1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 26.9.2008 9:04

Já bych spíše než regionální rozlišoval komerční a nekomerční autor.

Nekomerční autor někde bydlí a pracuje a píše o tom, co při té práci a bydlení viděl , slyšel a zažil,  nebo to prostředí používá k formulaci svých příběhů.  Nemusí mít žádný komerční úspěch, ale klidně může, viz třeba Ostravak.  Komerční autor hledá takové prostředí, osoby, řeč atd, které by zaručily úspěch jeho díla bez ohledu na to, kde právě nyní bydlí a pracuje a od svého díla komerční úspěch očekává. 

Otázka je, kam zařadit produkovatele různé fantazy, scifi, pohádky a podobného nereálného světa , jsou to ze začátku regionální autoři nebo rovnou  komerční a neregionální?  Co očekávala třeba Joan Rowlingová od prvního vydání prvního dílu Harryho Pottera, nemělo to být původně jen pár liber na zalepení nejhorších děr rozpočtu svobodné matky vydáním knihy v nějakém "ušmudlaném" místním nakladatelství? 

Ivoi 26.9.2008 10:32

Re: Já bych spíše než regionální rozlišoval komerční a nekomerční autor.

Mělo. Jinak si přiznejme, že škatulkovat literáty je těžké, protože těžký je už škatulkovat lidi, že. Navíc už především mají renomovaní literární vědci (za kterého já se nepovažuji) léty "prozkoušené" škatulky a s těmi ani nová doba nehne, ani já proti nim nebojím. Pojem "regionální" autor se ovšem zájmu přísní literární vědy vymyká, protože je trochu... vágní. ASpoň já ho nevnímám jako dost definovanej. IVO