11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

KULT: Přefoglarováno aneb Letem jestřábím světem

Už roku 2030 uplyne 70 let od Fischerova nešťastného úmrtí (k němuž vedla jízda na motorce mrazivou Prahou bez jakéhokoli zateplení hlavy) - a práva budou rázem uvolněna veškerenstvu. I tak to chodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Fencl 21.4.2023 22:43

opravím svý nedopatření: dvě románová pokračování Hrnčířově knize předcházející a ona, ne tento třetí díl., obsahují čtveřici komiksů s Rychlými šípy a „Robinsony“ Rychlé šípy hledají gingo, Rychlé šípy a mluvící kámen, Robinsoni a pyramida a Robinsoni a poklad - z pera kreslíře Michala Kociána (*1960). Jinak trilogii taktéž dobře ilustroval Marko Čermák.

V. Kříž 20.4.2023 23:16

na člověka, který v dětském věku mohl v kině shlédnout pouze Odvážnou školačku či Timura a jeho partu a přečíst si Paměti malého brigádníka nebo Čuka a |Geka, působilo dílo J.Foglara jako nebeská mana na hladového. Ano, z dnešního hlediska a posedmdesáti letech je to všechno trochu jednoduché a dětinské, v každém případě měl tendenci děti a především kluky vést dobrým směrem. A kdo by si s odstupem osmdesáti let vyráběl strágulu, když mu tatíček půjčí ke svezení bavoráka, stejně jako dítě, zhýčkané Maledivami a Jamajkou nebude toužit honit Zelenou příšeru u Bobří řeky. Teď je prostě jiná doba. Jestli je lepší - kdo to posoudí?

M. Pivoda 20.4.2023 14:44

Cituji ze čtvrtého odstavce článku: "... „Foglar?“ opakují po vás, když záříte jako blbeček. „Ale děti ho nečtou. Toho čtete leda vy, dědkové a pošuci. ..."

Doporučuji:

Aby autor článku, I. Fencl, vypadal skutečně jako dnešní dědek, musel by si změnit svou fotografii u článku. Jestřáb (Foglar) by Fencla za klamání veřejnosti mohl totiž napomenout.

J. Ptáček 20.4.2023 9:48

Přefoglarováno? Za minulého režimu nedofoglarováno, takže v průměru standard. Nedůležité! Hlavně že i po tolika letech potěší na duši nás, co o to stojíme.

R. Polášek 20.4.2023 10:23

Minulý režim už je ale 33 let pryč. To už se mohlo dávno dofoglarovat.

A navíc zaznamenal jsou pokusy do Foglara dodoatečně strkat dnešní ideologii, třeba zelenou.

V. Mokrý 20.4.2023 10:32

:-)

I. Fencl 20.4.2023 10:32

Souhlasím. Sám to vše nemusím mít, ale máte pravdu. Tenkrát... Úplně mě děsí, že jsem jako dítě bral Foglarovu zakázanost jako danost, vlastně samozřejmost, která se nikdy nezmění!

P. Pospisil 20.4.2023 5:44

Upřímně řečeno:

- lidem Foglarem nedotčeným je to jedno, protože vydání jednotlivých titulů buď nezaregistrují vůbec nebo jim to splývá (Foglar jako Foglar)

- lidé Foglarem dotčení zajásají, protože taky nezaregistrují, že toho vyšlo tolik, ale z toho, co zaregistrují, si vyberou, po čem jejich srdce prahne

- a zapláčou jen lidé Foglarem dotčení a ducha archivářského. Protože všechno pravděpodobně pořídit nezvládnou.

Já jsem ze skupiny první. Mám teorii, že Foglarem jest nutno se nakazit ve správném citlivém dětském věku. Byť jen o málo let později si tělo zřejmě vytvoří protilátky a jedinec je pak už proti jeho romantice imunní.

R. Polášek 20.4.2023 10:35

Nevím nevím. Já jsem se k Foglarovi dostal na letním pioýrském táboře, když mně bylo nějak 8 ? Jsem tam onemocněl nějakou chřipajznou a jak jsem tam pár dnů ležel na nemocničním pokoji, půjčila mně nějaká starší holka jednu foglarovku. Jakousi jak šli táboři k řece a jak tam byla nějaká zelená příšera, kterou se pokoušeli chytat. Mně to zaujalo, jenže se mně to dalo dohromady s nějakým kolektivním trávením volného času s nějakým vedoucím a s nějakým oddílem nuceně v klubovnách nebo organizovaně v lese nebo na táborech atd. Mně takové trávení volného času příliš moc nevadilo, ale zase na druhé straně mě nezaujalo, protože mnohem víc mně vyhovovalo trávení volného času teba v přírodě sám nebo maximálně tak ve dvo u až třech. ne v pěti, ne v deseti, ne ve dvo u stovkách jako na letním pionýrském táboře.

Proto jsem ani potom moc další foglarovky nesháněl

V. Mokrý 20.4.2023 2:37

Jeden větší kult osobnosti v ČR existuje.

I. Fencl 20.4.2023 9:36

mezi spisovateli? Vy myslíte nějakého politika, ne? Pak jsou samozřejmě kultovní zpěváci (Schelinger) a herci.

V. Mokrý 20.4.2023 10:34

jo

a taky něco psal

I. Fencl 20.4.2023 9:42

jo, a dnes má výročí i jistej Rakušák, který dodnes dobře prodá každou obálku. Je to kult? Nechci tu bytost připomínat. Vlastimil Brodský (o kterém se dnes píše) si možná sebevraždu připravil i s přihlédnutím na den narození onoho skunka...