3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
od 29.12.2005 17:40

Re: Spise naopak

Přečtěte si - Chambers Whittaker:Svědek. Tam je odpověď na první odstavec.
Vodník 29.12.2005 17:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

Nesmysl. Nikdy do Evropy  nesměřovali, pokud jí prošli, jako zmíněný Suvorov, zas se vrátili a nikam se nehrnuli, pouze se tu angažovali coby spojenci po boku jiných mocností. Věřím, že po Perském zálivu pošilhávali a určitě by to brali, naskytla-li by se příležitost, ale nevím o tom, že by někdy za tím účelem vedli agresívní útočnou válku. Z Polska si vzali to, co "jim patřilo" před tím, než to zabrali Poláci (tj. cca Kyjevská Rus).
V tom, co píšete o bolševicích, máte pravdu, ale opakuji: nebylo to žádné pokračování nějaké "expansivní politiky carů", protože ta (v této podobě aspoň) neexistovala. Je pozoruhodné, jak jsou vsugerované předsudky ohledně zlých, nebezpečných a po ovládnutí Evropy toužících carů urputné a jak se tyto předsudky zpětně živí - nesmyslně a nespravedlivě - zločiny bolševiků.
Auiam 29.12.2005 12:48

Poděkování

Our Strategic Defense Initiative (SDI) is the most positive and promising defense program we have undertaken. It´s the path, for both sides, to a safer future; a system that defends human life, instead of threatening it. (Ronald Reagan, 1989)
Čímž děkuji všem, kteří se, ač nemuseli, zabývali problematikou totalitních režimů. Obzvláště pak těm, kteří tak činí dodnes.  
MF 29.12.2005 7:59

Re: Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

Jak už jsem řekl. Dostat se co nejdál do Evropy a k teplým mořím /Perský záliv a Indický oceán/. Bolševici po II. sv. válce začali expandovat po celém světě. Carům se díky mocenským poměrům v Evropě podařilo zabrat jen kus Polska. Ale bolševici se po válce zastavili až na Labi a nebýt USA, osvobodili by celou Evropu až po Španělsko. A  Irán už byl také málem Stalinův.
Klaun Parafin 28.12.2005 23:48

Díky, pane Šlajchrte za avízo.

www racek 28.12.2005 23:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: no, nejsem si naopak jistý, zdali

takových pipesů a vysoko postavených bylo vždycky dost a dost ... nemyslíte? a ti měli vliv vždycky.
ondra 28.12.2005 23:03

Re: Spise naopak

Nechtěl bych zkoušet, zda máte pravdu, nebo ne.
Kolt 28.12.2005 21:13

Re: Re: Re: Re: Re: no, nejsem si naopak jistý, zdali

Nerozumim. Rozumim co myslite oslabenim po uvolneni. Ale neni mi jasne, jak Pipes a spol. mohli oddalit pad o 10 let, kdyz SSSR padl presne 10 let pote, co zacal mit tento proud vliv. To lze vysvetlit pouze tak, ze bez nastupu Reagana by se SSSR zhroutil v roce 1980. Coz mi pripada jako naprosty nesmysl, ktery jste urcite rict nechtel.
Kolt 28.12.2005 21:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

Ruska expanze do oblasti, ktera mu nikdy v historii nepatrila a kde Rusove ani nikdy predtim nezili opravdu neni srovnatelna s tahanim o Alsasko a Lotrinsko. Ale diskuzi s vami ukoncim zopakovanim vety, ze "Argumentovat, ze o ruske expanzi nic nevite, protoze Rusove nebyli jedini, kdo v te dobe expandovali je pomerne slabomyslne."
Vodník 28.12.2005 20:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

Bylo by nesmyslem tvrdit, že Rusko vůbec nikdy nikam neexpandovalo. To by nebyla pak žádná velmoc: mohli by nechat Prusy a Rakušáky, aby se podělili o Polsko (a tím zhaftli Ukrajinu, kde vůbec první státní útvar byla Kyjevská Rus), nechat Turkům Balkán i Krym, počkat, až Číňani seberou Sibiř a nakonec se nechat sežrat západním kolonialismem i s chlupama. Tůdle!
Já jen tvrdím, že jejich ezpanse není srovnatelná s expansemi západních velmocí a že nikdy nesměřovala do Evropy. Že pošilhávali po Balkánu (aniž by tam někdy vedli skutečně agresívní dobyvačnou válku) je dáno pravoslavnou kulturou a ideologií o návaznosti na Byzanc (Moskva - třetí Řím). Z toho středoevropan těžkou hlavu mít nemusel. A myslím, že i balkánské národy by dali přednost okupaci(?) ruské před tureckou.
Vodník 28.12.2005 20:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

