18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

KNIHA: Finta Václava Dvořáka

Jistě a jasně: mladá fanynka fantasy není tak hloupá, takže zítra cestou ze školy knihu trochu v krámě i prolistuje a uvidí, že to tam s těmi draky nebude až tak horké jako ve filmech a různých maskovaných pohádkách vydaných knižně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Roller 7.9.2023 20:37

Kruciš, on někdo v knize rozebírá, jak přesně to ti draci dělají, aby chrlili oheň (a přežili to)?! Zase mě někdo předběhl a já budu vypadat jako plagiátor, až o tom budu psát...;-(

L. Písařík 7.9.2023 11:38

Patřím ke generaci odkojené Lemmem, Bradburrym a dejme tomu Strugackými - nic jiného se k nám tehdy, před 60ti lety, nedostalo. Později Asimov a další. Z toho pohledu mi většina dnešnách scifi připadá jako transformovaná pohádka. Zřejmě dnešní scifi už nerozumím, ona to taky pravá science fiction (= vědecká fikce) ani není. Ale každá doba má své -kdo dnes čte třeba Divou Báru nebo Psohlavce? Je mně poněkud udivuje, když spatřím mezi otázkami k maturitě - Kdo byl - ta či ona postava - z Pána prstenů nebo z Harryho Pottera?8-o

I. Fencl 7.9.2023 12:52

Dvořák píše opravdickou sf

J. Jurax 7.9.2023 17:37

No, na opravdickou SF je třeba být trochu technicky a přírodovědné vzdělán. I na úpadkovou SF typu space opery. Na fantasy ne; ale tam zase neuškodí mít ponětí o historii. A ovšem v obou případech je třeba umět psát.

Existuje výstižná charakteristika fantasy - je to pohádka s čarodějníky, draky, princeznami a udatnými reky, ale na rozdíl od pohádky pro děti se v ní mluví sprostě a souloží.

Takže napsat dobrou fantasy je jednodušší než dobrou SF. No a taky jde o jistou módu a též v pohádkách se čtenář orientuje líp. Zejména mladý - proto je taková záplava young-adult fantasy.

A nakonec - existují špatné SF a dobré fantasy a opačně.

A Lem, Bradbury, Strugačtí, Asimov jsou samozřejmě klasika. A mnozí další taky. I u nás byli - Troska, Babula, Běhounek, ale zaměření na mládež. Nebo Vejdělek a jeho Návrat z ráje, ten už pro děti nebyl. A Souček občas taky ne.

J. Jurax 7.9.2023 17:40

A ještě Nesvadba. Ten též nebyl pro děti. A František "Mrož" Novotný taky.