1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z.P. 13.12.2008 12:08

Solman

Zajímavá diskuse.  A že se nikdo nezeptal, jak dlouho seděl onen Solman v lágru

P.A. 11.12.2008 10:20

Textík

Něco k tomuto textíku. Přesadil jsem dialogickou brechtovskou divadelní poetiku zcizení a vytvořil hybridní žánr mezi věcnou a krásnou literaturou. Jak známo, stal se případ, kdy rozhořčený divák zastřelil padoucha přímo na jevišti, neboť nepochopil, co má před sebou. Nechal jsem vás střílet na padoucha. Každý kulturní člověk by měl Brechta znát a měl by tento text dešifrovat. Jsem v rubrice kultura, a ne politika. Tímto vám chci ukázat, jak je ošidné zahrávat si s textem, který je v jiném kontextu. Stejně ošidné je i čtení onoho Záznamu ohledně udání Kundery. Abych parafrázoval pana prezidenta Klause, berte to jako vstřícný krok. Analýzu textu najdete na http://triska.blog.idnes.cz/c/58296/Udani-Milana-Kundery-Lekce-z-historie-a-badatelske-etiky.html . Někdo ji tu už zmínil. Pavel Abraham.

kirast 10.12.2008 22:31

To byl nářez na dobrou noc!

Tak ještě nějakého psychotronika, který svým třetím okem určí místo uložení dodnes neznámého dokumentu, který opět všecko obrátí vzhůru nohama a je to kompletní.

wbgarden 10.12.2008 22:26

Budu neustále opakovat

slyšet - vidět můžu, hlásit musím.., volně podle kundery, sabiny, atd...

Karel K 10.12.2008 19:56

Ten cit8t na konci

tomu opravdu natrhl konečníček, pane autore. V článku odsuzujete všechny, jakoby Vy jste právě byl ten Učitel. 

MK 10.12.2008 15:02

Všichni jsme Gogo...

To je přímo krasoduchá obhajoba Milana Kundery, ovšem ve stylu "...a vy zase bijete černochy!" nebo ještě lépe - "no, možná, že Kundera udal toho Dvořáčka, ale vždyť Dvořáček, ta s-vině udavačská si to vlastně zasloužila, protože taky udával". Ale: když si znovu pročítám onen kostrbatý protokol, rozumím tomu tak, že nejdříve pana Dvořáčka oznámil (eufemismus pro udání, když jsou na to bývalí soudruzi tak citliví), ten byl posléze na základě toho zatčen a coby zatčený při perlustraci policistům vypověděl  to, co se píše v článku o Ing.Solichovi. To je ale jemný rozdíl, který z pana Dvořáčka shazuje pomyslnou psí hlavu, jež mu chce pan Abraham za každou cenu nasadit. Je příznačné, jak p. Abraham lehce přebírá komunistickou terminologii - agent-chodec", ještěže přímo nenapíše zrádný emigrant. Celá tato kauza vůbec potvrzuje staré moudro, že kdo se lejnem zaobírá, od lejna se umaže. Je jasné, že pravdu (jakou pravdu? by se zeptal komunistický esenbácký idol mjr.Zeman) se už stejně nikdy nedozvíme. A detail na závěr - dotyčný mladý badatel se jmenuje Adam Hradilek (krátké i), je to sice prkotina, ale když už, tak už.

Nestranný pozorovatel 10.12.2008 11:49

Důležitý je kontext a pořadí udání

I kdyby Dvoracek skutečně udával (zřejmě pod tlakem), byl az druhy. Nebýt prvního udání, nebylo by ani druhého udání. Ehm?

ef 10.12.2008 21:14

Re: Důležitý je kontext a pořadí udání

 Jestli pan Dvoracek nekoho  udal, tak jen pod tlakem komunistickeho gestapa.Nebyt zfanatizovaneho komance  Kundery a jemu podobnych .....

Ivan Nový 10.12.2008 11:39

No zarážející spíše je,

že se našel intelektuál, který byl ochoten vstoupit do KSČ dvakrát.

Lípa 10.12.2008 11:00

Pan Abraham mnoha slovy jen mlží ! A nepřináší žádnou novou skutečnost !

Pan Abraham mnoha slovy jen mlží ! A nepřináší žádnou novou skutečnost !

