4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

KNIHA: Rudý hladomor

Jaké jiné oblasti než východní Evropě se může ve své novince věnovat Anne Applebaumová, historička a novinářka proslulá skvělou knihou o Gulagu, že? Rudý hladomor popisuje dění na Ukrajině mezi světovými válkami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 22.12.2018 11:48

Re: Rozumíte psanému textu?

Zkuste se zamyslet nad faktem, proč vás tu mají kolegové diskutující za blba.

J. Lepka 22.12.2018 11:45

Re:

Pro jistého Tricka opakuji : Kniha se zabývá UKRAJINSKÝM hladomorem v raných letech třicátých. Váš pokus o krok stranou by byl směšný, kdyby to nebyla desítkami let prověřená taktika bolševiků na kritiku : V Americe zase bijou černoši!

A. Trick 22.12.2018 11:42

Rozumíte psanému textu?

Se zvláštním přihlédnutím ke slovu "Všechny".

"proč všechny státy, dříve žijící v SSSR, "kde tak vólno dýšet čelavěk" se tak zoufale snaží dostat se do NATO"

J. Lepka 22.12.2018 11:41

Re: Hmmm,

Správně soudruhu, také jste autorce mohl vytknout, že nezpracovala další ukrajinský hladomor, ten na přelomu 40 a 50 let, kvůli odmítnutí Marshallova plánu a nahrazení US pšenicí tou ukrajinskou (která se ovšem urodila jen díky nacistické reorganizaci zemědělství). A kdyby vás zajímal (o čemž silně pochybuji) společný jmenovatel, byl to Džugašvili a jeho nenávist všeho ukrajinského. To kvůli kozákům, kteří kdysi většinou bojovali na straně bělogvardějců.

A. Trick 22.12.2018 11:39

Re:

Píše o hladomoru ve třicátých letech. A velmi selektivně.

Pro hloupější opakuji: Hladomor byl v celém CCCP. Hladověli rolníci, kterým Stalin vše sebral aby "dělnická třída dostala nažrat".

S. Kalužík 22.12.2018 11:23

A ve stejné době

psal Fučík své oslavné ódy o zemi, kde již včera sežrali, co vyrobí až zítra :)

P. Papež 22.12.2018 11:19

Hladomoru bylo víc.Ale autorka píše o Ukrajinském. Máte dojem, že má za povinnost psát o všech hladomorech na světě? Když víte o carskych, napište o nich. Pak uvidite kolik chytraku bude kritizovat, aniž sami napíší čárku. Milá

J. Farda 22.12.2018 9:55

Re: Výborná připomínka málo známého řádění Stalina a jeho komuni

Gruzie ano, jistě víte proč. Pobaltí už tam je. Jistě víte proč. ;-)

I. Štípek 22.12.2018 9:41

Anne Applebaum

si dobře pamatuji zejména z příspěvků v Hospodářských novinách, podle mého názoru byla jednostranná, agresivní, nedůvěryhodná, a i když téma je velmi zajímavé, knihu si raději nechám ujít.

A. Trick 22.12.2018 9:26

Re: Výborná připomínka málo známého řádění Stalina a jeho komuni

Vstoupit do NATO nechce Arménie. Jistě víte proč. Dále Bělorusko, Azerbajdžán a státy střední Asie. Také jistě víte proč.

A. Trick 22.12.2018 9:19

Hmmm,

Ta kniha se snaží čtenářům vsugerovat, že hladomor byl jenom na Ukrajině a byl namířen proti Ukrajincům. Jaksi se zamlčuje, že hladomor byl i v Povolží a dalších oblastech. Příčinou hladomoru byla překotná industrializace za každou cenu, za cenu nesmírného utrpení.

Jak by paní autorka vysvětlila hladomor v letech 1892-93 kdy panoval car a o Stalinovi nikdo nevěděl?

J. Lukavsky 22.12.2018 7:40

Re: Výborná připomínka málo známého řádění Stalina a jeho komuni

"Asi by se dala najít paralela k Chruščovovu rozhodnutí o Krymu" Kolik milionů životů stálo připojení Krymu k sousedící Ukrajině? To bylo čistě formální přepsání, něco jako u nás posuny historické hranice mezi Moravou a Čechy. A Chruščov to nenařídil mezi dvěma stakany, jednalo se o tom pár let a schvalovaly to parlamenty. K té NELÁSCE: Rusové by se měli zamyslet proč všechny státy, dříve žijící v SSSR, "kde tak vólno dýšet čelavěk" se tak zoufale snaží dostat se do NATO. Až si to promyslí tak pak je možná začneme mít rádi. PS: Rus lže i tam, kde mu to škodí a tak, že ani opak není pravdou! Probatum est! J.L. end

J. Fridrich 22.12.2018 6:23

Výborná připomínka málo známého řádění Stalina a jeho komuni

Výborná připomínka málo známého řádění Stalina a jeho komunistů na nejúrodnější části Evropy - tedy jeho zlovůlí vytvořený hladomor s 5. miliony obětí vlastních nevinných občanů.. Asi by se dala najít paralela k Chruščovovu rozhodnutí o Krymu, ale i k NELÁSCE Ukrajinců k Rusům - lze se jim divit ?