25.6.2024 | Svátek má Ivan


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 22.7.2008 14:11

Re: Re: Re: Opravdu to není jednoduché.

U nás třeba byl kdysi starý mlýn. Solidní budova, jako už bohatší mlýny bývaly, krytá glazurovanými taškami, s vodou v mlýnském náhonu, s dvěma nebo třemi hektary zahrady, z toho poloviny lípový háj a lípy kolem náhonu a památkově chráněn.  Docela dobré místo, kdyby se někdo rozhodl z mlýnu udělat retro hospodu, hotelové zařízení s vlastním parčíkem a parkovištěm nebo něco podobného pro turisty.  Mlýn byl památkově chráněn. Jenže to koupil majitel, který chce moderně bydlet a chovat koně. Památkový úřad jim nepovolil úpravy, tak majitel mlýn vyklidil, postavil vedle nový barák, dřevostavbu a pod lípy různé kůlny na seno a stáje pro koně. Mlýn neudržoval, takže nyní je z něho zbořeniště a památková ochrana bude zrušena, pokud se už tak nestalo.

R 22.7.2008 14:01

Re: Re: Opravdu to není jednoduché.

Majitel památky by se proto měl podílet na výnosech z turismu, i když on sám v tom nic nedělá a o tu památku se jen stará, jinak budou stále častější případy, kdy majitelé prostě nechají památku zchátrat natolik, že spadne.

R 22.7.2008 14:01

Re: Opravdu to není jednoduché.

Komu pomůže, když nějaký soukromník vlastní nějakou "obyčejnou" památku? Jen platí peníze navíc za materiál a práci za to, že plní požadavky památkářů, přitom ve využití je omezován parametry technicky zaostalé budovy. Málokdy je ta památka tak významná, aby se vyplatilo tam dělat exkurze pro turisty.  Využít této památky jako nějaký středobod podnikatelského záměru určeného pro turisty z důvodů velké konkurence na místě nebo jiných nebo prostě proto, že majitel památky nemá zájem pořádat něco pro turisty a chce tu památku využít podle svého taky zas tak časté není. Jediní, komu existence takové památky pomáhá, je město nebo místo a potom jiní místní podnikatelé a lidi žijící z turistického ruchu. Čím vice památek, tím více turistů, i když vidí ty památky jen zvnějšku. 

honzak 22.7.2008 13:58

Re: Re: Re: Re: brečíte hezky paní!

moc rád bych věděl, co je na interiérech Vyšehradského nádraží (desítky let nepoužívaného) tak kulturně dědičného? Do účetního mám daleko, ale u dráhou políbených organizací už 33 let dělám. A znám tudíž vnitřky těch nádraží poměrně dobře. Třeba suterény jistě úchvatného nádraží Pardubice. Ten myší smrad a bordel je skutečně velmi kulturně dědičný! Nebo "krásná" (poch.aná a pos.aná) budova dnešní zastávky Bujanov, pamatující koňku do Lince. Jestli pak ještě stojí, už jsem tam 2 roky nebyl.

Jděte se příteli se svými krasořečmi opravdu vycpat. Řešení nemáte, jen nadužíváte rádoby ušlechtilá slova. A ty prachy, co vás nezajímají (a "jdou vydělat") můžete dát např. na opravu té zastávky v Bujanově. Gerstnerové si to zaslouží. A můžete konkurovat Kerschbaumu, kde to Rakušáci opravili i s kusem trati. Pravda nejsou to čistokrevní památkářii a tak to komerčně využívají a vedle muzea koňky je tam i hospoda. Jak materialisticky hnusné! jak provozně účinné...

Ladislav N. 22.7.2008 13:46

Re: Re: Re: Přerovská Komuna byla vyjímečná jen tím, že byla putykou, kde chlastali bolševici.

No vidíte. A cenu nakonec určují ti, kdo mají peníze, že?  Na to není  třeba  vysokého IQ  ani matematických znalostí. ;-D

R 22.7.2008 13:44

Opravdu to není jednoduché.