Není to naprosto žádný newspeak. Ve 14. a 15, stol. ovládaly Benátky a Janov střídavě obchod celého středomoří a zkomírající byzantské říše - a to byly jen městské republiky! V 16. stol. nahrazují městské republiky říše: nejprve Španělsko a Portugalsko, později Anglie, Francie a Holandsko. S expanzemi těchto mocností do celého světa není expansivita Ruska vůbec srovnatelná! Ta se dá přirovnat k tahanicím o Alsasko a Lotrinsko mezi Německem a Francií. Na Východ bylo mocenské vakuum stepí a Sibiře, tam se nikdo moc nehrnul a Rusku to připadlo tak nějak přirozeně, i s tou Aljaškou.
Kolt 28.12.2005 20:29

Re: Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

- pár set let před Turky tam byli zas Rusové. Akorat, ze Rusove vuci Turecku uspesne i neuspesne expandovali i v oblastech, kde nikdy predtim nebyli. Takova uzemi jsou napriklad Rumunsko, casti jizni Ukrajiny, nebo Krym. Jenom pro jistotu dodavam, ze to nepovazuji za jednostrannou agresi z ruske strany. Ale expanze to byla. A tenhle prispevek specialne pisi kvuli vasi prvni vete.
Kolt 28.12.2005 20:17

Re: Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

Obavam se, ze ve svetle vasi argumentace budou vsechny argumenty slabomyslne. Proste Rusko neexpandovalo - jenom se rozsirilo o naraznikove zony. Nevim co je to za newspeek, takze jenom zopakuji, ze carove expandovali na vsechny strany a to vcetne smeru do Evropy. Ze expandovali tak daleko, jak dovolila situace a protivnici je tak samozrejme, ze se to az stydim napsat.
Makovec 28.12.2005 20:15

Re: Re: Re: Re: Dovoluji si všem doporučit také jednu knihu o historii a sice

Jasně! Já si třeba tejkonc koupim ten Fičák o VyVolených, ti se na trhu dobře prosadili a výtisků se určitě prodá víc než ňákýho Johnsona, takže to určitě bude větčí a lepčí pravda!
Mirek 28.12.2005 18:59

I pan Schleichert má dlouhodobé cíle!

Ruská koloniální politika existuje už od konce tatarské nadvlády, je s touto tatarskou ideologií ale úzce spjata. S evropským myšlením má Rusko málo společného, je to Byzantská říše. Už Mikuláš z Myry se s byzantskou církví rozešel, v Čechách to trvalo také nějakou chvíli, než jsme se z toho orientálního křesťanství vymanili.
Vodník 28.12.2005 18:38

Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

O kontinuitě nemůže být ani řeč, v žádném slova smyslu! Ani ideologickém, ani "duchovním", ani národnostním, ani co se rozsahu týče. Možná to jediné "ruské"(?) na tom bylo to, že jedinec a jeho život nehraje žádnou podstatnou roli - tento postoj (běžný ve všech náboženských mystických směrech Východu) ale byl přesazen do naprosto odlišného, opačného kontextu a tím se stal bestiálním.
Vodník 28.12.2005 18:34

Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

Tu mapu mám před sebou: Rusko se rozšířilo právě o ty nárazníkové oblasti - Ukrajinu, Bělorusko, které tehdy tvořily Polsko a Litvu, jež byly pohlceny také západními říšemi, Pruskem a Rakouskem. Mapa je potvrzením mého názoru v předešlém komentáři. Dál do Evropy se carové nikdy nehrnuli. Máte-li nějaký neslabomyslný argument, sem s ním.
Vodník 28.12.2005 18:28

Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

- pár set let před Turky tam byli zas Rusové; šlo o frikci mezi dvěma velmocemi, v žádném případě o nějakou jednostrannou agresi ze strany Ruska.
- Napoleon nebo Hitler rozpoutali orgie francouzského, resp. německého nacionalismu/šovinismu. Cizáčtí bolševičtí komisaři nerozpoutali nic ruského. "Proletářský internacionalismus" byl bytostně protinárodní a ateismus prováděl genocidu pravoslaví, které bylo (a snad aspoň částečně ještě je) duší ruského národa.
- kteří lidé chápali Svaz jako na rudo natřené samoděržaví? Pravoslavní Gruzínci, Ukrajinci určitě ne, Arméni asi taky ne, možná ani muslimské země, pokud tam bolševik potlačoval Islám stejně jako jiná náboženství, což samoděržaví nedělalo. Myslím, že to je jakýsi výkřik do větru, nevím, na jakých podkladech se to zakládá...
Vodník 28.12.2005 18:16

