2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

KÝČ: Tragika populárních písní aneb Jelen a Chinaski

Vysoké procento čehokoli je zákonitě odpad. To je stará písnička, ale speciálně ve světě populárních písní to platí dvakrát. Jak je proto, ptám se, možné, že se kýč produkovaný dejme tomu kapelou Jelen udrží ve veřejném prostoru či vysílání roky?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mokrý 25.8.2022 10:57

:-)R^

I. Fencl 25.8.2022 10:38

Zcela vážně míněný písně Klidná jako voda, Ještě jednu noc a Jediný co chci jsou katastrofy, často včetně videoklipu. Druhé 2 písničky ještě pochopím: mladý kluk někdy ví, že "jediný, co chce..." No nic. Ale Klidná jako voda je ryzí kýč. Zpěvák se stylizuje do "Boha", který vše viděl, celé je to podle mě ale úplně falešné. Autor klipu to chtěl zachránit využitím té malé holky, což ho - možná - napadlo po zhlédnutí známého klipu skupiny Lucie, který se mi nezdá katastrofou, naopak funguje (víme, o který jde). Tady ale využití té holky nefunguje, je to úplně zpackané. Viz scéna, kdy odhazuje tu lahvičku. No comment.

V. Novak 25.8.2022 7:25

Do xylofonu se fouká?

No, koneckonců, asi to jde... Smysl to nemá, ale proti přírodním zákonům to nejspíš není...

P. Dvořák 25.8.2022 9:07

Do xylofonu klidně můžete foukat, ale určitě vydá míň zvuků, než když budete bušit třeba do trubky.

V. Novak 25.8.2022 12:58

No právě...

J. Krásenský 25.8.2022 7:13

Pověstnou špičku kýče obsadil Mirai s textem "Chci tančit"

Začátek je slibný, když formuluje co nechce: " Život plyne dál

Nechci promarnit ho v jistotách

Než bych na břehu stál

Radši stokrát bych si na dno sáhl "

Ovšem zcela to zabil tím co vlastně chce:

" Chci tančit zimou i létem,

projít bez starostí celým širým světem

Večer pít víno, na nebe se dívat,

počítat hvězdy dokud nezačne svítat

Já chci tančit zimou i létem, projít bez starostí celým širým světem" Všimněte si logicky rozpor nechce jistoty, ale chce "projít bez starostí celým širým světem" A to pouštějí na Radiožurnálu několikrát do týdne. Bez uzardění.

J. Strakoš 25.8.2022 6:07

Autor si snad nepustil aktuální rádio vůbec, jinak by si našel ještě snadnější cíle.

Ale v každém případě mu porádím - je tady babmbilión rádií a zdrojů hudby, takže může poslouchat jakýkoliv z nich a nemusí poslouchat nějakou konkrétní rádiovou stanici, která je určena pro někoho jiného. Doba, kdy počet stanic byla omezena už skončila a s ní i doba, kdy podobný článek měl smysl.

B. Pražák 25.8.2022 6:04

Nechci uvedeným kapelám dělat advokáta, ale přijde mi, že se autor stavi do pozice kulturní komise. Proč zrovna Jelen a Chinaski? Písničky mají povětšinou alespoň co říct i když to zrovna autorovi nedává smysl, ale zjevně mnoha posluchačům ano. Konkrétně rozebíráná píseň může rezonovat v řadě zestárlých jinochů potácejícich se pod vlivem alkoholu z třídních srazů, když si omílaji, že tu Moniku tenkrát měli sbalit. Tak snad v příštím životě. Pořád mi to přijde lepší text než výpověď jiného autora písně o výčtu mbozstvi letících vran.

V. Mokrý 25.8.2022 6:03

Ono je to dnes především o hudebních redaktorech rádií - ti totiž pouští do éteru spíše svoje oblíbence( i Klus ), stále dokola, místo poslouchatelných písniček.

Ano, každý máme trochu jiný vkus, ale čeho je moc, toho je příliš !

Z. Lapil 25.8.2022 0:20

Nezlobte se na mě, ale tohle je snad ještě trapnější text, než kritizovaný song. A na svoji oblíbenou námitku "napiš to líp" tentokrát odpovídám: tohle nepsat vůbec.

Autore, přiznejte se - kolik jste toho vypil? Protože tohle jste snad za střízliva napsat nemohl. Je mi líto.

V. Mokrý 25.8.2022 6:04

;-(

P. Burda 25.8.2022 6:37

Autor má evidentně problém. Jestli s alkoholem, tak možná jeho nedostatek, možná nadbytek.

P. Burda 25.8.2022 7:07

Autore ("Podívej se soudruhu, jsme asi stejně stáří, můžeme si tykat."), nepřeháněj, stárnem. Že by skupiny Chinaski a Jelen byly to nejlepší, co slyším v éteru, to nemohu říci. Ale mají trochu melodie i rytmu a text není uřvaný. Poslouchají je i moje děti, i si občas zpívají (s talentem po otci, nemohu je zapřít - a i to se dá vydržet).

Má matka nemůže vystát nic, co nezní jako od Kmocha - a že ty texty u dechovek (lidovky ne, ty mají obvykle hodně co říci) jsou mnohem větší perly, než citované Chinaski (čest výjimkám, jestli jich je víc). Ani starší, ani novější ve smyslu stylu. Článek má stejný podtext.

Rádia hrají pro posluchače (ale v množném čísle, ne jediného) - ty ke stovce, ty co sjeli pátý gumy, ale i ty, kteří míří "v sexy tričku postavičku k maturám". Takže hrají (ta nespecializovaná) občas dechovku, občas Gotta, F. R. Čecha, občas Jeleny a občas Dádu - od pečovatelského domu ke porodnici. Na Chopina, Vivaldiho, Čajkovského, Bacha... si musím ladit speciálku, nebo mp3.

Jestli chceš vypínat rádio, najdi stanici, kde zpívá ňákej Štancl, tedy Míša David. Texty podobné slaboduché, ba spíše horší, sestavené (asi pod vlivem příbuzenstva) ke kolotoči, uřvané a řvané. Ale i hlasem Míši Davida jsou slyšet hezké songy - když mu je napsal někdo jiný.

Z. Lapil 26.8.2022 8:40

Ale jo, je to tak aneb kdo jsem já, abych druhým říkal, co mají poslouchat. Jak pravil kdosi - brak je to bahno, ze kterého rostou květy umění.

Mám dva přípodoteky, respektive citace. Lukáš Hurník na otázku, co je to hudba, reagoval, podle mě, naprosto dokonale: hudba je to, co JÁ považuju za hudbu. A doplnil v tom smyslu, že hudba na indický způsob nepochybně dává hluboké zážitky stovkám miliónů lidí, ale jeho naprosto míjí.

Tuším Černý, určitě v Melodii, v recenzi na album Trialog, napsal zhruba toto: Je to něco na způsob uměleckého řemesla ve výtvarném umění, kdy jednotlivá píseň nemá hodnotu uměleckého originálu. Perfektní profesionální práce - nic víc, ale taky nic míň. Možná budete znát tohle: https://www.youtube.com/watch?v=Pkl8VkvdIY0 (Trojský kůň).