Je-li úřední záznam pouze "typickým produktem rituální mašiny StB. Tedy jako doklad spojující co největší množství lidí, aby mohli býti odsouzeni.", pak takové konstatování je jen snahou zastřít podíl konkrétních v dokumentech jmenovaných osob na zločinnosti komunistického režimu.

Proč by Kundera neudával dobrovolně? Ze svého nízkého komunistického přesvědčení? Byl členem zločinecké organizace. Nikdy z KSČ nevystoupil, jen se nechal občas vylučovat, aby posléze zase přilezl a držel lajnu. Fuj!

Pavel Urban 10.12.2008 10:28

Je zajímavé

kolik lidí se k onomu Záznamu vyjadřuje, aniž by si ho pořádně přečetlo. Například jistý policista-pamětník tvrdí, že se Kundera nemusel na policejní služebnu dostavit, ačkoli hned v první větě zmíněného záznamu se píše, že právě toto onoho dne v 16. hodin udělal. Jiní vidí v záznamu produkt StB, ačkoli jeho autorem byl nadstrážmistr SNB. 

Kundera udával dobrovolně. (Je možné, že mu někdo předtím položil kudlu na krk.) Ostatní vypovídali pod nátlakem situace, která je zaskočila a na kterou nebyli připraveni. U Militké to bylo pochopitelné. U Dvořáčka to bylo neprofesionální, ale to byla spíš chyba těch, kteří ho do republiky poslali bez náležitého výcviku.

Tohle je rozdíl, který znalci specifického pojetí sexuality u Sokrata tak nějak unikl.

Výše uvedené samozřejmě platí za předpokladu, že dotyčný dokument nebyl zfalšován (třeba i samotným nadstrážmistrem). To sice nelze zcela vyloučit, ale v tomto případě chybí logický motiv.

V každém případě by měl Kundera nejprve popsat, co o uvedeném případu ví, případně co slyšel. Byl studentským vedoucím kolejí a Dlaska znal, takže něco se dozvědět musel, třeba dodatečně. Jeho skutečná reakce naznačuje, že se se svou minulostí a se svým svědomím nikdy zcela nevyrovnal. Že se sám pokládá spíše za oběť, než spolupachatele. A to je možná na celé věci to nejdůležitější.

Motan 10.12.2008 10:49

Re: Je zajímavé

Žádné nože na krku, ani nátlak. Ti mladí svazáci a komunisté byli horliví a nadšení budovatelé nové společnosti. Dostali moc a také ji využívali. Oni neudávali, konali jen občanskou povinnost. Kdo nejde s námi, jde proti nám. Takoví, jako Uhde, Kundera a Kohout, byli všude. Ať udělá ČT pořad těch posledních dvou, vzpomínání na jejich umělecké začátky.

MaR 10.12.2008 14:11

Re: Je zajímavé

Jenže Kundera nemohl rozlišit, zda jde o provokaci či se skutečně jedná o reálného agenta. Z tehdejšího pohledu prostě bylo *bezpečnější* věc nahlásit a nemít žádné problémy. V tomto případě to ovšem bylo s tragickým koncem pro mnoho zúčastněných (ale ty Kundera ani neznal).

Takhle nějak by šlo vysvětlit "nůž na krku". Zůstává ale i mnoho dalších možných interpretací - zbavení se soka v lásce, udával někdo jiný, celé je to jen fabulace StB, ...

Hell 10.12.2008 15:01

Re: Je zajímavé

Může mi někdo prosím spolehlivě říci, z čeho vyplývá, že Kundera věděl, že Dvořáček je agent????

Bez blábolení, prosím.

Pavel Urban 10.12.2008 16:16

Re: Je zajímavé

Dvořáček emigroval a pak se zničehonic objevil znovu v Praze.¨To emigranti zpravidla nedělali. Tedy pokud nešlo o zahraniční agenty, případně znovudomácí provokatéry.

Karel 10.12.2008 18:07

Re: Je zajímavé

Ovšem jestli Kundera věděl, že Dvořáček je agent, byla by jeho povinnost čestného člověka s ním spolupracovat, nikoli udávat ho komunistické zvůli.

Olin 10.12.2008 18:50

Re: Je zajímavé

:-))

Čestní lidé spolupracují na potkání se zahraničními agenty?

Karel 10.12.2008 22:07

Re: Je zajímavé

Za komunistů ano. Teda pokud nemyslíme KGB.

