2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

KULTURA: Potěš Pánbůh

Existuje divadelní hra, ve které Ježíš znásilňuje muslimku. Člověk mající aspoň běžné povědomí o našem spasiteli si řekne, že to napsal někdo, kdo chce lidi hodně rozčílit a tím získat popularitu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 29.5.2018 23:19

Fakt nevím, jaký je cíl divadelní hry,

která předvádí, kterak Ježíš, symbol křesťanství, kterého uznávají desítky milionů obyvatel naší planety.

Mělo být cílem, ukázat muslimku jako oběť, kterou znásilňuje muž jiné víry? Tohle není cesta, vedoucí k multikulturalismu. Ale každopádně je to urážka všech křesťanů a opovržení našimi tradicemi.

Označit tuto divadelní hru jinak než hnus hnusu, je to nejmírnější. Trhněte si ploutví, vy jejich zastánci a podporovatelé. A hlavně je to urážka našeho symbolu - vlajky. Na takové obscénnosti nejsme zvědaví.

Jsem absolutní ateista, ale být tam, přidala bych se určitě k protestujícím.

V. Lunák 29.5.2018 22:29

Re: Hra uvedená v Brně - jedním slovem - HNUS.. Asi

Autor se k ničemu explicitně nevyjadřuje, takže těžko říct, co si myslí. Nicméně pro vás a další hlupáky: cupovat hru za zjevný symbol (znásilnění muslimky Ježíšem), stejně tak si bylo možné zvolit kříž z kanistrů na benzín, v tom smyslu, že se nemohl historicky odehrát, je tak moc stupidní.

K. Janyška 29.5.2018 19:38

Re: měli číst Bibli, Ezechiel, Oholaa a Oholíba

Není moje, je to vždy nejvýše možné vědění lidstva, a to výhradně na věděecké bázi. Je k mání pro kohokoliv, jen strašně složitá, tedy pro miliardy lidí nedostupná. Ani její předpříprava není ve školských systémech světa vyučována. Nejsou lidi... Dzp.

J. Hrbek 29.5.2018 18:09

Re: To "nezabiješ" je špatný překlad. Správně má být

jo... to dává smysl.

J. Hrbek 29.5.2018 18:06

Re:

Nevím přesně, proč mi píšete kdo jste a kdo jsou nějací lidé, které znáte. To se přeci našeho tématu nijak netýká.

Jestli slovu "naplnit" v tomto kontextu rozumíte tak, že Kristus splnil, co je tam napsáno a tím od dalšího plnění osvobodil hříšníky, tak mi to vyznívá, že to pro ně zrušil. To je ale zase poněkud v rozporu s tím "nepříšel jsem je zrušit" nebo se známým textem: " Což nevíte, že nespravedliví nebudou mít účast v Božím království? Nemylte se: Ani smilníci, ani modláři, ani cizoložníci, ani nemravní, ani zvrácení, ani zloději, ani lakomci, opilci, utrhači, lupiči nebudou mít účast v Božím království." 1.Kori6,9-10

Po 'ovocích jejich poznáte je'... pro ty, kteří mají v oblibě přestupování zákona by nebe bylo beztak spíš peklem :)

P. Han 29.5.2018 17:45

Re: měli číst Bibli, Ezechiel, Oholaa a Oholíba

Však i ta vaše teorie, spolu s marxismem, do toho pytle patří.

P. Vaňura 29.5.2018 17:20

To "nezabiješ" je špatný překlad. Správně má být

"nezavraždíš!"

P. Vaňura 29.5.2018 17:18

Patrně by tam musel zahrnout srdečné vztahy Hitlera

s Velkým jeruzalémským muftím Al-Hussainím, jejich bratrství ve zbrani (tři muslimské divize SS) a společný boj proti agresivnímu sionismu. Potom by to možná prošlo...

P. Remeš 29.5.2018 16:00

Jeje jeje jej

Doufejme, že se autor jen nějak hloupě upsal, když píše, že náš letopočet se počítá od Kristovy smrti. Ve skutečnosti je to tak, že nejpravděpodobněji se Ježíš narodil v roce 7 př.n.l. (když byl v 6. století zaváděn křesťanský letopočet složitými výpočty přes letopočet Diokleciánův a letopočet od založení Říma, došlo zřejmě k několikaleté chybě) a zemřel buď v roce 29 nebo 30 n.l. Jisté to úplně není, ale takto je to vysoce pravděpodobné ...

