18.4.2024 | Svátek má Valérie


KULTURA: Beatles Museum a kostra mamuta

19.3.2009

U nás doma jsme pozorováním zjistili, že v létě není na nic čas. Proto jsme si naplánovali návštěvu vzdálených příbuzných v Německu na březen. Využili jsme jarních prázdnin, vzali jsme děti a dědečka a vyrazili do města Halle.

Před cestou jsme se sami sebe tázali, co si budeme v Halle prohlížet. O městě samém jsme věděli pouze to, že se tam narodil Reinhard Heydrich. Poradila jsem se s internetem a hned mi srdce poskočilo. V Halle se nachází muzeum Beatles a není zrovna malé. Má šestnáct místností a kavárnu.

Beatles Museum

Brzy po příjezdu jsme tam zavítali. Již před vchodem zněla z reproduktoru píseň I Want To Hold Your Hand a Beatles byli samozřejmě slyšet zleva zprava i v prostorách muzea. Nejsme žádní znalci, a tak jsme si různé fotografie, výstřižky a staré časopisy Bravo prohlíželi bez podrobnějšího čtení. Zírali jsme na množství předmětů s motivem Beatles – figurky umělohmotné či látkové, ponožky, deštníky, známky, Beatles Museumsklenice a žluté ponorky všeho druhu. Dědeček měl radost, že poznal píseň Yesterday, a vzpomínal, které z písní zpíval Karel Gott. Děti nejvíce zaujaly malé hrací strojky, kde si mohly samy točit kličkou a hrát tak úryvky ze známých písní.

Jako atrakce je zde i gramofon, který si můžou návštěvníci sami spustit. To ovšem nic není proti lžičce Johna Lennona, nebo komiksům o Beatles, či textu Yellow Submarine v ruštině. V kavárně byla zrovna akce „káva a koláč zdarma“, takže jsme poseděli za příjemných melodií. Muzeum má také malou studovnu, kde jsou podél stěn regály s knihami, a místnost na promítání filmů. Neméně důležitý je místní krámek plný triček, pohlednic, DVD, notýsků a jiných drobností.

Beatles Museum v Halle je nejrozsáhlejší a nejstarší veřejné zařízení na světě na téma Beatles. Vyvinulo se ze sbírky, jež započala r. 1964. Muzeum bylo umístěno nejprve v Kolíně nad Rýnem (otevřeno r. 1989) a od roku 2000 sídlí v Halle a stále se rozšiřuje. Návštěvy jsou hojné a vedení se pyšní tím, že nepotřebují žádné subvence a platí daně.

Tím však pro nás zajímavosti města neskončily. Příbuzní nám radili jít se podívat na nebeský disk z Nebry (Himmelsscheibe von Nebra), což je unikátní archeologický nález, bronzový kotouč z doby kolem r. 1600 před naším letopočtem. Je na něm nejstarší známé vyobrazení oblohy: Slunce, Měsíce a Plejád. Tento kotouč objevili r. 1999 hledači kovů. Nález byl několikrát načerno prodán a po napínavé akci zabaven policií v basilejském hotelu. Vzácný předmět vzbudil v Německu velký rozruch. V blízkosti místa nálezu byla postavena rozhledna a turistické centrum.

Nebeský disk se nachází v Landesmuseum für Vorgeschichte v Halle, kde má zvláštní expozici, která vysvětluje, co je na něm zobrazeno. Následuje velmi pěkná moderní expozice o starší a mladší době kamenné, zajímavá i pro neznalce. Přestože muzejní sbírky obsahují více než 11 milionů archeologických nálezů, ve vitrínách jsou vystaveny pouze nečetné vybrané kousky. Pěkně nasvícené exponáty si můžete v klidu prohlédnout a nejste při tom deprimováni přecpanými vitrínami. Dodatečné informace se skrývají v zásuvkách, do nichž bylo pro tento účel zavedeno osvětlení.

Texty jsou koncipovány jako krátké zajímavé poučení pro laického návštěvníka. Nezavalují množstvím informací, které běžný turista hned zapomene. K vrcholům pravěké expozice patří tři skupinové hroby z mladší doby kamenné s podrobnou informací o pohřbených osobách. Je tu k vidění i kostra mamuta a model pračlověka jako živý. Muzeum jsme opouštěli s nadšením a byli jsme rádi, že jsme do Halle zavítali.

Himmelsscheibe

(Pozn. red. - zajímavé stránky jsou na Beatles.boskowan.com:-))