V každém trochu větším městě jsou nějaké starší baráky.  Leckdo, zvláště z těch mladších, by rádi těch starých baráků  zachovali co nejvíc.  Jenže, když se to zachová v historickém stavu, znemožní se majiteli, aby na tom místě vydělávat nebo třeba aby tam bydlel podle současného standartu. Všichni by rádi viděli, aby baráky z mládí zůstali stát, nejlépe ještě v nějakém opraveném stavu, než aby místo nich vyrostl nějaký současný panelák, dům nebo market, a tím místo našeho dětství a mládí zůstalo zachováno.  Jenže, ruku na srdce, když ty baráky budou zachovány, přispějem za to jejich  majiteli ?  Když tam bude placená prohlídka, zaplatíme vstupné a budeme si to prohlížet, když tam bude historický pivovar nebo hospoda, budeme chodit tam místo nějakého supermoderního pubu, když se tam bude vyrábět místní specialita, budeme si ji kupovat nebo koupíme třikrát levnější unifikované cukroví či uzeninu v supermarketu ?

Ladislav N. 22.7.2008 13:43

No to je blábol bez rozumu...

Staví se a bourá už celé věky. Pokud chcete nějakou stavbu udržovat z piety ke komukoli, sežeňte peníze, kupte si ji a udržujte na vlastní náklady. Pak se uvidí, jak vážně myslíte své návrhy na "památeční" funkci staveb.

Marek 22.7.2008 13:22

ono to nebude tak jednoduchý...

... platí totiž, že co člověk to názor. Ta stará ratejna tánhle je nečí rodný dům a ta stará fabrika, co už měla být dávno dole, jsou pro dalšího úžasný prostory. Cyklista raději cyklostezky, motorista auta. K téhle diskusi by podle mě nemělo patřit nic jiného než zdravý rozum, protože osobní vkus a emoce nepomůžou. Já osobně měl s památkáři spíš trable, protože kafrali do barvy tašek jen proto, že kdosi natáhl pomyslnou čáru městem a pět metrů za ní jim bylo šumafuk, co tam stojí a jakou to má barvu nebo okna. To mi připomíná spíš buzeraci, než veřejný zájem o zachování ducha města...

- chceme aby někdo měl pravomoc kecat nám do toho, co si na svém pozemku stavíme, chceme kecat ostatním do toho, co mají bourat či stavět, když je to jejich?

- a má vůbec logiku po tisíciletích přirozeného vývoje měst, kdy se prostě stavělo tak, jak město zrovna potřebovalo, najednou určovat, co má a co nemá smysl bourat či stavět? Víte, že měli bourat eifelovku, protože hyzdí město?

- ví někdo o lepším systému, než jsou peníze, na určení rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou?

- kdo jsou vlastně ti proklínaní památkáři? Vášniví historikové či architekti, kteří se vzdali zisků aby mohli dohlížet na virtuální tzv. veřejný zájem, nebo jsou (stejně jako umělečtí kritici) neúspěšní architekti?

tosek 22.7.2008 13:21

Re: Re: Re: brečíte hezky paní!

Ono takové vybourání interiéru je právě oním zbavováním se kulturního dědictví, které už nikdy nikdo nenahradí. Peníze se dají v budoucnosti vydělat, ale zlikvidované kulturní dědictví si už nekoupíte. Pokud ovšem váš mozeček pana účetního je schopen pochopit, že existuje i něco jiného než peníze.

Předseda 22.7.2008 12:48

Re: Re: Přerovská Komuna byla vyjímečná jen tím, že byla putykou, kde chlastali bolševici.

No to teda jsou. A ani u těch nechápu jejich cenu, natož pak hodnotu.

messenger 22.7.2008 12:46

Re: Přerovská Komuna byla vyjímečná jen tím, že byla putykou, kde chlastali bolševici.

Jasne, zato ta obluda co ji ma nahradit je architektonicky skvost, ze?

messenger 22.7.2008 12:44

Re: Tak to byl docela

Nechapu... Proc feministickeho???

Martin Helebrant 22.7.2008 12:40

Re: ...Ále...vládu bych do toho netahal...

