9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
exulant 2.11.2006 22:31

Re: Re: Re: Re: Re: Může každý autor

Pane Hrbek,ja po tech USA uz leta dost jezdim, mluvim plynne spanelsky a leckoho potkam. Velmi vyjimecne, ti "latinos" at uz odkudkoli jsou se mnou ochotni mluvit svou materstinou. A jeste jsem neslysel nikoho rici "I am US citizen " ale vzdycky "I am American". At uz se jmenuje Hokosawa, Lopez, Li nebo jakkoli jinak, cerny, bily, zluty a cokoli mezi tim.. A o to jde, ne nejake literarni hnidopisstvi. S Britanii to nema nic spolecneho, to bychom mohli zacit mluvit o uzivani slova Yankee.

NevericiTomas 2.11.2006 18:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Může každý autor

Ale podle IP je to pan Hrbek, tak je to snad jen omyl...

NevericiTomas 2.11.2006 18:13

Re: Re: Re: Re: Re: Může každý autor

Tak tohle jsem ja nepsal a prosim toho kdo si pujcil muj nick aby to priste nedelal....

Cesilko 2.11.2006 16:53

A co noveho v nasem ZAHRA rybnicku?":-)

Shodou okolnosti se mi dostaly do ruky zaroven dve zpravy o Pani byvale Trumpove,

Zelnickove Ivance: V nedelni priloze Timesu se obsirne psalo o Las Vegas, kde je ted uzasny ekonomicky, populacni a stavebni "boom..." V clanku byly popsany ruzne prjekty, ktere byly planovany, dokoncuji se, nakolik luxusnich bytu je rozprodano a vyprodano... Zminili se take o pani Trumpove, psali, ze "ze vsech planovanych projektu nebyl uskutecnen jen jeden, a sice zamer pani Ivanky Trumpove vystavet jeste luxusnejsi vezak nez tamtez postavil jeji byvaly manzel......" Nato jsem se doslechl, ze prave v Praze udelili jakousi daj-li-medajli pani Ivance, a coze vsechno tato "vyznamna" ceska zena v Praze a v Brne bude v budoucnu staveti....:-) Kdyby se mi tyto dve zpravy nedostaly na stul temer na vterinu soucasne, nezminoval bych se...:-) A jeste kousek Karla Havlicka Borovskeho: (parafraze!):Neni nad vyznamnost, lide po ni touzi.Chodi -li svet pres most, Cech se brodi louzi....." Bohu zel. Bohu i lidem....zel.......:-(

CesilkoT 2.11.2006 16:39

Tak jsem si precetl docela zajimavy

rozhovor s panem ministrem zahranici ,tusim v Lidovkach..nebo v iHned????A dozvedel jsem se pro DOMO Cechy dobrou! zpravu: Vondra uz na ty viza v USA "tlaci." Takze uvidime....Embasada rozesila Cechum v USA ( ale jen tem "znormalizovanejm.." ! :-) predtistenou PETICICKU, jen, mily "krajanku"m podepis a posli svemu kongresnikovi, jsme pravni stat, mame dlouholete transatlanticke "vazby" na Ameryku, peticujeme o ZRUSENI VIZ pro DOMO Cechy......Taky to poslali jedne skutecne bajecne Cechoslovacce, patriotce, dceri csl. diplomatu, ktera 17 let neuspesne zada o potvrzeni sveho ceskeho obcanstvi a o moznost volit postou i z USA...' Jeji odpoved panu ambasadorovi znela, aby si tu PETICI dali kamsi, ze je sice "stara, ale ne blba.." :-) Z ambasady ji slusne odpovedeli, ze se na "seznam" proverenych "krajanu" dostala asi "omylem", ze ji "VYMAZAVAJI"!!!:-), a ze jeji "stiznost stran diskriminace  v otazkach OBCANSTVI, NEKONANYCH MINIRESTITUCI a v otazce nasilneho prekazeni ve vykonu CESKEHO VOLEBNIHO PRAVA ! 17 let trvajici  "JE   O J E D I N E L A.."????    Inu, neni divu, ze Paroubek se nadouva jako holub rivnac a soudruh Filip pokukuje za bukem... :-) :-) :-) Ale dobry je, ze Vondra tlaci, jen aby si neudelal hemeroidy....2.XI.2006

Antonín Hrbek 2.11.2006 15:37

Re: Re: Re: Re: Může každý autor

Vážený exulante, pojem Američan je velmi vágní, neboť je to označení obyvatel Ameriky s případným upřesněním Severoameričan nebo Jihoameričan. Pokládat za "pravé" Američany jen obyvatele USA je ovšem pro někoho dosti charakteristické.

