30.6.2024 | Svátek má Šárka


Diskuse k článku

KULTURA: Divadlo Entropa

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lady 25.1.2009 18:07

Re: ?

O D. Černém jen krátce:Typycky vychtralý Čecháček, který si myslí že je o kapánek chytřejší než ti ostatní. Ten co šil pro císaře ty neviditelné šaty a dostal za ně dobře zaplaceno také nepočítal s tím, že jakýsi trouba otec ssebou vezme do průvodu užvaněné dítě.

votava 24.1.2009 11:32

Co je mystifikace?

Domnívám se, že mystifikací se mystifikace stává v okamžiku přiznání skutečné pravdy. Do to doby klame, je lživá a je tedy podvodem. Je-li mystifikace zřejmá jen autoru samému (a zůstává takovou), pak de fakto ztrácí nárok na takové pojmenování. Proč víme o klasických mystifikacích - protože byly přiznány. A nebo je autor sám nepřiznal, ale počítal s tím, že budou verifikovány a nid nedělal proti. Co si o tom myslíte Vy, pane Pavlovský?

xxx Kubeš 24.1.2009 11:15

Autorovi článku

děkuji za dobré a poučné počtení.

MK 24.1.2009 10:37

Komu je bližší laskavost a komu políček na člověka hodně prozradí.

Entropa umělecké dílo? Pod uměleckým dílem si představuji zcela něco jiného. Ale to je subjektivní pocit. David Černý umělec? V žádném případě. Je to kverulantský a zbabělý fracek, bez morálky a statečnosti. Jeho záměrem bylo někoho urazit a zesměšnit. O tom přeci nelze vůbec pochybovat. Tak proč se potom omlouval? Já ho stále vidím jako zlého fracka, který si za naše peníze honí vlastní triko, dělá reklamu a z nás  si dělá docela pěknou zadel. Udělat něco podobného jemu, tak se vzteky pokálí do stropu. A já takové zmetkovité lidi nemám rad. Mne je milejší laskavost , nikoliv políček. Mezi recesí a dehonestací je hranice, kterou on daleko překročil.

FKus 24.1.2009 12:11

Re: Komu je bližší laskavost a komu políček na člověka hodně prozradí.

Ale na někoho, což jsem např. já, působí dílo D. Černého laskavě.

Hlavně Vaše nanávistná slova působí velmi, velmi nelaskavě.

hankaho@centrum.cz 24.1.2009 14:00

Re: Komu je bližší laskavost a komu políček na člověka hodně prozradí.

presne!!!! kritika predstavuje spise obraz toho, kdo kritizuje, dik, h

fake 24.1.2009 13:22

jaký triko?

"fracek, který si za naše peníze honí vlastní triko", snad jste myslel "fracek, který si za Bakalovo peníze honí vlastní brko".

čm 24.1.2009 14:15

Re: jaký triko?

No tak zrovna peníze a majetek  pana Bakaly alespoň částečně smrdí. Neoprávněné nabytí porubských bytů, ať jsem aktuální ( Reportéři ČTtento týden ) Mytifikace politických šašků jejich obelháním za peníze s vůní kanálu ( taky tunel) je teda i nad moje chápání toho, co je ještě přípustné. No ale já jsem hloupej..

Jaara 24.1.2009 15:25

Re: jaký triko?

Ta poslední věta sedí. Ano jste..

Tatana 24.1.2009 18:45

Tak pravil zastupce fanclubu Vaclava Klause z Virtually.

;-D

kopec 26.1.2009 0:41

Re: Tak pravil zastupce fanclubu Vaclava Klause z Virtually.