Pane,

jste-li opravdu schakal glosátor etc. pak je mi velkým potěšením vidět opět vaše komentáře na Psovi. Byť by i byly poněkud věkem sešlejší a naštavnější.

Přeji hezký den

krmič 22.7.2008 12:32

Re: Přerovská Komuna byla vyjímečná jen tím, že byla putykou, kde chlastali bolševici.

Já jsem to viděl sice jenom v televizi, ale opravdu mi to nepřipadalo jako tuctový nevzhledný barák. Právě naopak. (Bez ohledu na to, co bylo nebo nebylo uvnitř.)

Ono obrazy od Picassa jsou vlastně taky jenom takové tuctové nevzhledné čmáranice.

Chris Kelvin 22.7.2008 12:28

Re: ...No...architekt Jakub Cígler...

"...Moci podnikat s takovýmhle větrem v zádech - to by bylo v Českých zemích miliardářů!..."

A není snad, Šakale.....? ;-)

Je to všude stejné, nejdříve vstoupíte do správné politické strany, s tou vyhrajete volby a pak sám sobě (spřízněným firmám) rozdáte za podobné směšné ceny pozemky patřící obci....

křovas 22.7.2008 12:26

Tak to byl docela

slušný výlev feministického ega :-) Taková pěkná úderka.

krmič 22.7.2008 12:17

Re: Re: Vy jste ale koza.

Jak jste to myslel s tou Ostravou? Bohužel se tu zbouralo mnoho památek (spousta ještě za minulého režimu), ale pořád je jich dost. Doufejme, že vydrží aspoň něco. Samozřejmě, jedná se  o industriál, jestli to někoho neuráží!

Viz třeba http://www.ostravaci.cz/

honzak 22.7.2008 12:15

Re: Re: brečíte hezky paní!

to je opravdu vtipné! Tuze.

O zbavování kulturního dědictví jsem nenapsla ani slovo. Můj příspěvek byl o buzerantech, kteří v očekávání úplatku dělají obstrukce při rekonstrukcích bytů a chalup. O kecálistech, kteří raději ve jménu "památkové péče" nechají objekt spadnout, než aby povolili prodej majiteli, který by ho smysluplně využil a zachoval to památkové, co má smysl. Tak jako se to dělá ve světě - nechá se vnější plášť budovy a dovnitř se postaví moderní prostory. Jako negativní příklad bych uvedl nádraží Praha - Vyšehrad. Že to jde, dokazuje přestavba bývalých tiskáren o 100 metrů vedle.

Jděte se vy krasoduchové vycpat! Realizaci vašich krasokeců musí někdo zaplatit, víme? A nějak se musí vydělat na provoz takové budovy / památky! Způsob, který zvolilo dou veškrnová&veškrna na Barrandově opravdu není ten pravý. Ale krasokeců kolem bylo moře.

sestřenice Běta 22.7.2008 12:07

Re: přerovská Komuna

Minimálně tím, že zachovával tradiční ráz města, prostě tam patřil... na rozdíl od odporného kravína firmy Tesco, naprosto zbytečného v těch místech. Jedině Přerov si staví obludária do centra. (Viz Penny Market postavený s argumentem, že investor přispěje na opravu vedlejšího školního hřiště,  na kterou město nemá (tehdy se mluvilo snad o pěti milionech??? nevím přesně). Nakonec to hřiště přišlo město asi třikrát dráž (možná ještě víc?) a bylo hotovo o pár let později, než Penny...  Teď je Komuny líto všem, nejvíc těm, kteří ji před pár lety odepsali a odsouhlasili prodej...

domácí 22.7.2008 11:51

Re: Re: přerovská Komuna

Ale k čemu je takovej barák? Domy mají sloužit k nějakému účelu. Autorka se zde zastává např.pavlačáků v Brně, jenže kdo by dneska chtěl bydlet v pavlačáku. Mimo to, dům který postavili na tom místě je daleko hezčí.

