10.5.2024 | Svátek má Blažena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan 28.12.2005 13:29

Rusko mělo vždy vynikající zahraniční politiku.

A také vynikající zpravodajské služby. Ruská velmocenská politika měla (a má) stálé dlouhodobé cíle, o jejichž dosažení usiluje. Tato politika je kontinuální od doby Petra Velikého a revoluce na tom nic podstatného nezměnila, stejně jako na ní nic podstatného nezměnily současné změny. O dokonalosti politiky svědčí např. to, že si Rusko dokázalo udržet svoje imperium (kolonie) o nějakých 50 let déle, než to dokázaly západní koloniální mocnosti. Řekl bych, že se jedná o strategii, která je přinejmenším o třídu lepší než u kohokoliv jiného.
Na rozpadu SSSR nemá Reaganova politika a nějaké tzv. "uzbrojení" vůbec žádný podíl. Taková představa je zcela nesmyslná. Ruská koloniální říše se rozpadla z podobných důvodů, z jakých se rozpadla Britská nebo francouzská koloniální říše. Byly to výhradně vnitřní příčiny a to to jak v Rusku samotném, tak především v koloniích. Začátek začal v okamžiku, kdy bylo nutno v armádě porušit zásadu vytváření národnostně smíšených jednotek se společným ruským jazykem pro velení. Národy na jihu SSSR měly ohromné populační přírustky a s nechuť učit se ruštině.  S tím, jak rostla náročnost obsluhy techniky, rostly i nároky na porozumění společné velící řeči a armáda začala vytvářet jednotky složené jen z Kazachů s kazašsky mluvícím velitelem atd.. Nebezpečí bylo postřehnuto pozdě. Existence těchto jednotek si pak vynutila vlastní rozpad na jednotlivé republiky. 
Kolt 28.12.2005 13:35

Re: Rusko mělo vždy vynikající zahraniční politiku.

Te dokonale politice, ktera udrzela kolonie o 50 let dele se rika totalitni zrizeni. A nijak bych ji nevelebil.
OCapek 28.12.2005 14:40

Re: Rusko mělo vždy vynikající zahraniční politiku.

Ivane, mrknete se na nektere demograficke (predevsim umrtnost, natalita, prumerny vek) a ekonomicke statistiky. Udrzeni SSSR bylo za cenu NESMIRNYCH strat a Rusova budou platit ucty jeste nekolik desetileti. Neni vubec jiste, zda - li udrzi staty na SEVER od Kavkazu.
František I. 28.12.2005 16:10

Re: Rusko mělo vždy vynikající zahraniční politiku.

Velice zajímavá myšlenka. Existuje literatura?