ja bych si dovolil take neco zblempnout,ale hned na mne neskakejte.Ja si myslim , ze obhajci i odpurci vidi Entropu prilis povrchne a prvoplanove. Jak lze jednoduse vytocit  Bulhary?- Slapacim zachodem. Slovaky ? -madarem.Nemce ?-hakovym krizem adt....Ale Entropa ma hluboky myslenkovy obsah a umelecke poslani. Je skryt v tom potrubi. Je tim jednoznacne receno, ze Evropa je spojena pouze ruskym plynovodem a je zivotne zavisla na ruskem plynu,jak nas presvedcily prvni dny naseho predsednictvi

kpt 24.1.2009 9:49

Pan Černý je umělec-realisátor, dostal zakázku a odvedl ji, tím jeho role končí

zadavatel zakázky je zodpovědný za to, že ji pustil dále. Buď pan Černý zatajil, že Bulharsko udělá tak, jak je udělal, anebo to přiznal a někdo, kdo měl posoudit, zda to bude vhodné jako representační dílo ČR, neboť nepochybně, tak jest toto dílo vnímáno, nerozumí svoji práci, nechci, zatím, předpokládat zlý úmysl. Z toho mi vychází, že někdo by měl resignovat, nebo ještě lépe, měl by být vyhozen, k čemuž samozřejmě nedojde, neboť do politiky se tlačí a v ní se prosazují zejména lidé s mimořádně odolnou pokožkou...

nnn 26.1.2009 15:35

Re: Pan Černý je umělec-realisátor, dostal zakázku a odvedl ji, tím jeho role končí

Tak to je presne - zcela jiste ne pan Cerny za to odpovida. Pravda je asi takova - Entropa je bezesporu vtipna a sedi prave  temi stereotypy, ktere je dobre si uvedomit, nejsou moudre.Jen jeji misto zcela jiste neni na Evropskem parlamentu mimo nasi kritiky, ze je to instituce max. zbyrokratizovana, zbavena "zivota". A ze uspech je, ze pul Evropy se prislo podivat? Jasne ze ne.Cesi ted jsou jeste vice povazovani za Svejky, kteri nejsou schopni dostatecne vazne mit vliv na jakekoliv dulezite problemy, kterymi Evropa a svet zije.A to me jako Cesku stve maximalne - mam to z prvni ruky vzhledem k tomu ze ziji bohuzel ne v Cesku.Takze pan Cerny R^a nase vladaRv>-VVVVVV

Jan 24.1.2009 9:29

Zaujal mě

karikaturista http://oldrichdworak.sblog.cz/ :...

správně hodnoťte Černému na plastice jen výtvor Česka, ostatní země, kdyby jim možnost neukradl, by vytvářeli jiní umělci. A ruku na srdce, řada obdivovatelů plastiky jen tvrdí, že vidí "císařovy nové šaty" a myslí si, že budou tak moderní, mladí, in. A nestěžovali si někdy, že u nás je těžká vymahatelnost práva, korupce i na nejvyšších místech, vyšumění většiny kauz, podvodníkům jen pšenka kvete...

Tx 24.1.2009 6:38

Autor

poněkud plete pojmy. Všichni jmenovaní (autoři Cimrmana, Švejka atd.) to dělali pod svým jménem, za své. To je v pořádku, a kdyby DČ tu Entropu udělal ze své iniciativy a vystavil v Mánesu, je to v pořádku. Jako dílo se mi to docela líbí. Malíř X může např. nějakého bankéře namalovat a zkarikovat jako čerta. Fajn. Ale jestliže si ho ten bankéř objedná, aby mu udělal portrét (a on to přijme), malíř mu udělá náčrtek, jak asi ten portrét bude vypadat, vyfasuje peníze, tak holt musí namalovat ten portrét a ne čerta. Navíc, pokud se zaváže v té smlouvě, že na namalování krajinných prvků osloví význačného krajináře, načež to namaluje sám , jen ho tam podepíše, je to další podvod. To je, oč tu běží, nikoliv o to, zda má umělec vždycky právo svobodné tvorby. Ano, pokud nepodepíše smlouvu, kterou se této svobody fakticky vzdává a z různých důvodů tvoří na objednávku.

Jaara 24.1.2009 6:42

Re: Autor

Však v tomto případě bankéř nezaplatil nic, že? I malíř uznal, že si peníze od něj nevezme...

Tx 24.1.2009 9:52

Re: Autor

Bankéř zaplatil a pro nesplnění smlouvy malíř honorář vrátil OK. Navíc ale, v čemž toto mé přirovnání kulhá, je tam to, že se zavazuje oslovit 27 umělců, aby si každý udělal srandu ze své země, což by bylo výborné, protože  já o sobě mohu říct, že jsem vůl, Vy to o sobě taky můžete říct, ale nesmí to říct nikdo jiný. Proto kdyby to udělalo těch 27, bylo by to v úplném pořádku. Ale ne, když je tam jen podepíše (skutečné či fiktivní).

