8.6.2024 | Svátek má Medard


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Eva D. 18.5.2008 19:21

Re: Re: Re: čemu nerozumím

Bořku, máte dle mého pravdu, ale my si tady pořád hrajeme na národní obrození či co.  Navíc ta komunistická indoktrinace ve smyslu trh špatný, zisk špatný, USA nekulturní, ta se ujala na generace, bohužel....;-(

Fedrovák 19.5.2008 15:49

Re: Re: Re: Re: čemu nerozumím

Za socialismu dotovaly divadla na objednávku nabídky bez poptávky ROH, které dostaly befelem nakoupit vstupenky na socialistické hry. Divadlo zelo prázdnotou, vstupenky byly koupene, komstýmy, herci zaplacení. Tento systém skončila, byl nahrazen granty, později   ÚČELOVými dotacemi, t.č. se to správně nazývá účelové TRANSFERY pro kulturu. Pokud je něco účelové, nemuže to být spravedlivé,  objektivní, proto zrušme granty!!!

Flaskowec 17.5.2008 8:22

Pane Hrušínský

fandím Vaší odvaze, někteří Vaši kolegové Vás po tomto textu asi nebudou mít příliš rádi. Z mého pohledu soudím, že jste trefil hřebík na hlavičku.

Jedno Vaše představení, uvedené u nás na vsi, jsme shlédl. Bylo vyprodáno, stálo to za to, a pokud seženu lístky příště, zaplatím si rád.

beran 17.5.2008 8:03

Nevím proč by to u divadel mělo být jinak,

když bordel při hospodaření s veřejnými penězi je základním rysem celé naší státní a veřejné sféry. Už to jsou minimálně stovky miliard, které byly podivnými způsoby přesunuty z veřejných peněz a majetků do "vhodných" soukromých rukou. A stále to pokračuje. Politici jsou zcela nepostižitelní a veřejný majetek mizí a mizí.

akiti 17.5.2008 8:56

bordel pri hospodareni s verejnymi penezi...jeve vsech statech na svete

Borek@exil 17.5.2008 7:42

Jak to dělají jinde...

No vidíte, takovéhle problémy v Americe nemáme. Chceš vidět hvězdy....zaplať!!!...a hotovo. Chceš vidět pěkné divadlo ale nikoli s věhlasnými hvězdami? Zaplatíš mnohem míň a po představení dostaneš večeři na stůl, u kterého sedíš. Hrával jsem v Praze divadlo amatérsky asi deset let (Dostavník). Hrávali jsme jednou týdně v Malostranské Besedě, občas na baráčnické Rychtě. Vyprodáno na 3 měsíce sopředu, člověci i měnili 2 lístky do Semaforu za jeden do Dostavníku. Ale dělali jsme to z lásky....měli jsme svá zaměstnání a divalo dělali ve volném čase. Jak říkával nebožtík Frank Towen...stepař, choreograf, baleťák, zlatej člověk: Miluj umění v sobě, nikoli sebe v umění. Inu, když se diváctvu líbí, zaplatí a sál naplní. Když se diváctvu nelíbí, nepřijde. Jak jednoduché, každý za své a když si nevyděláš na živobytí, buď ochotníkem. Žádný grant nevyrobí žádanou zábavu, když není z čeho ( z houna bič neupleteš; a když upleteš, nezapráskáš!).

Jaroslav Korecký 17.5.2008 8:02

Re: Jak to dělají jinde...

Jak říkaval Honza Werich " Člověk má koukat aby byl  ...". A jak to máte v tý Americe s těma černochama ? A co Vietnam a Irák ? Kdybyste žil tady, věděl byste že je velkej rozdíl mezi kýčařem Kratochvílem, muzikálem Kleopatra, výstavou Muchových plakátů a Divadlem bez zábradlí, Jezerkou, a dalšími. Za vším je jen boj příznivců ODS o prachy. Nejdřív se zruší příspěvkové organizace, pak nedají granty Zábradlí, Dlouhé, Dejvickému a nakonec si ty budovy nechají pro Lucii Bílou a další pohůnky ODS...

cb 17.5.2008 8:11

Re: Re: Jak to dělají jinde...

Nechte to na divácích.

Jan 17.5.2008 9:03

Re: Re: Jak to dělají jinde...

Ale, ale, pane Korecký. to nechte na nás, jestli se nám líbí muzikály, nebo Jonáš a Melicharová. Na dnešek hlásí bouřky, nebude to vina ODS, nebo snad pana Hrušínského, že napsal pravdu?Vy jste byl přítel pana Wericha, že ho tady jmenujete jako Honzu? Ale fuj, pane Korecký, proč ze sebe děláte to, co nejste?

Korecký je tupý zavistivec 17.5.2008 13:09

Re: Re: Jak to dělají jinde...

Korecký ty jsi typický případ malého človíčka, který nemůže překousnout úspěch druhého.

Veničan 17.5.2008 13:52

Re: Re: Jak to dělají jinde...

... může za to ODS a Klaus.

Yaroukh 17.5.2008 15:00

Re: Re: Jak to dělají jinde...

korecký dej si lepáka a padej zpátky do skladu

vertigo 18.5.2008 22:35

Re: Re: Jak to dělají jinde...

ODS to už zkusila jednou. Nezapomeňte na televizní válku, tedy boj o ČT. To byla tenkrát zcela jasná a brutální snaha ovládnout pro sebe všechna TV media, neboť NOVA byla v té době již 100% proodésácká. Doufejme, že to modrému terpru ani tentokrát nevyjde. Mimochodem, vy ochránci trhu, stačí se jen podívat do tváře pana Richtera a je jasno!

cb 17.5.2008 8:10

Re: Jak to dělají jinde...

