6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

KNIHA: Strojem času do Německa třicátých let

Znovu a znovu překvapuje, kolik lidí se nechalo zmást nástupem šílené mašinérie uvnitř předválečného Německa, aniž docenili její apokalyptický defekt. Julie Boydová efekt-defekt dokumentuje svou fascinující knihou Cestovatelé ve třetí říši - alias sumářem pohledů spousty cizinců. Sumou nakouknutí zvnějšku na Hitlerovu zem - během druhé a třetí dekády minulého století.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novotný 16.8.2022 15:35

Jak jste to na to prosím Vás přišel, že Němci vyvolali první světovou válku? Ale neříkejte, že to ví každý, když alespoň já to tedy nevím.

J. Novotný 16.8.2022 15:31

Ale Japonci SSSR napadnout chtěli, a dokonce Sověty dvakrát "oťukli", a dopadlo to katastrofálně protože: Sorge.

R. Vacek 16.8.2022 14:51

Ale německý nacismus byl zlem snad proto, že prohrál válku. Dějiny totiž píší vítězové a kdyby nacismus zvítězil, tak se dnes budeme učit o tom, jak skvělý je a jak se mu podařilo spoustu věcí vyřešit.

F. Zrcek 16.8.2022 14:45

Nějak nevím, proč by měla někoho překvapovat nástup nacismu ve 30. letech. Snad by mělo překvapovat nasopak množství škarohlídů, kteří mu tehdy nevěřili a hlasitě nefandili. (Převyšovalo i počet tehdejších západních židů a proti zněl i náš Karel Čapek). Jaké byly tehdy možnosti? Demokracie, dost ošuntělá záležitost napadená spoustou parazitů jako pacifismus, proletářský komunismus, lidové bouře proti kapitalistům, hnutím za práva žen a podobně. Pacifismus západu hodně zavařil, politikům zabránil reagovat včas, jinak by nebyli zvoleni. Obdiv k hitlerovi se vyrovnal nynějšímu obdivu k putínkovi. Za hitlera orodovali vědci, umělci, odboráři, lokální nacionalisti a stalin poslušně odtroubil třetí, komunistickou internacionálu. Prý se přežila. Mahátmá Ghándí blouznil o osvobození Indie z rukou fýrera. Korporátní fašista duce mussolini fungoval na davy jako Verdiho opery, ale vojensky to byl babral, typický dnešní čečenec. Nevděčník Franco hitlerovi hlasitě poděkoval a tiše vycouval - zažil ho zblízka. Zato šikovní Žaponci ho neopustili ani později. Ale místo toho, aby ho podpořili a včas napadli rusáky od východu, vybubnovali válku proti Americe. Dodnes nevím, jestli to byla blbost, nebo sabotáž.

V každém případě moc dalších eventualit k nacismu nebylo: Britský kolonialismus páchnoucí naftalínem, který se hned po válce rozsypal na prvočinitele a zanechal spoustu krvavých diktátorů s absolutoriem z Oxfordu. Sovětský bolševismus, o němž tehdy nikdo nevěděl, co je vybájené a co reálné. O stalinových zločinech se spíš nevědělo, ale nikdo těm slovanským nářečím hovořícím tatarům moc nevěřil. Své udělala předchozí hromadná emigrace ruské inteligence, židů a šlechty před bolševikem, když to ještě šlo.

A co vy dnes, neobdivujete putínka? Nedůvěřujete strýčkovi Xi? A nechcete k nim z našeho prohnilého západu emigrovat?

J. Lukavsky 16.8.2022 14:12

"píší velmi jadrně o světě, který zrodila - Němce zostuzující - Versailleská smlouva," Německo vyvolalo a prohrálo 1. sv. válku. Takže mělo dostat odměnu? Kdo prohraje - platí, to platí odjakživa. No a Německo zaplatilo ty obrovské reparace (zasloužené) bezcennými papírky. Prostě natisklo miliardové bankovky (byl za ní jeden celý chleba) a formálně to bylo OK. Vyšla jim ta "Nordická lest" dokonale. No a po druhé, také prohrané válce zase USA jim pomohly se postavit na nohy (Marshallův plán). J.L. end