Re: Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

To je úplný nesmysl. Co bylo na "antisemitské klasice" (?what the hell is that?) moderního? A za bolševiků bylo pronásledování Židů výjimečné (Osip Mandelštam), což není divu, když vetšinu revolučních výborů tvořili židovští odpadlíci. K většímu protižidovskému tažení se schylovalo až po II. světové válce ("vrazi v bílých pláštích"), ale Stalina včas odpravili.
Vodník 28.12.2005 18:12

Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

Jaké byly medle ty strategické cíle carů, které bolševici rozšířili?
www racek 28.12.2005 17:34

Re: Re: Re: no, nejsem si naopak jistý, zdali

on to věděl každý v tomhle bloku, ze všech stran namířený zbraně směr my a naše směr oni ... jenomže těch jejich bylo až na pár posledních let mnohonásobně víc. obyčejní občané se těch zbraní báli, i války se báli, oni ji i zažili.
a ruské vedení se bálo američanů a jejich síly jako čerta ... jakmile se začala bortit rovnováha strachu, začaly se bortit i sovětské režimy ...  nebo ne?
www racek 28.12.2005 17:28

Re: Re: Re: Re: no, nejsem si naopak jistý, zdali

ale rozumíte. třeba takový 68, maďarsko, polsko, vždy uvolnění ...
MF 28.12.2005 16:30

Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

Ta aktivita byla, pokud se nepletu, pokus o atentát.
Honza 28.12.2005 16:29

Re: Re: Re: Re: Dovoluji si všem doporučit také jednu knihu o historii a sice

Jestli si myslíš, že mezi kvalitou a uplatněním na trhu je přímá úměra, tak jsi nýmand sám.
G. Pasek 28.12.2005 16:20

Re: Re: Re: Rusko a SSSR

Den kdz Lenin maturoval na gymnaziu, jeho bratr bzl popraven za proticarskou aktivitu . . . . . nu a pozdeji se Lenin pomstil  . . . . nechal popravit jeho syna-cara,  s celou rodinou.
František I. 28.12.2005 16:10

Re: Rusko mělo vždy vynikající zahraniční politiku.

Velice zajímavá myšlenka. Existuje literatura?
Fafa 28.12.2005 15:33

Re: Re: Re: Rusko a SSSR

Vodniku,
- o valce na Balkane a u Cerneho more by mohli vypravet Turci, kteri tam byli uz par set let pred tim, nez se Rusko rozhodlo uplatnit svuj vliv
- "neruskeho" puvodu. To uz tak chodi, ze protagoniste nejhorsiho nacionalismu nemusi byt z vetsinoveho naroda. Napoleon byl Korsican, Hitler Rakusan a Stalin holt Gruzinec. 
- jinak souhlas s panem Capkem, mnoho lidi v byvalem SSSR chapalo Svaz jako na cerveno natrene samoderzavi. 
OCapek 28.12.2005 14:40

Re: Rusko mělo vždy vynikající zahraniční politiku.

Ivane, mrknete se na nektere demograficke (predevsim umrtnost, natalita, prumerny vek) a ekonomicke statistiky. Udrzeni SSSR bylo za cenu NESMIRNYCH strat a Rusova budou platit ucty jeste nekolik desetileti. Neni vubec jiste, zda - li udrzi staty na SEVER od Kavkazu.
OCapek 28.12.2005 14:36

Re: Re: Re: Re: Rusko a SSSR

OK souhlasim. Ale uz carova ochranka pouzivala pomerne moderni metody, viz treba antisemitskou klasiku a podvrh Protokoly mudrcu ze Sionu.
MF 28.12.2005 14:14

Re: Re: Re: Rusko a SSSR

Že byl carský režim, podstatně humánnější než bolševici je celkem známá věc. A vyhnanství na Sibiři si za cara vlastně pochvalovali i Uljanov a Džugašvili. Ale strategické cíle carů byly jasně vymezené a bolševici je převzali a ještě rozšířili.