5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ringtones free 13.6.2006 19:44

http://www.ringtones-dir.com

Thanks!!! http://www.ringtones-dir.com/get/ ringtones site free. ringtones download: Best free samsung ringtones, Cingular ringtones and more, Ringtones for free. Also samsung ringtones From website .

ringtones free 13.6.2006 19:40

http://www.ringtones-dir.com

Hi! http://www.ringtones-dir.com/get/ ringtones site free. Best free samsung ringtones, Cingular ringtones and more, Ringtones for free. From website .

free ringtones 13.6.2006 19:40

http://www.ringtones-dir.com

<a href='http://www.yahoo.com'></a>Thanks! http://www.ringtones-dir.com/download/ <a href='http://www.ringtones-dir.com'>download ringtones</a>. <a href="http://www.ringtones-dir.com ">nokia ringtones</a>: Best free samsung ringtones, Cingular ringtones and more, Ringtones for free. Also http://www.ringtones-dir.com/free/ and [link=http://www.ringtones-dir.com]ring tones[/link] From site .

Vilém 19.5.2006 17:14

PC

Popis v knize je ovšem natolik zmatený, že si z něj člověk snad dovodí, jako by PC byl cosi jako socialismus.

Předvším PC neodmítalo HODNOCENÍ, samo bylo prosazováním hodnot.

Snaží se odstranit z jazyka a komunikace patologická slova, která vedou k tomu, že konfliktní způsoby myšlení jsou aktivovány již samotným jazykem. Příkladem mohu být slova negr, židák apod. Ve skutečnosti je nikdo morálně normální nepoužije vůči nikomu, ke komu se chce chovat slušně. Tím jsou tato slova zvláštní, a rozhodně stojí za to uvážit, zda se mají tolerovat v zájmu jakési piety k verbálním gaunerům.

Ne neomezeně - kdyby takto někdo v práci oslovoval své kolegy, mohlo by ho to případně stát i místo.

V tomto smyslu jde o omezení svobody urážet, kterou ovšem oceňují zejména lidé konfliktní. Ti si prostě musí najít své působiště jinde než v prostředí politické koreknosti.

Jiri 19.5.2006 18:17

Re: PC

To samozrejme mate pravdu, ze PC je a bylo prosazovanim hodnot - a to dost  casto hodnot tech nejvice urvanych mensin. Kdyby se PC zabyvalo pouze vyrazy, ktere, jak jste naznacil, jsou pouzivany jenom lidmi s "moralne nenormalnimi" hodnotami, tak  by to byla jenom pulka nestesti. Ta hruza je ovsem take v tom, ze PC (jak je chapano dnes v Severni Americe) je sice zvlastni zpusob prosazovani hodnot, ale je ve sve podstate nesmirne diskriminujici a dosahuje praveho opaku. Jednim slovem, nemuzete li rict o cernochovi , ze je cerny - kavovy, atd. (lide ruznych barev jsou ted v pytli "visible minorities), o ZIdovi, ze je Zid, o homosexualovi, ze je homosexual (jina sexualni preference),  tak tim zaroven naznacujete, ze byt cernochem, Zidem, homosexualem, atd., je neco spatneho - tedy pravy opak toho, co obhajci PC teoreticky prosazuji. To uz nemluvim o tom, ze proponenti PC maji zhusta velice omezene znalosti lingvistiky a tak trvaji na tom, ze schuzi nevede chairman, ale chairperson a vubec jim nevadi, ze to "man" opravdu nepochazi z "muze, ale spis tak z "human" (cim vlastne uspesne naznacuji, ze ta zmena byla nutna, protoze zrejme zeny mezi spolecenstvi lidskych bytosti nepatri. Takovych prikladu jsou samozrejme stovky (history na herstory, apod.) a uprimne receno jsou dost strasidelne a bohuzel take neco vypovidaji o spolecnosti. A mimochodem, ta Sapir-Whorfova hypoteza, o ktere se zrejme pan Zantovsky zminuje, nebyla tak uplne primocara, jak to na prvni pohled vypada. Pravda zminovala se o snehu a Eskymacich (pardon, Inuitech), ale duraz byl zejmena na gramaticke utvary a jejich formovani ve vztahu ke svetu.

dfgdfg 19.5.2006 14:48

...

Je pravda, ze "afroamericani" a "seniori" uz se docela huste vyskytuji i v ceskych mediich. Co s tim?

Kdysi mi taky vrtala hlavou anglicka veta "you are supposed to do..." nebo "you aren't supposed to...." Furt jsem premejslel proc nekdo predpoklada (nebo dokonce nepredpoklada), ze ja neco udelam. Az pak mi docvaklo, ze to prvni znamena, ze to musim udelat, to druhe, ze to nesmim/nemuzu.

 :)

(Aspon doufam, ze mi to docvaklo spravne.)

Stredocech 19.5.2006 11:18

Autore, máte 100% pravdu

Naštestí jsem už zaznamenal, že pojem "politicky korektní" začíná alespoň někde dostávat pejorativní význam.

Michal 19.5.2006 11:04

Doplnění

Jazykové výplody totalit před WWII zachytil a ironizoval Karel Čapek ve svých aforismech. I za komunismu byl ve volně dostupné knize výrok diktátora: "Zákony lidskosti? To je zasahování do našich vnitřních záležitostí!"

Kouzelný byl i newspeak komunistických vojenských řádů. Střelné zbraně byly určeny k "ničení živé síly nepřítele". Jaké překvapení, když jsem pojem "živá síla" nedávno slyšel od socdemáckého ministra.

Stredocech 19.5.2006 11:17

Re: Doplnění

K té živé síle - oni dokonce vojenští teoretikové a historikové používají termín "jednotky byly spotřebovány" = v boji zničeny, což se už předem z velké části předpokládalo.

Jenže pokud uvažujeme o válce, je to prostě tak.