R. Polášek 16.8.2022 13:49

Diktátor a totalita jsou pohledem zvenku lákavé, protože jako první ničí volnost všelijakých alternativních směrů a lidí, kteří v demokracii vypadají a občas i fungují jako všelijací příživníci nebo dokonce sabotéři a zpomalovači vývoje a odpůrci oficiální linie společnosti a i pokroku. Totalitní společnost v první fázi vývoje je tak zdánlivě mnohem akceschopnější a efektivnější , zatímco ten tvrdý odklon k totalitě a osobní či dokonce fyzická likvidace alternativců je aztím skrytá a není vidět.

J. Ptáček 16.8.2022 11:34

Nejsem ani socialista, ani komunista a nevěřím na váš nebezpečný sociální experiment. Nešíříte v kulturním světě revoluce, nýbrž s obrovským úspěchem rozséváte fašismus.

I. P. PAVLOV, světoznámý sovětský lékař Leninovi

Já fašizm nepokládám za neštěstí, naopak, přál bych si, abychom ho i my ve všech oborech, tvorbě básnické, literární, výtvarné, politické a jinde, měli aspoň trochu. Oslňuje - li fašizm a láká-li zvláště mládež, jest to pochopitelné a není to pro ni nejhorším znamením.

F. X. ŠALDA, 1926, český levicový intelektuál

R. Langer 16.8.2022 11:12

Jasně, nikdo to netušil, stejně jako chudáci Němci v dnešní době netušili, jak je výhodné celou národní energetiku, na podmět soudružky Merkelové z NDR pod vedením soudruha Putina z Ruska, postavit na Občasných Zdrojích Energie a na plynu z Ruska. To fakt netušil vůbec nikdo, kam to dospěje, soudruhu. Nicméně, je pravda, že ten plyn u nás používáme minimálně posledních 60 let. Ale my o tom ovšem víme dost dobře.

Víte co, vějičko? Jdete už s tím svým neustálým lhaním laskavě do prdele, soudruzi! ;-€

M. Valenta 16.8.2022 10:51

Skočil jste Zemanovi na vějičku a tak zíráte na Peroutku osvětimskou optikou. V té době ovšem netušil nikdo, kam to dospěje.

H. Rybnická 16.8.2022 10:47

Vynikající recenze zřejmě vynikající publikace.

P. Baum 16.8.2022 10:20

Drobné upřesnění - "...Britové si prostě museli na svého „kolektivního ducha“ počkat do své chvíle války, což bude ta, kdy je Hitler napadl..." - Hitler sám Brity nenapadl, oni sami mu vyhlásili válku v reakci na to, že zaútočil na Polsko.

P. Hák 16.8.2022 9:56

Zajímavý článek.

R. Langer 16.8.2022 9:32

Ke cti mu slouží, že ve 44. odmítl kolaborovat, což je dostatečně doloženo - v koncentráku mu evidentně doklaplo, co vlastně psal za blbosti, a dokázal z toho pro sebe vyvodit morální důsledky. To mu opravdu nemohu upřít.

R. Langer 16.8.2022 9:28

Jo, a v koncentráku skončil právě proto protože - když přišli pro židy, nebyl jsem Žid... :-P

R. Langer 16.8.2022 9:26

Já jsem v těch článcích viděl přesně to, co popsal pan prezident. Možná to vnímáte jinak, já ne. A hlavně neházejte kontextem, a už vůbec ne "historickým kontextem", ten je totiž dost jednoznačný, k čemuž právě nakonec dospěl i ten slavný soud...

P. Pospisil 16.8.2022 9:22

Nečetl jsem VŠECHNO od Peroutky. Četl jsem několik článků z těch, které Hrad vyšťoural a zveřejnil jako "důkazní" materiál. A jestli je i ten zbytek na stejný kopyto, tak se tam žádná fascinace Hitlerem a nacismem nekoná. To, co jsem viděl, je víceméně popis stavu tak, jak se musel v r. 1938-1939 jevit. V každém z těch textů je něco, co vytrženo z kontextu zní příšerně - nicméně nenarazil jsem tam na nic, co by byla vyloženě nepravda.

