26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

JAZYK: Většina lidí neumí mluvit

V jednom televizním pořadu jsem viděl reportáž o chytré studentce, která vymyslela ruční výrobu papíru z divoce rostoucích rostlin zarůstajících celé rozsáhlé jezerní plochy v tropických oblastech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jaromír 10.9.2014 5:13

Většina lidí

neumí mluvit, no a co? Např. ta šikovná a nadaná dívka se řídí jistě heslem "Nemluv, alébrž dělej!" a světu je to ku prospěchu více než všelijaké kecání, aťsi plynulé, uhlazené. Vy byste toho zřejmě chtěl na lidech moc, i těch na prášků na prcání byste do nich nejraděj nacpal víc, než je třeba.

J. Jurax 10.9.2014 20:10

Re: Většina lidí

Jenže mluvení bývá i součástí práce, tedy dělání :-)

J. Jurax 10.9.2014 1:29

Jenže ke všeobecnému vzdělání

jednoznačně patří i ta trigonometrie a integrály. Stejně jednoznačně též fyzika s elektrickým proudem střídavým i stejnosměrným, jakož i termodynamickými zákony, obdobně jako chemie organická a anorganická. A biologie taky.

I ne snad všechna data z třicetileté války či válkách husitských, ale jistě všeobecný přehled o nich (kdy, kdo, proč a čím - aby zas někdo nekladl datum konce třicetileté války do roku, kdy se potopil Titanic nebo nekázal namalovat Žižkovi místo hen také halůzky ľahký gulomet).

Ta středověká česká poezie - no, spíš ne, velmi stručná zmínka postačí; ono čeští veršotepci byli v průběhu věků neobyčejně plodní a kdo si má všechny ty výkřiky nadšených epiků i lyriků, rozkochaných nebo rozervaných duší pamatovat - neřkuli procítěně recitovat - taky proč, biblická dějeprava už vůbec ne - těch pár útržků o Sodomě a Kainovi lze pochytat i jinde a zbytek je balast (byť neuškodí se naučit pár citátů z bible, aby jeden mohl omračovat vzdělaností). Taky je dobré vědět o Smetanovi víc, než že je to chlap, co má v Praze nábřeží. Obdobně o Heyrovském víc, než že má ulici v Brně a v Praze náměstí.

Jinak ovšem ano - umění mluvit či sepsat slohovou práci na dané téma, aby to mělo hlavu a patu, i kdyby mělo jít jen o popis ovládání software nebo mixéru opravdu chybí. Nemluvě už o třeba diplomové práci - na netu je k nalezení dost příkladů celkem jazykově děsivých, ač podle jmen pachatelů (i konzultantů a vedoucích diplomek) psaných rodilými tuzemci. A poslouchat některé politiky či tzv. celebrity, jak przní rodnou mluvu, je vpravdě tristní.

A samozřejmě - číst, číst, číst. I tu povinnou četbu - bývá psána kultivovaným jazykem - nebo třeba Chandlera, jenž byl zase kultivovaně přeložen (mj. panem Škvoreckým).