26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fencl 27.10.2009 7:53

Re: Hezké

To je pravda. Ale jádro románu má až překvapivě hodně historických, reálných daností, které daly Dumasovi hotovou už i tu skutečnost, že mušketýři tenkrát s gardisty soupeřili, nu, a Richelieu neměl partnerku, pro kterou by bylo třeba se být (i když, pravda, královna byla podle všeho jeho milenkou, což román pomíjí, a Ludvík XIII. byl, a to nepíši s pohrdáním, podle všeho asi gay. 

F 27.10.2009 8:02

Re: Hezké

Pro kterou by bylo třeba se bít : -)

Bianca 30.10.2009 15:59

Re: Hezké

Hmmm, nebo mýt:-))

Honza 27.10.2009 7:56

Re: Hezké

Přesně tak. Nemluvě o tom, že kardinálovi Richelieu bylo tou dobou třicet let, byl to vysoký, silný muž a vojevůdce, hodnost kardinála měl ryze z politických důvodů. On byl skutečný státník, který zachránil Francii od hrůz třicetileté války a ukončil náboženské boje, které Francii ničily minulých sto let. Je zvláštn (a trochu smutné), že jeden z největšíchh politiků dějin Evropy bude navždy připomínám pomocí této karikatury...

F 27.10.2009 8:03

Re: Hezké

Jasně, měl slabost pro ženy a pletku s královnou, což Dumas tutlá nebo neví.

Bereniké 27.10.2009 9:00

Re: Hezké

Myslím, že asi dost věrně je postava kardinála Richelieu vykreslena v oné historické mnohadílné sérii Roberta Merleho (série Dědictví otců - myslím v oněch posledních dílech, kde již vystupuje syn Petra ze Sioraku).

kocour 27.10.2009 12:12

Re: Hezké

Není nad to přečíst si historické, neliterární zpracování jeho osoby. A z něho vychází, že kardinál nebyl až takový génius - jen byl první, kdo pochopil smysl vlastní reklamy - a král Ludvík XIII. nebyl až tak velký idiot, jakého z něj udělal právě Dumas. Richelieuovi hrozilo několikrát vyhnání ode dvora, nějakou dobu mimo opravdu byl - před tím, než postoupil na prvního ministra. Btw, kardinálem nebyl z politických důvodů, ale proto, že nebyl prvorozený - prostě s ním rodina počítala pro duchovní dráhu a byl tak vychován.

Petr Benes 27.10.2009 11:38

Re: Hezké

jenze ty boje ukoncil dost krvave. obyvatele mesta La Rochelle ho jeste ted maji za zloducha. ;-)

badaxe 27.10.2009 7:36

autor zná reálie opravdu mizerně

To že by kardinál (líčený jako zloduch) nemohl nachystat léčku je pochopitelně nesmysl, v době o které se píše se běžně používalo poštovních holubů pro přenos zpráv, což je jednou z komunikačních možností. další je to co autor zřejmě netuší, že existoval i systém jezdců, kteří se vzhledem k tomu že na rozdíl od mušketýrů si zprávu předávali (mušketýři náhradu neměli, takže jeli stále) se pohybovali o dost rychleji než běžný jezdec, tím jejich náskok se vzdálenostzí samozřejmě vzrůstal. Poslední by bylo možnost použití optického telegrafu, v Dumasově době běžnám ale v době mušketýrů ještě ve Francii neužívaném, Dumas se mohl prostě splést s tím, že věc považoval za normální, byť dobově neseděla.

