3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

LIST Z NÁČRTNÍKU: Emigranti

Film se zasekl v okamžiku, kdy jsi šlápl na brzdu.Vlny, které se před chvílí zvedaly a padaly, zůstaly nahoře a stíní ti pohled na propadliny za nimi. Bílé čepice na vlnách však chybí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
WWW 20.11.2007 15:29

Snad

se jednou i v Cechach bude pohlizet na emigraci normalne. Meli jsme ji vlastne vzdy "zradnou". Silne poskozena optika uz nejde spravit. Chce to generacni vymenu !

J.G. Pašek 20.11.2007 19:52

Jakej šel, takový potkal . . . .

!

WWW 20.11.2007 20:28

Re: Jakej šel, takový potkal . . . .

Svata pravda, kdyz kracela, mela nad hlavou otevreny destnik !

68 20.11.2007 22:39

Re: Snad

Někteří vyemigrovali, leč nezradili. Naopak, dál v boji pomáhali.

Karel L. 20.11.2007 12:24

Kdyby Vám tak to jazyka šmejdění z huby do rukou a nohou ráčilo vejít !

Kyždý z Vás kdo zde píše se může ve svém okolí rozhlédnout a nejbližší sokolskou jednotu začít podporovat. Finančně, organizačně a nebo jako dobrovolný cvičitel. A zapojit tam do cvičení také někoho ze svých mladých ať máme pokračovatele.

Děkuji všem těm, kterým to jazyka šmejdění z huby do rukou a nohou opravdu ráčí vejít.

dobrovolný cvičitel Karel  VV

VLK 20.11.2007 14:34

Re: Kdyby Vám tak to jazyka šmejdění z huby do rukou a nohou ráčilo vejít !

Přidávám se ke Karlově apelu. Pokud jsou tu nějací chlapi z Valašska, kteří by to chtěli zkusit, hlaste se u mne. Teď, když venkovní možnosti omezil sníh a tma, je pravý čas začít!

A kdo není z Valašska, může se ozvat taky, kontakt zprostředkuju.

Standa Krůta 20.11.2007 12:13

moc pěkné

Autor opravdu moc hezky líčí emoce těch kdo opustili vlast a začli žít jinde. Ti, kdo zůstali, ať už proto, že nemohli či nechtěli utéci na tyhle city nemusí nijak žárlit. Je fakt, že jejich zkušenost je jiná (mnohdy stejně krušná) a proto je asi dráždí sladká sebelítost někoho kdo zažil něco jiného. Jakoby tyhle dvě skupiny měly společný už jen ten jazyk, kterým se litují (sami sebe, nikoli navzájem).

ti, kdož máme půlku famílie venku a půlku ve staré vlasti nestraníme nikomu:)

Melein 20.11.2007 22:53

Re: moc pěkné

Nezbývá mi než souhlasit s vaším příspěvkem. Bohužel, vlastní zkušenost je nepřenosná jak pro ty, kteří emigrovali, tak pro ty, kteří zústali. Bohužel v některých případech by to chtělo jenom trošičku větší míru tolerance "asi" z obou stran, zřejmě by se tím usnadnila komunikace a předešlo se i případným zbytečným konfliktům. Snad se i k tomu jednou dobereme.

Majda 20.11.2007 11:21

Opustíš-li mne ...

Neznám emigraci z vlastní zkušenosti. Ale zažila jsem německé občany kteří se po letech vracely do míst kde vyrůstaly  a s pláčem objímaly  stromy  které tam ještě od doby kdy odešly zůstaly. Takže touha po místech kde jsem se narodil a prožil kus života musí být  nepřekonatelná.

Johann 20.11.2007 12:12

Re: Opustíš-li mne ...

TI obcane VRACELI a VYRUSTALI a ZUSTALI

to je na spagat tohle masove praseni gramatiky na netu

iuventus 20.11.2007 12:50

Re: Re: Opustíš-li mne ...

U těch stromů bych ten ypsilon klidně nechal...

J.G. Pašek 20.11.2007 13:51

Ne jenom strom má kořeny . . . .

Majda 20.11.2007 14:45

Re: Opustíš-li mne ...

Omlouvám se emigrant  vzor pán, strom vzor hrad.

Jakub S. 21.11.2007 0:45

Ale není za co. Je to pěkný příspěvek, a to je hlavní!

