4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Láďa 19.3.2009 23:14

Re: Halle an der Saale

ne, to jsem poplet, teď když jsem se podíval na internet tak myslím, že jsem asi tehdy v tom 75 viděl tohle monstrum:

http://www.fact-archive.com/encyclopedia/Image:Halle4Faeuste.jpg

už je to zbouraný (ve 2003). Jinak my jsme tam nebyli se školou, hrál jsem tam šachy. Každopádně dík za zajímavý článek, musím se tam někdy zase podívat oživit staré vzpomínky :-)

fg 19.3.2009 17:22

Re: Halle an der Saale

v Halle je hlava Marxe? Tak takovou mají i v karl marxstadtu, dnes saská kamenice

Hacker Rudolf 19.3.2009 9:36

Re: Halle an der Saale

Láďo, tak to jsme tam byli asi spolu. V rámci výměnného Freundschaftu -gymnasium J.K. Tyla Hradec králové. My jsme tedy bydleli v Merseburgu a tramvají jsme přes ty pole do Halle zajížděli.Jinak jsem jednou večer fascinovaně koukal na nějaký šibřinky tehdejší Freie Deutsche Jugend(FDJ) Pochodovali s bubínky a pochodněmi:-D Halt tradice;-)

Láďa 19.3.2009 8:02

Halle an der Saale

jsem navštívil jako kluk asi na týden v roce 1975. Všude byly plakáty ke třicátému výročí osvobození od fašismu, na náměstí pomník s obrovskou hlavou Marxe atd. V ulicích jezdily naše české tramvaje které pokračovaly i ven z města - myslím že do Halle Neustadt. Na těchto dálkových trasách nabíraly na mizerných kolejích vysokou rychlost, takže bylo těžké se udržet na nohou i když jste se zoufale drželi oběma rukama. Ještě dlouho po návratu jsem se v pražských tramvajích nemusel držet, tak mi připadala jejich jízda klidná a pomalá. Stejně tak bylo příjemné se nadýchnout po návratu do Prahy našeho čoudu z domovních komínů, který mi najednou připadal příjemně sladký proti ostrému štiplavému dýmu z chemičky v Halle, který škrábal v krku a nutil k neustálému kašli. Nicméně na týden v Halle vzpomínám rád, naši hostitelé se k nám chovali mile, dostal jsem i nějakou knížku v češtině o Halle, kterou ale teď nedokážu najít. Jenom si pamatuju, že se tam autoři snažili najít i ty nejkrkolomnější souvislosti mezi Halle a Čechami, a na tu zásadní souvislost, kterou uvádíte i vy na začátku článku, se pochopitelně zapomnělo.