Tisifoné 24.1.2009 16:52

Re: Autor

V tisku proběhla zpráva, že autor vrátil jenom tu část honoráře (podstatně menší), která byla zaplacena (předem!) státem, resp. vládou. Ta podstatnější část honoráře pocházela od ¨soukromé osoby.

Bulhar 24.1.2009 4:35

Entropa - Bulgarian strikes back

Pekne vypada zeme pod Ripem okem Bulhara :-) Vice zde

Jaara 24.1.2009 6:39

Re: Entropa - Bulgarian strikes back

No vida! V Bulharsku by lejno spadlo rovnou do hajzlu...

sep 24.1.2009 1:30

které

 legendy historici spolehlivě vyvrátili a kteří, ti osvícenci?

alamo 24.1.2009 1:26

autorovi: prečo bulharom neponúknete?

aby svoj dielik, do "skladačky" menom "entropa", dodali sami?

vaď tak znel povodný "projekt", "s každej krajiny, mal svoj diel, dodať miestny autor"..

"komu sa nepáči "nech sa skúsi, spotvoriť sám"..

inak, ja som s "čabajkou" takmer spokojný.. niečo jej totiž chýba, ja by som na ňu uviazal, naozaj veľkú, ale obrovskú, červenú kravatu, tak aby "visela" smerom hore (slováci a tý čo sa zaujímajú, o slovenské "reálie" to pochopia) tomu verte, že reakcia, by bola oveľa prudšia..;-D

Jakub S. 24.1.2009 0:27

Pěkné a inteligentní čtení. Jenom: uvést do recese - nesmyslná absurdní vazba!

Jako byste ani nebyl Čech. Recese se  d ě l á . Nebo prostě  j e .

Vilda 24.1.2009 0:22

Souhlas!

Satira a humor posiluje imunitu v různých podobách i úhlech pohledu!>-

Tisifoné 24.1.2009 0:15

odhalení mystifikace

K různým figurám mystifikace je nutno přiřadit jejich odhalování. Teprve po dokončení odhalovacího pochodu se ukáže, který král byl nahý, který král byl nahý a trapný, který král byl nahý a hrdina a který král byl nahý a hloupý.

Enik 24.1.2009 9:00

Re: odhalení mystifikace

Opravdu hezky řečeno! Osobně si myslím, že Entropa nastavila "evropanům" pokřivené zrcadlo, a ti "evropané" hned měli potřebu křičet, že to zrcadlo lže, a že obraz v něm přece není pravdivý. Inteligentní člověk dobře ví, že pokřivené zrcadlo odráží "pokřivený" obraz. Jen naprostý hlupák má nutkavou potřebu to považovat za urážku. Jako návštěvník pražského bludiště bych tedy vlasně měl žádat o zahalení těch zrcadel, která neodrážejí pravdivý obraz o mé osobě, případně hlavně těch, jejich obraz se mi nelíbí!

 Povyk kolem Entropy je tak jasným důkazem evropské malosti. Naprostá neschopnost zasmát se vlastnímu pokřivenému obrazu je důkazem toho, že tento světadíl ještě nedospěl, a to i přesto, že je nazýván "Starým kontinentem." Státy EU jsou zahleděny samy do sebe, a jsou zcela pohlcené představou své velikosti a dokonalosti. Tento fakto považuji za počátek cesty do Evropského pekla!

JC 25.1.2009 11:31

Re: odhalení mystifikace

Asi nejlepší analýza "věci Entropa" kterou jsem četl.

Dovolím si vás s odkazem citovat jinde.

Map 25.1.2009 22:13

Re: odhalení mystifikace

Kdo je tady nejen nahý, ale sebestředný nafoukanec a podvodník, ukázal D. Černý ve své reakci na satiru o jeho chování v MF DNES.

nnn 26.1.2009 15:48

Re: odhalení mystifikace

A Vy tu  Evropu chcete zmenit takovym zpusobem? Maji se na svet divat vsichni nasima ocima?A kdo se urazil je v.l?