J. Fridrich 29.5.2018 15:58

Hra uvedená v Brně - jedním slovem - HNUS.. Asi

Hra uvedená v Brně - jedním slovem - HNUS.. Asi některým " skoro umělcům " - ale jsou to umělci jen dle svého názoru, nedošlo to velmi jednoduché a moudré omezení totální svobody slova v případech hlásání zcela zrůdných a zcestných názorů a myšlenek. Tak například - kdyby podobný " umělec " jako je autor této nechutnosti a také historické hlouposti - ten jejich pedofilní pasák velbloudů žil o 6 století po Ježíši Kristu, tedy Ježíš nemohl znásilnit muslimku - tedy kdyby takovýto " umělec " napsal v rámci těmito mimozemět'any vyžadované totální a nesmyslné svobody slova a názorů hru o Adolfu Hitlerovi, že byl bezvadný chlapík, když nelidsky vyvraždil miliony civilních občanů Evropských zemí včetně žen a malých dětí - tak by to bylo také v POŘÁDKU ?

M. Jandáková 29.5.2018 15:10

Re:

Dobrý den, pane Hrbku. Kristus nepřišel zákon zrušit, ale naplnit - a to také udělal, za všechny "hříšníky", kteří tak neučinili. Zachránil je tak pro život věčný. Tak tomu rozumím já. Píši zde za sebe, nejsem žádný sofista ani znalec Písma, ani člen, ale "B.hu živému" rozumím: znám spoustu lidí, kteří Bibli nikdy neotevřeli a přesto jsou "údy těla Kristova". )

Hezké odpoledne. )

J. Hrbek 29.5.2018 14:31

Re:

Nechci Vám upírat právo na Váš názor na to, co "potřebuje křesťan", nicméně sám Kristus (v jeho době nic z toho, co dnes nazýváme NZ neexistovalo) měl na "Starý zákon" zřetelně jiný názor: jednak svědčí předobrazně o Něm a jeho životě: "Zkoumáte Písma, neboť se domníváte, že v nich máte věčný život, a ta svědčí o mně"Jan5/39 a v žádném případě není zrušen, lze jen "naplnit" jeho svědectví: "„Nemyslete si, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky. Nepřišel jsem je zrušit, ale naplnit. Amen, říkám vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine ani nejmenší písmenko, ani jediná čárka ze Zákona, než se to všechno naplní."Mat5/17

Takže křesťan například nemusí obětovat dobytek, protože věří, že se tyto oběti naplnili smrtí pravého Beránka - Krista, nicméně na starozákonním "nezabiješ" nebo "nesesmilníš" nepominula ani čárka.

M. Jandáková 29.5.2018 13:57

Re:

Opravdu. Křesťan potřebuje jen tzv. "Nový zákon" (paradoxně se mu říká "zákon", aby se snad odlišil od "Starého zákona", ve skutečnosti se však nejedná o zákon, ale radostnou zvěst. Humanismus). Podle měl byl Kristus liberál.

Jenže já nejsem organizovaná v žádné církevní organizaci: )

J. Jurax 29.5.2018 13:56

:-)

J. Jurax 29.5.2018 13:51

To nevadí ... :-)

J. Jurax 29.5.2018 13:49

No jo, nejspíš pfilozóf to Ježíšovi přeje, že si užil, než ho pak zamlada ukřižovali ...

J. Jurax 29.5.2018 13:42

Ehm ... proč jej křesťan číst vůbec nepotřebuje? Vždyť je to Biblí svatá ... křesťan nepotřebuje číst část svaté knihy své víry? Jako bezvěrci, ateistovi a neznabohovi mi to přijde objevné ... :-)

J. Jurax 29.5.2018 13:34

No, jméno autora tohohle divadelního kusu zapomenuto bude zaručeně zejména proto, že jej bohužel nepopraví ... ledaže by akt nasral moslemíny natolik, že by na něj vyhlásili (celkem ne neoprávněně) fatvu; od Ježíšových vyznavačů tohle zjevně nehrozí ...

K. Janyška 29.5.2018 12:48

Re: měli číst Bibli, Ezechiel, Oholaa a Oholíba

Měli studovat vědeckou kompozitivní teorii. Ta všechna náboženství hází do jednoho pytle naivních hlupáků a s pytlem do šup ohně... Dzp.

M. Jandáková 29.5.2018 12:27

Re: měli číst Bibli, Ezechiel, Oholaa a Oholíba

Pane Berko, citujete tu ze Starého zákona. Ten číst křesťan vůbec nepotřebuje. Můžete se nakopírovat leda tak něco z Evangelí (to je ta druhá polovina textů v Bibli).

Č. Berka 29.5.2018 12:20

Re: Prof. Tomáš Halík

ta hra ale není o Ježíši

Č. Berka 29.5.2018 12:19

měli číst Bibli, Ezechiel, Oholaa a Oholíba

Ezechiel 23:19 Stále víc propadala svému smilnění při vzpomínce na dny svého mládí, kdy smilnila v egyptské zemi,

Ezechiel 23:20 a vášnivě se oddávala svým záletníkům, jejichž úd je jako úd oslů a jejich výron jako výron hřebců.