A když zapráskáš, ...

Bobby Brown 17.5.2008 10:15

Re: Re: Jak to dělají jinde...

... tak se z toho posereš a jde to celé dokola ;-)

Eva D. 17.5.2008 16:59

Re: Jak to dělají jinde...

R^R^R^

honzak 17.5.2008 7:12

Pane Jene,

Vy to schytáte, až se probudí "kulturní veřejnost"! A to proto, že máte pravdu.

fake 17.5.2008 6:56

jeden z pohledú

na věc, o kterém se dá diskutovat. p. Hrušinský, doporučuji Vám, aby jste v případě Archy nepužíval argument, že cena vstupného 700 kaček, tj. totiž cena na koncert, např. E. Neubauten lupen za tisíc, tohle ale nepořádá Archa, ale např. 10:15,  a to je tak dvakrát do měsíce, mne by spíše zajimaly "ostatní výdaje" ve výši 19 melounů, dle výroční zprávy, která je www stránkách Archy.

J.B.Marconi 17.5.2008 6:49

Zrušte dotace

narovnejte ceny tak, aby byly odpovídající nákladům (divadlo i zemědělství) a i grantová komise si bude muset hledat práci. Doufám, že se jednou v ČT a ČRo u veřejnoprávníků bude věnovat stejná pozornost stavu silnic a to i těch okresních jako se věnuje nepostradatelnosti alternativních filmů, divadel a festivalů.

Každý ať si podniká pouze za své. Je třeba narovnat  stav společnosti  tak, aby se na vrvchol  dostali uziteční lidé proti stavu současnému, kdy žvanil má hlavní slovo a materiálně je nejlépe ohodnocen. Ten kdo pracuje je příživník.

honzak 17.5.2008 7:15

Re: Zrušte dotace

Zlatá slova! Musím konstatovat, že stav okresních silnic silně závisí na tom, ve kterém okrese se nacházejí. Jaké to je u okresních dividel nevím.

Fafa 17.5.2008 6:08

Drobny technicky dotaz:

Pokud dostanu grant na vyzkumny projekt treba od Amgenu,  tak vysledek bude majetkem a pripadne patentem Amgenu. Jak je to s autorskym pravem u grantu na "kulturu"? Treba Semafor ted bude mit (nebo uz mel premieru) Deti kapitana Granta. Kdo je majitelem autorskych prav pripadneho DVD zaznamu predstaveni a kdo dostava prijmy od Ochranneho svazu autorskeho?  

mueller 17.5.2008 8:08

Re: Drobny technicky dotaz:

No, samozrejme ten chudý Suchý, kdo jiný ? Tomu se rika socializace ztrat a individualizace zisku.

Fafa 17.5.2008 23:48

Muellere:

to jo ale uplne na hlavu, nemyslite? Kdybych si ja za penize z grantu delal vyzkum a vysledky si zkusil patentovat pod svym jmenem, tak se mi prinejmensim vysmejou. Pokud mne rovnou nezavrou pro pokud o podvod. A to je ten patent proti autorskym pravum velmi kratkodoby.

Takze granty na specificke projekty. A autorska prava k temto projektum automaticky prebira poskytovatel grantu. Pokud se jedna o autorska divadla, tak provozni grant podminit prevedenim autorskych prav na provozovane hry.

PROKOP BUBEN 17.5.2008 5:34

DOMNÍVÁM SE

Že jedením z problému je zařazování repertuáru, který v některých teátrech musí být namíchán tak, aby se uspokojili ti i oni konzumenti, včetně těch dětských.....Jedná se pochopitelně především o divadla provinční, ovšem rovněž dotovaná.....Takže jestliže u tištěných médií lze určit přibližně, která jsou bulvárem a některé se k tomu i HRDĚ hlásí v divadlech nelze mnohdy určit, zda hrají především pro to, nebo ono publikum.......Mám za to, že divadla, která o dotace žádají by měla prokázat proč, na co a z jakého důvodu......Jinak umění bylo vždy od jisté doby sponzorováno mecenáši a není vyloučeno, že ve vyspělé společnosti, může být mecenášem i stát, kraj či město......

Fafa 17.5.2008 6:12

Prokope,

ovsem mecenasum do toho nikdo nemluvil. Mohli si podporovat, koho chteli, a vystredni milionari casto podporovali umelce zcela mimo tzv oficialni umeni. Stat, kraj ci mesto jsou v jine situaci, protoze podlehaji aspon teoreticky demokraticke kontrole.   

cb 17.5.2008 6:44

Re: Prokope,

A rozdavaji verejne penize.

Fafa 17.5.2008 15:24

No prave,

takze nemuzou verejne penize rozdavat, tak jak to muze delat soukromy mecenas. Ten mohl podporovat koho chtel, radnice potrebuje aspon nejaka kriteria.

Jaroslav Korecký 17.5.2008 8:05

Re: DOMNÍVÁM SE

Stačí se podívat do Londýna, Paříže, Berlína a na další. Stát i města umění podporují a kýčaři jako Kratochvíl se musí živitm sami.

cb 17.5.2008 8:12

Re: Re: DOMNÍVÁM SE

Co to je ten kýč? Máte nějakou definici?

Flaskowec 17.5.2008 8:15

Re: Re: DOMNÍVÁM SE

Co ještě kýč není a co už je ?  Kdo to rozhodne ? A proč zrovna on ? A jak je to v případě Woody Allena, kterého uvádí v textu pan Hrušínský: v jednom divadle mrzká komerce, v druhém záslužný divadelní počin ?