No a teď už si na to dáte třeba pozor a bude - tak co? Hlavní je podstata výpovědi. Není třeba hned mluvit o sprasení a tak. - JS, překladatel

Kanuk 20.11.2007 2:40

Mne to trkne, pana autora ne?

... ze sekretariátu dekorovanéHO hákovými křiži, či vyhrožujícíHO světu zježenými srpy a kladivy...

Takyemigrant 20.11.2007 4:21

Re: Mne to trkne, pana autora ne?

Kanuku, vzdyt tu uz kdekdo vi, ze jsi uz davno potrkanej!

Kanuk 20.11.2007 7:31

Re: Re: Mne to trkne, pana autora ne?

Ale jo, jen si zanadávej, když nic jiného neumíš a dělá ti to dobře..

Prétextat 20.11.2007 1:16

Sebestylizace, ublíženecká póza

Sebestylizace, ublíženecká póza. Ve skutečnosti sešli z očí, nezájem. Lidi žijí svými starostmi, ostatně jako všude. Snad jen neomalený navrátilec si při troše snahy může proti sobě poštvat ty co neměli odvahu (nebo ji naopak měli). Ale to není nic zvláštního, obecně tak dopadají všichni cizinci nezvládající aklimatizaci. Mě osobně nevadí ani takoví, chápu čím si prošli. Jeden z nejsmutnějších zážitků mého života byla návštěva Sokola na druhém konci světa. A to měli tak dobré kolaše...

Kanuk 20.11.2007 2:24

Re: Sebestylizace, ublíženecká póza

...Jeden z nejsmutnějších zážitků mého života byla návštěva Sokola na druhém konci světa....

V r. 1975 jsem byl v Bethlehemu (kde, m.j. jsem objevil kostelík Cyrila a Metoděje). Náhodou se tam právě konal Slet amerického Sokola. Na fotbalovém hřišti se hemžilo několik desítek cvičenců, byl tam i jeden "papaláš" z Prahy, kde Sokol tehdy snad vůbec neexistoval.  Na programu byl seznam zúčastněných "jednot", převážně nějaké soukromé gymnastické školy nebo kluby - provádějící tělovýchovu pro peníze. Myslím, že dnes to není moc jiné v ČR. Zadarmo ani kuře nehrabe, zatím co Sokol býval založen na práci dobrovolníků. Ovšem, přišli nejdřív nacisté, po nich komunisté. Kolik je dnes v ČR aktivních jednot Sokola? (které nejsou nějaký zakuklený výdělečný podnik)

Prétextat 20.11.2007 3:16

Re: Re: Sebestylizace, ublíženecká póza

Nešlo mně o cvičení jako takové, jako spíše o to, že citlivý našinec těžce nese byť sebepříjemnější exil. A co teprve když se takových sejde více. Musím přiznat, že jsem do té doby pokládal známé "Opustíš li mne, zahyneš" za bolševickou propagandu.

BTW ty prostná, kruhy, bradla a nástupy se už asi nevrátí. Dnes si chlapi pronajmou tělocvičnu a začutají sálovou kopanou, ženy zase bojují s nadváhou při aerobiku, či jak se to teď jmenuje. Nechci hodnotit, fakt ale je že pivko chutná po troše námahy náramně.

VLK 20.11.2007 14:23

Re: Re: Re: Sebestylizace, ublíženecká póza

V současném Sokole najdeš obojí. Záleží na konkrétní jednotě. Je to prakticky půl na půl - oddíly všestrannosti, ve kterých se dělá veškerý tělocvik (přiměřený danému věku, schopnostem a možnostem, samozřejmě) a specializované oddíly rozličných sportů.

Pokud si chcete na malém městě pravidelně jednou týdně chodit dát třeba volejbal a netrváte na nejnacpanějším čase 17.00-20.00, většinou vás vyjde výhodněji vstoupit do Sokola a udělat si tam oddíl rekreačního volejbalu, než si každotýdenně pronajímat tutéž tělocvičnu na tutéž hodinu. Samozřejmě se tak dostáváte do poněkud komplikovanějších vztahů než pouhé kupuji-prodávám, stáváte se členy organizace a občas budete požádáni o pomoc třeba s tou organizací šibřinek, ale určitě tím získáte.