BTW: Říci na Havaji některému původnímu obyvateli že je "Američan" je pro něj skoro urážka. Nepleťe si prosím národnost nebo státnost s užíváním jazyka. Já na Vás také mohu mluvit anglicky a nejsem Američan. Základní vazba není "Jsem Američan" ale je "Jsem občan Spojených států". A zatím stále platí "I belive to United States ..." a ne "I belive to Amerika". A zkuste ve Velké Britanii říci Skotovi nebo Irčanovi že je "Angličan" i když mluví anglicky!

exulant 2.11.2006 13:49

Re: Re: Re: Může každý autor

Vite pane Hrbek, ale ti vsichni indiani, portorikanci, kubanci a ostatni se v prve rade pokladaji za Americany. A i kdyz mezi sebou mluvi spanelsky, Navajo a ja nevim co, na vas budou mluvit anglicky. 

Neverici Tomas 2.11.2006 12:58

Re: Re: Re: Re: Může každý autor

Jestli o tom nevite, tak byla doba kdy se musel prokazovat arijsky puvod. Takze vetsina obyvatelstva ma zdokumentovany puvod do poloviny 19. stoleti a mnozi jeste dale. Nevim ale, jak jste na tom Vy.

NevericiTomas 2.11.2006 12:08

Re: Re: Re: Může každý autor

A povedej nam Hrbek, jejich prababa s pradedkem privandrovali uz s praotcem Cechem? Ze se tu vytahujou jako guma od trenek...

Antonín Hrbek 2.11.2006 9:26

Re: Re: Může každý autor

Vážený příteli, jak jistě víte, jsem poněkud citlivý na hauzírování s "národními" zájmy, zejména když s nimi operují různí přivandrovalci,např.  z Haliče nebo Polska a díky svému vzdělání i povolání si potrpím na určitou přesnost.

 I v USA je to trochu komplikovanější, protože melting pot nefunguje dokonale. Jsou tam stále Indiáni, Mexičané, Kubánci, Portorikánci, ale i Inuité, o obyvatelích Havaje nemluvě. A pojem American nation je trochu zavádějící.

Japonský pojem uči je poněkud obdobný tradičnímu pojmu vlastenectví ve smyslo lokalpatriotismu. Jsem hrdý na podnik ve kterém dělám, čtvrť, obec, kraj, zemi ve které bydlím. Ale takto hrdý může být nejen Čech, ale i Němec, Vietnamec, atd. S pojmem národ to nemá mnoho společného. Českým vlastencem za RU mohl být i německý šlechtic.

S pozdravem

Stredocech 2.11.2006 9:01

Re: Může každý autor

Pane Hrbek, zjednodušujete, podobně jako autor. V USA se například pod pojmem "národní" myslí federální. V ostatních případech stačí slovo "národní" nahradit pojmem "státní," ale pojem "státní zájem" má u nás z dob komunismu poněkud pejorativní význam, neboť komunisté, převodová páka SSSR, tento pojem uplatňovali dovnitř ve vztahu k neposlušným občanům. Vlastenectví MŮŽE ale NEMUSÍ být vázáno na národní příslušnost.

Existují ovšem situace, kdy "národní" je v opozici proti "státní," pokud se národní komunita se státem v němž žije neztotožňuje, ať už z jakýchkoliv důvodů. A nebo se pojem "národní" užívá v opozici proti vládě, s níž dotyčný nesouhlasí, ať už z jakýchkoliv důvodů.

Ovšem, existuje třeba japonský pojem "uči" ve smyslu "náš" a ten je poměrně zajímavý. Japonec se podle této doktríny vždy ztotožňuje s podnikem, v němž je zaměstnám, ve vztahu k jinému podniku, ale ve vztahu k cizině je "uči" celé Japonsko.

Stredocech 2.11.2006 8:49

V ústavě z roku 1948 to bylo napsáno jasně: - POKRAČOVÁNÍ

kdo přijal občanství jiného státu. TEČKA. V pozdější komunistické ústavě to nebylo a po roce 1970 dokonce komunisté zavedli rovnici občan = nevolník. Uprchlý nevolník, švýcarský občan, se, pokud chtěl třeba navštěvovat své příbuzné v ČSSR (jinak nevím, proč by to vůbec dělal) musel z nevolnictví dodatečně VYKOUPIT, říkalo se tomu "úprava vztahů" či tak nějak. Jedinou vyjímku tvořili ti, kdo přijali občanství USA, protože těm bylo zrušeno československé občanství na základě československo americké smlouvy z roku tuším 1929. Tehdy to byla výhoda.