Fencl 27.10.2009 7:49

Re: autor zná reálie opravdu mizerně

Jistě máte pravdu-v teoretické rovině. Pokud si však kapitolu o jízdě do Anglie přečtete a vše domyslíte, obzvlášť právě časově, byla by taková mobilita a hlavně PROSTOROVÁ přesnost k neuvěření možná i dnes (Richelieuvi lidé už vždy čekají přesně v hospodě, kterou mušketýři vyberou, přesně na místě, kterým pojedou). Je vyloučeno, aby byli předjeti nějakými jezdci, zdá se mi, o těch holubech lze samozřejmě uvažovat-teoreticky. Ve skutečnosti cesta působí spíš jako několik náhod, které vyděšení hrdinové vydávali za kardinálovy úklady. Když ale později o tom bylo psáno, ať už kýmkoli (Dumas měl předchůdce), dosadil autor vliv kardinála. Přinejmenším některá zdržení ale v realitě asi nepocházela od něj.  

ranbow 27.10.2009 8:54

Re: autor zná reálie opravdu mizerně

Myslím, že to chápete z dnešního pohledu, kdy člověk může na vzdálenější cestu zvolit spoustu variant po různých silnicích, dálnicích, kdekoliv uhnout na okresku, zajet si pár kilometrů bokem do restaurace, takže by ho opravdu nikdo nenašel. Jenže, mluvíme o středověké Francii, kolik asi bylo opravdu dobrých cest mezi Paříží a pobřežím, po kterých mohli jet jezdci celou dobu tryskem, a kolik na nich bylo zájezdních hospod? Hádám, že v té době stačilo si zjistit, kterou branou někdo vyjel z Paříže , a šlo jeho celou cestu i zastávky poměrně dobře odhadnout...O tom že to tak bylo (a všichni to tak chápali) svědčí i příhoda, když se vrací d´Artagnan z Anglie, Buckingham mu věnuje 4 koně i se zbrojí. Toho prvního si má vyzvednout v malé hospůdce v přístavu, kde a jak si má převzít ty další na trase mu vysvětluje hospodský v několika větách - stačí u velkých měst (na vzdálenost stovky km) odbočit tu doleva tu doprava, v určené vesnici se zeptat na tu a tu hospodu.. I v dnešní době podrobných automap a GPS navigací by to byl úctyhodný výkon..

R 27.10.2009 10:52

Re: autor zná reálie opravdu mizerně

Taky mně to tak připadá.

Co se týká informovanosti, sázel bych na holubí poštu. V tehdejší době k tomu byly podmínky, poštovní holubi byli už určitě dávno víceméně vyšlechtěni. Akorát museli být použiti do několika dní od odebrání z holubníku, jinak by mohli trasu do domovského holubníku zapomenout a byli by k ničemu. Pravidelná přeprava klecí s holuby plus vydržování holubníků v jednotlivých cílových městech, všechno toto si kardinál mohl bez problémů dovolit.

Fencl 27.10.2009 19:35

Re: autor zná reálie opravdu mizerně

Máte pravdu, tohle jsem nedocenil. ASi to tak bude. 

Pavel 27.10.2009 6:49

Zajímavé

...ale těch  pravopisných chyb. To dříve nebývalo.

Bereniké 27.10.2009 0:39

Opravdu se tam píše o Austrálii?

Že by Dumas a spol. nevěděli, že v roce 1627 (? mám zafixované, že první díl se odehrává v tomto roce roce) Austrálie ještě nebyla objevena a že by projevili až takovou elementární neznalost?

Mimochodem, vlastním vydání z roku 1892, naprosto úchvatná čeština:

D´Artagnan počal pečlivým vyfintěním se ve svém pokoji, načež vrátiv se k Athovi, vypravoval mu podle obyčeje svého vše. Athos vyslechl pokojně všecky jeho plány, potřásl pak hlavou a pobízel ho s jakousi hořkostí k nejvyšší opatrnosti, řka:

"Jak že, není tomu dávno, co jste ztratil dámu, jižto jste nazval sám krásnou, dobrou a dokonalou, a již míříte opět za jinou?"

gill 27.10.2009 0:48

Re: Opravdu se tam píše o Austrálii?

Ano, opravdu - proto možná Dumas dále hovoří o Americe. :-)

Negar 27.10.2009 5:56

Re: Opravdu se tam píše o Austrálii?

Mám ohledně staré češtiny podobné gusto - také v takovýchto větách rád máčím ret a pysk a ku půnebí tisknu a po jazyku válím. Je to osvěžující.