24.6.2024 | Svátek má Jan


Diskuse k článku

KULT: Přefoglarováno aneb Letem jestřábím světem

Už roku 2030 uplyne 70 let od Fischerova nešťastného úmrtí (k němuž vedla jízda na motorce mrazivou Prahou bez jakéhokoli zateplení hlavy) - a práva budou rázem uvolněna veškerenstvu. I tak to chodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Fencl 21.4.2023 22:43

opravím svý nedopatření: dvě románová pokračování Hrnčířově knize předcházející a ona, ne tento třetí díl., obsahují čtveřici komiksů s Rychlými šípy a „Robinsony“ Rychlé šípy hledají gingo, Rychlé šípy a mluvící kámen, Robinsoni a pyramida a Robinsoni a poklad - z pera kreslíře Michala Kociána (*1960). Jinak trilogii taktéž dobře ilustroval Marko Čermák.

V. Kříž 20.4.2023 23:16

na člověka, který v dětském věku mohl v kině shlédnout pouze Odvážnou školačku či Timura a jeho partu a přečíst si Paměti malého brigádníka nebo Čuka a |Geka, působilo dílo J.Foglara jako nebeská mana na hladového. Ano, z dnešního hlediska a posedmdesáti letech je to všechno trochu jednoduché a dětinské, v každém případě měl tendenci děti a především kluky vést dobrým směrem. A kdo by si s odstupem osmdesáti let vyráběl strágulu, když mu tatíček půjčí ke svezení bavoráka, stejně jako dítě, zhýčkané Maledivami a Jamajkou nebude toužit honit Zelenou příšeru u Bobří řeky. Teď je prostě jiná doba. Jestli je lepší - kdo to posoudí?

M. Pivoda 20.4.2023 14:44

Cituji ze čtvrtého odstavce článku: "... „Foglar?“ opakují po vás, když záříte jako blbeček. „Ale děti ho nečtou. Toho čtete leda vy, dědkové a pošuci. ..."

Doporučuji:

Aby autor článku, I. Fencl, vypadal skutečně jako dnešní dědek, musel by si změnit svou fotografii u článku. Jestřáb (Foglar) by Fencla za klamání veřejnosti mohl totiž napomenout.

R. Polášek 20.4.2023 10:35

Nevím nevím. Já jsem se k Foglarovi dostal na letním pioýrském táboře, když mně bylo nějak 8 ? Jsem tam onemocněl nějakou chřipajznou a jak jsem tam pár dnů ležel na nemocničním pokoji, půjčila mně nějaká starší holka jednu foglarovku. Jakousi jak šli táboři k řece a jak tam byla nějaká zelená příšera, kterou se pokoušeli chytat. Mně to zaujalo, jenže se mně to dalo dohromady s nějakým kolektivním trávením volného času s nějakým vedoucím a s nějakým oddílem nuceně v klubovnách nebo organizovaně v lese nebo na táborech atd. Mně takové trávení volného času příliš moc nevadilo, ale zase na druhé straně mě nezaujalo, protože mnohem víc mně vyhovovalo trávení volného času teba v přírodě sám nebo maximálně tak ve dvo u až třech. ne v pěti, ne v deseti, ne ve dvo u stovkách jako na letním pionýrském táboře.

Proto jsem ani potom moc další foglarovky nesháněl

V. Mokrý 20.4.2023 10:34

jo

a taky něco psal

I. Fencl 20.4.2023 10:32

Souhlasím. Sám to vše nemusím mít, ale máte pravdu. Tenkrát... Úplně mě děsí, že jsem jako dítě bral Foglarovu zakázanost jako danost, vlastně samozřejmost, která se nikdy nezmění!

V. Mokrý 20.4.2023 10:32

:-)

R. Polášek 20.4.2023 10:23

Minulý režim už je ale 33 let pryč. To už se mohlo dávno dofoglarovat.

A navíc zaznamenal jsou pokusy do Foglara dodoatečně strkat dnešní ideologii, třeba zelenou.

J. Ptáček 20.4.2023 9:48

Přefoglarováno? Za minulého režimu nedofoglarováno, takže v průměru standard. Nedůležité! Hlavně že i po tolika letech potěší na duši nás, co o to stojíme.

I. Fencl 20.4.2023 9:42

jo, a dnes má výročí i jistej Rakušák, který dodnes dobře prodá každou obálku. Je to kult? Nechci tu bytost připomínat. Vlastimil Brodský (o kterém se dnes píše) si možná sebevraždu připravil i s přihlédnutím na den narození onoho skunka...

I. Fencl 20.4.2023 9:36

mezi spisovateli? Vy myslíte nějakého politika, ne? Pak jsou samozřejmě kultovní zpěváci (Schelinger) a herci.

P. Pospisil 20.4.2023 5:44

Upřímně řečeno:

- lidem Foglarem nedotčeným je to jedno, protože vydání jednotlivých titulů buď nezaregistrují vůbec nebo jim to splývá (Foglar jako Foglar)

- lidé Foglarem dotčení zajásají, protože taky nezaregistrují, že toho vyšlo tolik, ale z toho, co zaregistrují, si vyberou, po čem jejich srdce prahne

- a zapláčou jen lidé Foglarem dotčení a ducha archivářského. Protože všechno pravděpodobně pořídit nezvládnou.

Já jsem ze skupiny první. Mám teorii, že Foglarem jest nutno se nakazit ve správném citlivém dětském věku. Byť jen o málo let později si tělo zřejmě vytvoří protilátky a jedinec je pak už proti jeho romantice imunní.

V. Mokrý 20.4.2023 2:37

Jeden větší kult osobnosti v ČR existuje.