Po roce 1990 existovala pro emigranty možnost získat zpět české občanství a dosavadní si ponechat, jak je to s občanstvím USA nevím.

KAŽDÝ se ale mohl vrátit do ČR a pak dostal zpět občanství i majetek podle restitučního zákona. Ten zákon předpokládá tuším trvalý pobyt v ČR.

Stredocech 2.11.2006 8:40

V ústavě z roku 1948 to bylo napsáno jasně:

Československé občanství je výlučné. Československé občanství ZTRÁCÍ

Antonín Hrbek 2.11.2006 8:40

Může každý autor

takovýmto způsobem v NP propagovat svou vlastní knihu, včetně presentace vybraných odezev v tisku?

 Trochu by chtělo objasnit co je zahraniční politika, co je ministerstvo zahraničí, atd. Již v ukázce se objevují očividné nesmysly jako je např. věta "v zahraniční politice demokratických zemí rozhodují národní zájmy". Jaké jsou "národní zájmy" např. Švýcarska nebo Velké Británie? Kategorie "vlastenectví" je odlišná od kategorie "národ" , protože vlastenctví není vázáno na národní příslušnost. Atd.

biZet 2.11.2006 8:08

Příčetní politikové...

Problém je ten, že u nás ani na místech ministerského předsedy a tím více ministra zahraničí bohužel zrovna příčetní lidé nesedí. Ministrem zahraničí (byť odstupujícím) je člověk, který má oficiálně papíry na hlavu. Tak co můžeme čekat od naší zahraniční politiky?

Cesilko 2.11.2006 2:56

Re: Nase zahranicni politika :-)

Abyste si snad, mila pani, nemyslela, ze jsem si tuto toto nebymyslel, doporucuji precisti v Americkych listech z 5. rijna 2006 "Maly dopis z Prahy" pani Rybackove. Tato zpravodajka pise doslova:"Vsechno jeste zdaleka v poradku neni (stale neexistujici korespondencni volby, restituce, znovunabyvani obcanstvi), ale posun dobrym smerem je naprosto neoddiskutovatelny." Inu ovsem, posun "dobrym smerem" je dulezity, takze ted uz vlastne zbejva dovyresit jen ty nedulezite vecicky a zadrhele s tim OBCANSTVIM-RESTITUCEMI jen pro "nektere", an korespondencnim vykonem VOLEBNIHO PRAVA (v zahranici je 500.000 rodilych Cechu, obcanu, volicu........Jo, vono se reknae "zahranicni politika," pani Millerova, ale delat ji! uskutecnovat ji!,,,,jo, to je vec tezka, pretezka............................................Takze za stavajici situace nam, abychom kupredu sli, zbyva jen to nejake "lakani"..... cizincu na turistiku,investoru k investovani, krajanu (Cechu z druheho az pateho kolena, cesky nemluvicich..) k navstevam hrobu predku a k piti pivicka v Cechach a popijenoi vinecka na Morave....Djo, djo! spatny postoj k zahranici vespolek nas vsechny nici.... !  ..a je to skoda! :-)

Cesilko 2.11.2006 2:47

Nase zahranicni politika :-)

Jo, to mate tezky, pani Millerova, rekl Svejk , Pokud pan Vondra tim minstrem zahranici jeste jaksi je.... on tezko uspeje kdyz ted ty Cechy v USA navadi, aby psali svym senatorum a kongresnikum za ucelem, aby tito tlacili na zrusnei tech viz pro Cechy..... Jak znamo, pan Vondrasice tvrdi, ze "se Spojenymi staty my sdilime historii, hodnoty a nazory jako jedna velka trnsatlanticka rodina," ale  pravda jem pani Millerova!, ze ti nevyznamni Cesi v Ameryce se dodnes, za 17 let, zadnyho "SDILENI" ceskyho obcanstvi, podilu na restitucich ani sdileni vykonu volebniho prava!' nedockali!Takze kampan pana Vondry "Podporte kampan ambasadoru sesti evropskych zemi..." ausgerechnet u Cechu v USA tezko uspeje. Uspeje u Madaru,Polaku,i Slovaku, ti svejm spoluobcanum v zahranici zakladni prirozena lidska prava nekradou jen proto, ze kdysi odesli za Velkou vodu. Takze "Budeme miti bezvizovy styk s USA"? pravim tezko, tezko, tezko, jen pokud by to dali k vyrizeni pani Albrightove, ta pres protesty CechoAmericanu v dobe naseho vstupovani do NATO taky vsechno pekne zaridila uplne sama.... Toz, pani Millerova, tak se to ma s nasi zahranicni politikou dneska!