Eva D. 22.7.2008 11:49

Jestli máte pocit, že se nezměnilo nic, tak máte málo informací

Ono se totiž kromě bourání i opravuje a zachraňuje, často to dělají soukromí majitelé dokonce aniž by je k tomu památkáři museli nutit. Chce to vyrazit někdy z Prahy ven.  

Ten Váš článek mi připadá podobně laciný, zejména porovnání s minulým režimem,  jako horování pana Havla ( viz již zmíněné Terasy). Nevím, jak teď vypadají Bubny, jsem pro to, zachránit a k novému účelu použít co jen jde, ale ráda bych Vám připomněla, že bourá se bohužel všude a za všech režimů. Jediný rozdíl je., zda můžete protestovat a zda názor oponentů bourání má nějakou váhu. Tenkrát, když se tu bouraly celé městské čtvrti či vesnice, likvidovaly židovské hřbitovy nebo třeba nádraží Těšnov, povolené bylo jen oslavné jásání nebo ticho.

Že Vy někam kandidujete. ;-)

šakal 22.7.2008 11:43

...Jejda...zdravím "hlas z hnojiště"!...

...:-)

Eva D. 22.7.2008 11:32

Re: ..exprezident Havel ...

R^R^R^ Přesně!!!!

RadekH 22.7.2008 11:31

Re: Vy jste ale koza.

Odstěhujte se na Jižní město nebo do Ostravy, tam to bude podle vašeho gusta.  I když něco na tom co píšete bude.  Až budou po celé Praze plastové okna, tak tady konečně přestanou otravovat cizinci, městský rozpočet bude prázdná díra a přestanou se megalomanské příšernosti stavět zcela automaticky.

Jan Sommer 22.7.2008 10:47

Re: uvedení do skutečnosti

Asi lze říci, že každým bouráním hodnotné stavby něco ztrácíme. Ale to je taková obecná proklamace. Existující stav odpovídá tomu, jak na památky nahlíží veřejnost, a v důsledku toho pak i političtí představitelé, kteří se více méně snaží do představ veřejnosti strefit, ale také je asi tu a tam trochu zkreslit či ošálit. Veřejnost o památky jakýsi zájem projevuje, obchází a objíždí je, a čte i novinové články o tom, jak bídně se památkáři o ochranu hodnot starají (kolikrát nevím, zda novináři – jako nyní paní autorka – smíchávají ty "odborné" s těmi "výkonnými" naschvál; vytrvalost, se kterou to provádějí, by nasvědčovala tomu, že ano). Stupeň tohoto zájmu je do jisté míry závislý i na tom, nakolik zasvěcení odborníci dokážou smysl památek objasnit veřejnosti. Ta pak bude požadovat více důslednosti i od svých politiků a úředníků, ti pak přiznají větší váhu odborným vyjádřením, atd. Co by s tím nadělal "pan Žáček" na obcích, to bych byl zvědav.

tosek 22.7.2008 10:38

Re: ..exprezident Havel ...

A já myslel, že podle zástánců trhu bez přívlastků si se svým majetkem může každý dělat co chce.

Ttt 22.7.2008 10:37

Postav si vlastni skanzem

Smarja, ale ja nechci z Prahy skanzen.

Kazda budova tu ma nejakou historii. A tolik nadrazi uz proste neni potreba.

Jestli tam chcete muzeum, tak si tu budovu kupte a udelejte si z ni muzeum. Ale ja si myslim ze muzei uz mame taky dost a dalsi nechci.

jkotek 22.7.2008 10:36

Re: přerovská Komuna

V tom baraku byla zalozena mistni bunka KSC. Proto byl tak vzacnej.

bp 22.7.2008 10:35

Ale máme památkáře, máme...

...buzerujou, když si na Praze 1 chcete opravit koupelnu nebo kuchyň.

ok 22.7.2008 10:21

Re: přerovská Komuna

Mole,  pokod vám přerovská komuna připadá být "obyčejnej barák", tak vám to asi nikdo nevysvětlí. Architektuře rozumí bohužel tak 1% obyvatelstva, obzvlášť ve slovanských zemích (třeba arabské elity jsou na tom mnohem lépe).