8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

LITERATURA: Dickens neměl počítač, zato kontrolu

Jak by psal Charles Dickens, kdyby teď koukal do dvou monitorů před sebou? Jeden vynikající bohemista ze Zdic mi tvrdil, že stejně. To, co by Dickens „dělal v počítači“, přece stejně prováděl „ručně“. Nebo tady existuje jakýkoli klíčový rozdíl? Pravděpodobně ne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 11.7.2022 8:43

Americký spisovatel Mark Twain (Samuel Langhorne Clemens) byl prvním kupcem psacího stroje (tuším značky Underwood). Psací stroj zvýšil produktivitu psaní Mark Twaina, nikoliv nápaditost v jeho textech.

Autor tohoto článku, Ivo Fencl, ale zmiňuje jinou technologii, které se dnes říká umělá inteligence, anglická zkratka AI.

Připomenu, že dnes se za AI považuje přístup strojového učení, nikoliv dříve preferovaný přístup symbolické logiky. Přeskočím složitou historii vývoje tohoto odvětví.

Strojové učení (ve spojení s vysoce výkonnými počítači) dnes funguje úžasně rychle, pokud má relevantní data a zpravidla hodně dat. Dovede pak už oklamat člověka, dle tzv. Turingova testu. Jenže oklamání není porozumění.

Takže proklamace v budoucí schopnosti AI (přístupem strojového učení) představují jen lidskou víru (jakési moderní náboženství), nikoliv vědecký důkaz.

V principu ale AI může skutečně v budoucnosti překonat inteligenci lidskou i v tvořivosti. Jak? (Vyčerpal jsem počet povolených znaků současné české demokratury.)

R. Polášek 11.7.2022 8:57

Tak ono jak má strojové učení dostatečné množství dat a pokud má přístup k určitým samoučicím a samo se přepisujícím algoritmům, tak potom AI provozující onu symbolickou logiku může vzniknout samo o sobě pouze z dostatečného množství reálných dat a času na své samopřepisování = učení. Otázka je, kde je ta hranice dostatečného množství dat a jak dlouho trvá, než se tím samopřepisováním neboli učením a myšlením dosáhne AI nějakých excelentních schopností myslet. Zdá se, že u současných počítačů této hranice buď ještě není dosaženo nebo je na to třeba soustavného sebezdokonalování neboli učení a přemýšlení trvající nepřetržitě mnoho let.

M. Pivoda 11.7.2022 10:05

Toto je podstatné

Around a year and a half ago, Yann LeCun realized he had it wrong. LeCun, who is chief scientist at Meta’s AI lab and one of the most influential AI researchers in the world ... LeCun proposes pairing this core network with another, called the configurator, which determines what level of detail is required ...

Toto je česká ptákovina (na ohlupování českých pracujících mas)

Rudolf Rosa: Dokázali jsme, že doba, kdy AI zvládne napsat divadelní hru, je velmi blízko. https://prg.ai/rudolf-rosa/

M. Pivoda 12.7.2022 11:12

"Ptákovina na ohlupování českých pracujících mas" je parafrází Československého naučného slovníku z roku 1953, ve kterém bylo napsáno, že "kybernetika je buržoazní pavěda na ohlupování dělnické třídy."