Středa 15. 5. 2024Žofie polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 32
  • Poslední: 29.8. 2010 7:42
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
V. Pavel 27.8.2010 7:45

Jan Werich delikatesní.

Je mi známo, že komunisté, jako zastánci nechvalně proslulé Marxovy a Leninovy "vědecké" teorie "třídního boje", což přeloženo do srozumitelnější češtiny znamená "teorie závisti", rádi pomlouvali Wericha, že je "hrabivý". Bydlel v hezkém domku na půvabné Kampě, měl tehdy špičkové auto Volhu a zjevně neživořil. Což představovalo u straníků nesporné závažné "třídní pochybení" u občana, který veřejně neblahořečil státostranu našich a ani sovětských komunistů. Už jako prcek, s mým nejlepším kamarádem Pepíkem, jsme měli Wericha v oblibě a úctě, bez ohledu na jeho "třídní nekvalitu". Proto jsme jednou večer vyrazili ze Žižkova na Kampu, kde Pepa zazvonil u branky zdi s připraveným zápisníkem. Přišla otevřít, patrně Werichovic nějaká hospodyně, nebyla-li to přímo Werichova manželka pí. Zdeňka, kterou bychom nepoznali a s Pepovým zápisníkem odšla do domu. Za chvíli zápisník přinela s Mistrovým autogramem. Byli jsme docela nadšení a Pepa byl na vzácný "úlovek" celý život hrdý. Pepa byl také nadšený z jednoho Werichova vystoupení na forbíně divadla ABC, na které obdržel vstupenku od své matky - "vynikající" komunistky a vedoucí pracovnice ministerstva školství a kultury, která rodinu, kde s otcem a ségrou vyrůstal, opustila kvůli milenci, o kterém mi druhý den vyprávěl. Bylo to za éry ministra školství profesora Zdeňka Nejedlého, za kterého jsme navštěvovali své základky. Werich na forbíně prý pohovořil k jablku, které držel před sebou v napřažené ruce, nějak takto:  "Je to starý, nehezký, zcvrklý, svraštělý - je to nejedlý!" V hledišti následoval pochopitelně bouřlivý aplaus.

M. Bílý 27.8.2010 17:48

Re ke konci příspěvku pana Pavla (07:45)

Ta báchorka o scvrklém nejedlém jablku je ze stejné kategorie jako ( prý zaručený!) výrok Vlasty Buriana, který za protektorátu přinesl na scénu Hitlerovu podobiznu , rozhlédl se a pak řekl: "Tak nevím, mám ho postavit ke zdi, nebo pověsit?". Mám za velmi pravděpodobné, že Burianův výrok vyšel z jeho úst, ale někde v užší společnosti přátel, rozhodně ne na jevišti a odtud se roznesl po vlastech českých. Stejně tak jsem si jist, že výrok o nejedlém jablku nevyšel od Jana Wericha .Na divadle rozhodně ne a v soukromí? Silně, silně pochybuji. Bylo by to proti jeho přesvědčení. V knize Rozhovory s Janem Werichem od J. Janouška , Mladá fronta Praha 1982, na str. 182 v posledním odstavci dole v odpovědi na otázku J.J.: " Dneska, když myslíte na ty přestávky (ve své umělecké dráze - jak plyne z předchozího, mb) i na ty nedobrovolné... Jak vám bylo?" J.W. říká: "Podívejte, už mne trochu znáte a vite, že si tom či onom myslím svoje. Ale jsem loajální. .... , Pamatuju si, že ten historický fakt toho, co tu je , nevznikl násilím, ale dobrovolně. Odhlasoval se.  A já pro něj taky hlasoval. To musím respektovat. Prostě to je. A když to je, dělám všechno proto, aby to bylo lepší. Ne jiný...."      Tvrdím, že J.W. byl inteligentní herec, ale tvrzení, že Únor nebyl bolševickým převratem o přílišné obecné inteligenci nesvědčí. Stejně tak jako:  "Když všichni všechno, všechněm dáme, tak všichni všechno budem mít dohromady."

V. Pavel 28.8.2010 8:11

Re: Re ke konci příspěvku pana Pavla (07:45)

Pane Bílý, přes skutečnost, že jste ročník 1925, nemáte žádné právo a žádný skutečně platný argument ke zpochybňování osobního zážitku mého celoživotního nejlepšího kamaráda, bohužel již zesnulého, který zmíněný Werichův výstup s "nejedlým jablkem" na forbíně divadla ABC jako divák osobně zažil. Na veškeré ostatní názory které uváfíte, byť se s nimi z nezanedbatelné míry neztotožňuji, pak jistě právo máte!