No a jak Němci samotní vnímali Peroutkovu "náklonnost" k Říši je zřejmé z toho, že už v r. 1939 skončil v koncentráku.

D. Laurencikova 16.8.2022 9:20

Kazdopadne ma autor pravdu v tom, ze je treba kazdou dobu zazit, abychom mohli pochopit jejiho ducha. A prave dnesni doba, ve ktere zase radi "antifasisti" jak Cerna ruka, mi pomohla pochopit, proc se v tak kulturni a civilizovane zemi jako je Nemecko, mohl k moci dostat Hitler s jeho NSDAP.

J. Nevrkla 16.8.2022 9:10

Očekávám, že brzy budou napsány knihy o současném vzestupu fašismu na Západě. A nebude to veselé čtení.

F. Navrátil 16.8.2022 8:53

Píše se o tom, že mnozí intelektuálové byli fascinováni Hitlerem a německých nacismem. Mnohem méně se mluví nebo lépe řečeno mlčí o tom, že mnozí světové podnikatelé byli také fascinováni a sami se finančně na podpoře německého nacismu podíleli. Ředitelé stejných německých firem dnes vydávají genderové a multikulturní předpisy s elánem, s jaký jejich předchůdci vydávali nařízení na eliminaci zaměstnanců židovského původu.

R. Langer 16.8.2022 8:42

Spletl se jenom v názvu článku. Ne ve významu. Za to se opravdu není třeba omlouvat. ;-)

J. Pokoutný 16.8.2022 8:42

Stejně pohodově ovšem intoši, a nejen ti čeští, jako Fučík, vnímali Sovětský svaz za krvavých stalinských čistek. Tak velmi inteligentní G. B. Shaw si pochvaluje, že i konduktérka ve vlaku umí skvěle anglicky a dá se s ní mluvit o anglické literatuře! Kteroupak profesorku angličtiny asi oblékli do uniformy jen kvůli němu?

P. Hatina 16.8.2022 8:40

Jo, jasně, ten spor jsem sledoval. Ono a dokonce se kdysi v médiích mihlo i jméno nějakýho literárního vědce. , od kterýho to Zeman opsal.

Nicméně, zase pro zamyšlení, ono to totiž za té druhé republiky, nebyla od některých našich novinářů ani tak fascinace Německem, jako spíš že už čekali až nás Německo obsadí celé a příjde si pro ně gestapo. Takže si spíš kryli záda...

P. Pospisil 16.8.2022 8:36

No, nikdo (ani on sám, ani jeho věhlasný mluvčí po x-měsíčním hledání a navzdory vypsané odměně dokonce ani nikdo další) nebyl schopen doložit existenci toho článku, na který se báťuška Zeman odvolával. Takže přinejmenším v něčem se spletl dosti zřetelně.

R. Langer 16.8.2022 8:33

Ale to, co tvrdil o Peroutkovi, NEBYLA chyba, to byla pravda. Jenom nenapsal zrovna ten jím uvedený článek, jenom několik velmi podobných. ;-)

R. Langer 16.8.2022 8:31

Jo jo, na Ukrajině je Putinova pátá kolona poměrně dost silná, to máte pravdu... ;-D

P. Hatina 16.8.2022 8:30

Na to že se politik za svoje chyby neomlouvá, na to jsem celkem zvyklej. Žádnej politik.

R. Langer 16.8.2022 8:22

S Peroutkou se vůbec nespletl. Dokonce k tomu dospěl i ten slavný soud. ;-)

R. Langer 16.8.2022 8:21

Tak tak!

I. Polák 16.8.2022 7:27

Přesně to jsem chtěl napsat také. Takového J.Fučíka myslím ještě nikdo "nedocenil".

Ale to je jen o srovnávání ideologie nacistické a komunistické. A pak taky o "pátých kolonách", dnes je ovšem aktuální Putinova pátá kolona, de fakto jde pořád o totéž.

P. Pospisil 16.8.2022 7:19

...a tu pohodu pak přenášeli na hosty. Svoje kostlivce si nechávali ve skříni a to i sami před sebou.