Ezechiel 23:21 Tak ses ohlížela po mrzkosti svého mládí, kdy v Egyptě ohmatávali bradavky tvých mladých ňader.Ezechiel 23:22 Proto, Oholíbo, toto praví Panovník Hospodin: Hle, já vzbudím proti tobě tvé milence, od kterých ses odvrátila, a přivedu je proti tobě z okolních zemí:Ezechiel 23:23 syny Babylóna a všechny Kaldejce, Pekóda, Šóu a Kóu, všechny syny Asýrie s nimi, skvělé jinochy, všechny místodržitele, představené, osádky válečných vozů a slovutné, všechny ty, kteří jezdí na ořích.

Ezechiel 23:24 A tak proti tobě přitáhne válečná vozba a káry se společenstvím národů; pavézy, štíty a přilby se nepřátelsky položí kolem tebe. A pověřím je soudem, aby tě soudili podle svých práv.

Ezechiel 23:25 Postihnu tě svou žárlivostí a oni s tebou v rozhořčení naloží takto: uříznou ti nos a uši, a co po tobě zbude, padne mečem. Vezmou ti syny a dcery, a co po tobě zbude, bude pozřeno ohněm.

Z. Frys 29.5.2018 12:03

Takové jednání

fiktivní postavy Ježíše z nepříliš povedené starověké fantasy je jistě zavrženíhodné. Ale ještě horší je, že „Panna“ Marie pravděpodobně konvertovala k islámu a zřejmě i podporovala Evropskou unii.

http://az247.cz/panna-marie-byla-pravdepodobne-muslimka/

Skoro každý přece ví, že mohamedánství je horkokrevné náboženství, jehož nenáviděný zakladatel chtěl, aby se víra šířila ohněm a mečem; je znát rozdíl mezi tímto náboženstvím krve a náboženstvím Ježíše Krista, jenž kázal jen mírnost, a proto Duchovenstvo šířilo svatá dogmata ohněm a mečem.

P. Aron 29.5.2018 12:03

Jaké provinění pradědečků ?

To už lidé neznají historii ?

A nevědí, že v Africe byli největšími otrokáři Arabové ?

P. Aron 29.5.2018 12:01

Dost už !

Ne není to všechno nějaká drobnost. Je třeba už říci dost, dost neomarxistům a ničitelům evropské civilizace. Je příznačné, že titíž lidé se zastávají cenzury FB, chtěli by stíhat tzv. projevy nenávisti = kritika islámu a tady najednou mají plná ústa svobody uměleckého projevu. Stát nám vyhrožuje, že za přeškrtnutí symbolu EU na registrační značce můžeme přijít o řidičák, ale protestovat proti představení,kde si herečka tahá z přirození státní vlajku je opět podle stejných lidí projev fašismu ?

Tak to tedy ne ! Říkám dost !

Nenechme si to líbit !

O. Zuckerová 29.5.2018 11:52

Re: Souhlas jen jedna oprava, náš letopočet začíná

Správně jste to připomněl, pane Vaňuro (10.34). Specielně ti Brňáci z Provázku by si měli přečíst Karla st. ze Žerotína "Pláč země Moravské". Manýry IS jsou odvěké a Evropa zapomněla, že i v nové době BYLO třeba se mít na pozoru. Teď už je pozdě.

J. Sova 29.5.2018 11:50

Re: Letopočet?

Pokud tedy existují vyznavači nějakého Boha, znamená to, že dotyčný Bůh existuje? Existují antičtí Bohové?

A že těch vyznavačů měli.

J. Sova 29.5.2018 11:45

Re: Pane Grigu, díky!

Cizí posvátné se uráželo vždy. Zde se nastavila laťka jak se to dělá:

2Kr 10,26 Vynesli z Baalova domu posvátné sloupy a spálili je. Vyvrátili Baalův sloup, vyvrátili i Baalův dům a proměnili jej v hnojiště, jak je tomu dodnes.

D. Krajíček 29.5.2018 11:41

Re: Ano.

Spíš jsem chtěl ukázat, že když někdo dokáže rozdávat podpásovky (a tou se mi tato hra zdá být), tak se mu to může vrátit z hodně nečekané strany.

A. Alda 29.5.2018 11:37

Pěkně je to popsáno též zde:

https://miroslavnigrin.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=664711

Ovšem určitě to napsal nějaký extrémista, fašista, nacista, komunista, mačista, jehovista a určitě žere i malé děti.