Olin 10.12.2008 22:16

Re: Je zajímavé

Aha!

A ty jsi pracoval pro CIA anebo pro IS? Nebo pro Mossad? Jestli se to tedy smí prozradit anebo jestli jsi čestný člověk.

Hell 10.12.2008 18:59

Re: Je zajímavé

Vy jste to nečet, viďte?

Hell 10.12.2008 19:01

Re: Je zajímavé

Anebo bych si dovolil Vás obtěžovat s jinou otázkou.

Z čeho věděl Kundera, že jde o Dvořáčka?

A prosím opět exaktně.

Olin 10.12.2008 15:01

Re: Je zajímavé

Na celé věci je mnoho nejasného, ale některé věci jsou jasný jak facka každýmu, kdo se nenechá zamotat.

Co je tedy jasný: - "M" potká v tramavaji svého bývalého chlapce a nyní dezertéra "A" a domluví se s ním, že ho vezme k sobě na noc.  (je to potvrzeno? asi ano)         - "M" dále oznámí tuto skutečnost svému současnému chlapci "B". (je pitomá? nebo si s ním zahrává a chce vzbudit žárlivost? nebo má za pár hodin špatný svědomí a chce alibi? to máme potvrzeno přímo od "M")         - na policii se vypravil chlapec "C", kamarád podváděného "B" a současně zodpovědný na kolejích. (to je potvrzeno pouze dodatečně vyhotoveným dokumentem)

Pánové a dámy, chce tady ještě někdo nějaké vysvětlení? Čeho? Jedině toho, k čemu přesně došlo mezi "B" a "C". Zdali skutečně odešel na policii "C" z kamarádství k "B", aby tento nebyl u "M" vyřízen,       nebo zda "C" šel na policii po nátlaku "B", který tu povinnost na něj hodil s tím, že pokud ne, tak "B" udá "A" i "C" zato že ho kryje,      nebo zda na policii dokonce nebyl "B" a teprve na výroky "M" něco ve smyslu "zmiz mi z očí nebo tě zabiju" to na sebe vzal "C" zase z kamarádství (protože hlášení bylo vyhotoveno dodatečně, je možná i tato záměna identit.)

Olin  

  

jhm 10.12.2008 10:27

bzzzzz

Autorovi bych doporucil sva sdeleni komunikovat v rovine pochopitelne beznemu cloveku. Vetsina naroda jaksi nevystudovala filozofickou fakultu :)

R. J. 10.12.2008 8:04

Švejku, mluvte stručně a jasně !

Nabývám dojmu, že to psal okultista Jurajda, ten ovšem uměl báječná jelítka,kroupová.

badaxe 10.12.2008 7:51

trochu divné

Pohled na Kunderovo udávání bez Kundery? Po pravdě to zda udával kdokoli další nijak nemění FAKT, že slavný spisovatel udal. A pokud vím v jeho kauze o nic víc ani míň nešlo. Je sice hezké po bolševicku zamlžit tím že "ostatní taky udávali" a "zameťte si před svým prahem", ale na věci tedy udání nadšeného komunisty Kundery to nemění ani chlup.

Yowda 10.12.2008 9:07

Re: trochu divné

R^

Zdeněk Leštinský 10.12.2008 10:39

Re: trochu divné

>FAKT, že slavný spisovatel udal

Samozřejmě! STB je nejvyšší morální autorita a její dokumenty není možno zpochybňovat. To už by pak někdo mohl začít popírat i FAKT, že Josef Vyskočil byl placeným konfidentem!

Huaskaran 10.12.2008 12:30

Re: trochu divné

Trošku jste si popletl pojem s průjmem. Nejde o dokument StB, alébrž o dokument SNB a psal ho běžný okrskář, který neměl důvod cokoliv falšovat.

MaR 10.12.2008 14:13

Re: trochu divné

Pokud se nejdnalo o nějakou rozsáhlejší koordinovanou akci. To ale samozřejmě není tak pravděpodobné.

Náčelník Skvrnitý ocas 10.12.2008 7:48

Rozbíhavé myšlení

Pan autor má rozbíhavé myšlení a honí několik zajíců současně. Pro příště bych doporučoval soustředit se na jediné téma a to popsat (je-li to v autorových silách) pokud možno do hloubky.

Informace o tom, že Dvořáček udával, je zajímavá, ale není ničím jiným než plácnutím do vody.