7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

KNIHA: Má Bible pravdu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Kadlec 6.11.2010 14:39

Re: Věrohodnost Nového Zákona

Hahaha!

Nemohl byste tedy uvést alespoň JEDNOHO spisovatele starověku, od něhož existuje někde ORIGINÁL, a k tomu prosím uvést důvod, jak je dokázáno že jde o originál?

To by mne tedy zajímalo. Asi jste někomu naletěl.

M. Hanko 6.11.2010 14:35

Re: Věrohodnost Nového Zákona

Ostatně, strejda Google mi vyhodil hned na první pokus velmi zajímavý text, potvrzující co říkám:

http://www.nobeliefs.com/exist.htm

kapitola COMPARING JESUS TO OTHER HISTORICAL FIGURES

Cože to tedy přeháním s tím svým ateismem?

M. Hanko 6.11.2010 14:27

Re: Věrohodnost Nového Zákona

1) to není pravda, protože originálů a ještě mnohem starších textů máme spousty, a to ani nemluvím o prastarých zápisech klínovým písmem na kamenných deskách, pocházející z dob tisíce let před Kristem. Nevím v téhle chvíli o ŽÁDNÉ postavě, která by byla považována za historickou, a neexistovaly o ní dobové písemné dokumenty. Jedinou výjimkou by snad mohl být Alexandr Makedonský, ale to je asi tak všechno.

2) co přesně přeháním se svým ateismem? Ateisté snad podle vás nemají právo vyjadřovat veřejně svůj názor? Resp. vyjádří-li ateista svůj názor veřejně, pak to podle Vás "přehání"?

O. Kadlec 6.11.2010 14:21

Re: Věrohodnost Nového Zákona

Ale pane Hanko, vy to s tím pavědeckým ateismem přeháníte, autor má pravdu v tom, že nestačí-li nám pro objektivní posouzení tisíc poměrně starých opisů jednoho spisu - což připustím - nemůže nám stačit deset velmi pozdních opisů jiného spisu zase v jiné otázce.

Protože neexistuje ŽÁDNÝ originál od žádného spisovatele starověku, pak tedy ze starověku, podle vaší logiky, není doložen nikdo a nic.

Anebo potřebujeme umět adekvátním způsobem nakládat s těmi opisy a přes mezery ve vědění se přece něco dozvědět, nicht wahr!

M. Hanko 6.11.2010 14:11

Re: Věrohodnost Nového Zákona

Smůla je pane Běhale, že je to všechno dost jinak. Co je nám platné, že známe 4700 řeckých rukopisů Nového zákona, když jsou to všechno jen opisy opisů opisů? Nemáme ŽÁDNÝ originál! Kolik existuje (i velmi starých) rukopisů Koránu? A přidává to této knize snad na pravdivosti?

S Novým Zákonem je ten zásadní problém, že i to nejstarší z evangelií (Markovo) bylo napsáno několik desítek let po Ježíšově údajné smrti, a téměř jistě nebylo sepsáno žádným očitým svědkem. Nemáme ANI JEDEN písemný dokument, a to ani ve formě opisu, svědčící o Ježíšovi a pocházející z DOBY JEHO ŽIVOTA nebo alespoň bezprostředně potom...

Nechápu, jak někdo může říct že Ježíš je jedna z nejvíce doložených historických postav. Je tomu přesně naopak - Ježíš je, jakkoliv by si věřící přáli něco jiného, postava z větší části (nábožensko) mytologická...

O. Kadlec 6.11.2010 12:02

Re: Nevím

Já myslím že ten autor (Vokáč) nestojí za to, aby se s ním diskutovalo. Jestliže se někdo zabývá takovým okruhem problémů, jak je v článku uvedeno...Nový zákon, templáři, bláblá...copak to lze vážně? Nelze. Ale je možné vydělávat na lidské hlouposti a důvěřivosti.

Otázka po věrohodnosti biblických knih je ovšem legitimní, ale měli by ji klást odborníci, a ne šarlatáni. Resp. mohou i šarlatáni, ale pro své publikum. Svůj k svému.

O. Kadlec 6.11.2010 11:58

Re: Věrohodnost Nového Zákona

Evidentně o těch knihách a dokonce jmenovaných osobách nevíte vůbec nic. Nepolíbenej ale chytrej. Pan Sígl spekuluje nad věrohodností biblické literatury. Tak to nechte těm kteří aspoň vědí o čem to je řeč.

J. Hejna 6.11.2010 11:52

Re: Nevím

Také nevím.

Ale diskutovat s Vámi o faktech je určitě zbytečné, neboť Vy "přesně víte".

D. Švik 6.11.2010 11:06

Re: Věrohodnost Nového Zákona

Vy věříte v Boha? A kterého? Bala, Elohu, Jahveho, Šivu, Alláha, Ra, Brahmu...? Neboť ti všichni dělali "zázraky", jak je zdokumentováno v naprosto "věrohodných" "svatých knihách".

V. Běhal 6.11.2010 9:11

Věrohodnost Nového Zákona

Žádná antická kniha se nám nedochovala s takovou podrobností a věrností jako rukopisy Nového Zákona. V současnosti známe asi 4 700 řeckých rukopisů Nového zákona, z nichž asi 70 jsou papyry. Janovo evangelium, které je z evangelií nejmladší, mělo ustálenou podobu již před r. 100. Jiné antické knihy , Cézarova Galská válka je v disposici v 10 kopiích a rukopis je napsán 900 let po Cézarově smrti. S ostatními antickými autory je to podobné. Joseph Flavius ve "Starožitnostech" potvrzuje nejdůležitější události z Kristova života jako že činil zázraky, byl odsouzen, ukřižován a třetího dne se zjevil živý svým blízkým. Nekřesťan, Syřan Mara Bar-Srapion, v dopise synovi, psaném po r. 73 zmiňuje Ježíše Krista. Pochybovat o věrohodnosti Nového zákona může jen ignorant nebo lhář.

A. Reček 6.11.2010 8:25

Re: Nevím

Chce to klídek pane Hrbek.  Téma se kterým přišel autor článku je staré jako křesťanství samo. No a ten Petr Vokáč je opět jeden z řady mudrců, kteří přesně ví, jak co bylo.  No a existenci Ježíše trochu popsal Josef Flavius, osoba žijící v té době. Klidně lze nad podobnými knížkami mávnou rukou. Těch už bylo a kde je jim konec.

A. Hrbek 6.11.2010 7:23

Nevím

co chtěl autor svým příspěvkem, kromě popularizace Vokáčovy knihy, říci.Knih zpochybňujících Bibli teď vychází neurekom a církev katolická byla nucena dokonce prohlásit, že tvrzení Bible nesmíme chápat doslova, ale spíše symbolicky. Nakonec za svou existenci vděčí Pavlovi z Tarsu, který Ježíše nikdy živého neviděl.

Osobně se domnívám, že Ježíš je historická, byť nedoložená, postava. Jeho "poselství" je pozoruhodné a mělo i neustále má velký význam.Kdo se jím skutečně řídí (ne jenom slovně), zasluhuje úctu.

Je pozoruhodné, že se autor článku vyhýbá otázce pravdivosti Starého Zákona (Bible není jen Nový Zákon), ze kterého někteří vyvozují svá výjimečná práva.A to je mnohem větší politikum.