VLK 20.11.2007 14:31

Re: Re: Re: Sebestylizace, ublíženecká póza

A jen tak na okraj: Na loňském dětské letním táboře naší jednoty byly děti krajanů z USA z Californie a z Francie z Paříže, letos opět ti z Paříže a navíc z Bulharska.

Vera 20.11.2007 4:50

Re: Re: Sebestylizace, ublíženecká póza

Negoogluji, patram v chabnouci pameti.  Vypravel nam profesor fysiky  na CU (zacatkem 80-tiletych let) , jinak nadseny a dost kvalifikovany gymnasta, ze nekdy tusim v sedmdesatych letech uspesne olympijske US muzstvo gymnastu temer cele pochazelo z Nebrasky z klubu Falcon. O mem narodnostim puvodu nemel poneti, to jen tak dal poslucharne k dobremu. Myslim, ze ani netusil puvod klubu Falcon.

sokolka 20.11.2007 8:46

Re: Re: Sebestylizace, ublíženecká póza

Kdo chce o něčem mluvit, měl by si nejdříve získat informace.Třeba na www.sokol.eu. Pak by nemusel plácat nesmysly o  výdělečných podnicích zakuklených do Sokola.

Kanuk 20.11.2007 11:02

Re: Re: Re: Sebestylizace, ublíženecká póza

...výdělečné podniky...Chcete tvrdit, že neexistují?

68 20.11.2007 22:18

Re: Re: Re: Re: Sebestylizace, ublíženecká póza

Ale Kanuku, nebudte v té Columbii tak zaměřenej proti výdělkům. (A ten Profit jeden odpornej!) Někdo na "dávky" přispívat musí, no ne?

VLK 20.11.2007 14:08

Re: Re: Re: Sebestylizace, ublíženecká póza

Přidám ještě http://www.sokol.cz/sokol/ , tam je víc o jednotlivých akcích a celkem je to příjemnější web, než oficiální stránky. A mohl bych uvést stovku webů jednotlivých jednot a oddílů.

A výdělečné podniky? V současnosti se na masovém sportu u nás moc nevydělá... Na vlastní provoz se používají z velké části peníze z pronájmu nesportovních částí sokoloven. Sponzoři jsou většinou členové či jejich blízcí, případně lokálpatrioti, neboť logo vyvěšené v tělocvičně, ve které se nehraje první liga, nikomu moc reklamy neudělá. Cukroví na šibřinky a Mikuláše často vyrobené svépomocí. A tábory pro děti, kde nejen že není placený nikdo z vedoucích a personálu, ale občas si i ti vedoucí stravu částečně hradí.

Ano, občas jsou i movitější jednoty. Oddílové příspěvky v těch pražských jsou většinou vyšší než v malé vísce na Valašsku. A záleží také na tom, zda se povedlo získat zpět sokolovnu, což v mnoha případech doposud není. Ale ani ta sokolovna není žádné terno, často se tam po dobu socialismu s ničím nehnulo. Dobrovolná dřina. To je úděl sokolského cvičitele či činovníka.

Tak Nazdar!

J.G. Pašek 20.11.2007 15:24

Re: Re: Re: Re: Sebestylizace, ublíženecká póza

Krátce po válce, vzpomínám, maminka byla cvičitelka Sokola . . . . družstvo nějakých 20 děvčat.  Coby mrňouse mě brala sebou večer do  Sokola tělocvičny, kde jsem se nudil . . . . bylo tam všelijaké nářadí . . . .  od vysokého stropu visely kruhy a hrazda . . . . všelijaké kožené žíňky, kůň, koza . . . .  děvčata měly zelené trička a bílé trenýrky s gumama u nohavic . . .  Ani pořádně nevím v kterém roce byl zrušen Sokol . . . . Zarámovaná profesionální černobílá fotografie toho dívčího družstva s maminkou dlouho visela doma nad piánem  . . . brácha si tu fotografii zabral. Jedna z těch děvčat je jeho dodnes manželka . . . . 

Borek@exil 20.11.2007 8:03

Re: Sebestylizace, ublíženecká póza

Člověče, Prétextat, co to plácáte?

68 20.11.2007 22:29

Re: Re: Sebestylizace, ublíženecká póza

No, on asi bude ten "citlivý našinec" co (správně)neopustil, pouze jen navštívil. A při návštěvě pochopil tu tíhu těch, kteří opustili. No jo.