17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

KNIHA: Sherlock a labyrint smrti

Nadále nedokončená trilogie s Dickem Downeym jako SH slaví celosvětově úspěch. Je však zde tentýž Sherlock, jak nám ho vyznačkoval Doyle? Ani náhodou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 25.4.2023 10:34

Na postavu Conana ale postava Sherlocka Holmese nemá.

Conana si půjčilo tolik fantazy autorů....

I. Fencl 25.4.2023 18:02

Ne, ne. Mýlíte se. Vlnu zájmu zdvihl film Barbar Conan s Arnoldem, ale Sherlocka si půjčilo víc autorů a původní povídky a romány jsou literárně kvalitnější. Když se seštou i díly seriálů, o Sherlockovi už vzniklo i nekolik set filmů. V bezpočtu filmů a knih je aspoň zmiňován, to již vlastně nemá smysl počítat. Tuším ale, že londýnský Holmesův spolek to dodnes dělá. A podobných společností vznikly po světě stovky. Kult Sherlocka překovává kult Conana, ale myslím, že je spíše srovnatelný s kultem Tarzana. Ten k nám tolik nedoléhá, už možná nedolehne, ale byl a je taky obrovský.

R. Polášek 27.4.2023 17:08

Aha, tak to nevím, já jsem to posuzoval jenom podle knih. Někdy hned po Sametu se mi dostal do ruky jakýsi nový časopis nebo občasník s Conanem, potom i v knihkupectví nějaká kniha a tak jsem "Conanovky začal" kupovat. jsem si potom řekl, že bych je mohl sbírat, protože mimo některých úplně brakových to bylo velmi odpočinkové čtení a díky různým autorům tam byla spousta různých prostředí i nápadů, i když základní děj býval dost podobný.

Přestal jsem, když nových Conanovek neubývalo a já jsem pochopil, že bych brzo musel jenom na Conanovky vyčlenit celý jeden velký regál. Holmesovky jsem nevyhledával, takže věci kolem nic neznám.

Osobně si myslím, že Conan jako fantazy má velkou budoucnost ve filmu či seriálu, protože právě někdy nyní se začaly příslušné scifi efekt snadno a věrně a přitom levně natočit pomocí počítačů. A kolem Conana je díky těm mnoha knihám mnoha autorů obrovské množství relativně kvalitních akčních scifi témat pro množství filmů nebo velmi dlouhý seriál. Jenom by si někdo musel dát práci autory nebo jejich dědice kontaktovat a získat od nich práva. A to platí i pro jiné scifi a fantazy díla. Pokud už dnes podle knih třeba nevznikly hry a podobné věci, jako třeba podle knih Reymonda Feista, tuším to byla sága Trhlinové války.

Co se týká Holmesovek, jejich boom ve filmu už dávno probíhá, protože detektivky nepotřebují zvláštní efekty nebo jenom ty nenáročné.

P. Pospisil 25.4.2023 5:45

To zní jak Sherlock mixnutý Indianou Jonesem...

I. Fencl 25.4.2023 18:07

Jasně, ty dlaždice. Nechtěl jsem do knihy moc šít, je tak trošku pro děti, ale celý průchod labyrintem je přepálený. Ani Sherlock by nikdy nepřišel na to, jak si tam nenabít kokos, případně nesrazit vaz. Tato kniha je podstatně pohádkovější než řada jiných pastišů. Holmes je tu hotový mág.

M. Sláma 25.4.2023 0:24

Já jsem v dětství miloval knihu "Wacław Gołembowicz: Chemické příběhy Sherlocka Holmese" :-) ... a co kecám v dětství – vždyť ji miluji pořád ;-) ...

I. Fencl 25.4.2023 1:21

Vím... Padouch Braunheld. Do popřevratového vydání jsou doplněny asi dvě povídky, co nebyly v prvním českém vydání.

M. Sláma 25.4.2023 2:13

Sakra :-) - díky, mám co shánět ;-) ...

I. Fencl 25.4.2023 18:09

Musím se k tomu vrátit a zjistit, co mohlo v šedesátých letech u nás vlastně vadit na dvou povídkách, které Polákům nevadily. Nebo to nemělo politický důvod? Zde mám mezeru!

O. Uživatel 25.4.2023 16:08

Uživatel požádal o vymazání