ze života a vnitřností pijáků......Také na otázku, jakého je vyznání náboženskéhoa přesvědčení politického, neodpověděl.   Byl by muset přiznati, že má náboženské sklony v novošintoismu s tradicí z o o a dendrolatrie,

reformované skeptickopantheistickým

racionalismem

Ivo Fencl 3.7.2008 13:40

O cenzuře

Stojí ještě za zmínku, že druhé vydání Krvavého románu (1970) = 1. vydání v normálním, tj. vyšším nákladu a prostřednictvím nakladatelství, je neúplnné. Na straně 27 byl ponechán pouze úvodní odstavec, zatímco následující čtyři nahradil dřevoryt, který je ve třetím vydání (1990) na straně 38 (zřejmě tedy i v prvním, Váchalem osobně pořízeném, mělo 17 výtisků). Pasáž začíná větou "Příští generace, seznajíce celou nesmyslnost socialismu a komunismu..." a mluví se v ní také o Sovětském svazu a tamním vraždění.  

Baghíra 3.7.2008 11:52

Má oblíbená pasáž z krvavého románu

je roztrpčení slečny Kocourkové, "dámy namnoze ucházející, pozoruhodné svým zjevem a výbornou kuchyní" nad nedostatečnou zamilovaností starého Paseky:

Básnil o špikovaném telecím hrudí, na její ani nepohlédna, nebo též o sulcovaných vepřových nožičkách

pig 3.7.2008 13:04

Re: Má oblíbená pasáž z krvavého románu

Ja, moje zase ten nápis z protialkoholního sanatoria - "Kater sind gar böse Tiere, besonders die von Schnaps und Biere" (teď v práci nemám Krvavý román při sobě, mám pocit, že tam je víc pravopisných chyb, jako Katr, etc.)

assol 3.7.2008 8:52

Dík za článek,

Váchal je bezesporu magická osobnost. Pro mě je nezapomenutelný jako ilustrátor Demlova Hradu smrti.